Aperol heeft een alcoholpercentage van 11% en is roder en donkerder van kleur dan Campari. Voor het eerst werd het gemaakt tijdens de Oostenrijkse bezetting van het noordoosten van Italië, in de tijd dat de Oostenrijkers de Veneto en Friuli-Venezia Giulia regio's uitbuitten.
Aantal: Aperol is een van de bekendste drankjes in Italië. Het lage alcoholgehalte laat toe om het puur en gekoeld te drinken. Daarnaast is Aperol uitstekend om te mengen in een longdrink met soda, fruitsap, andere alcoholische dranken of mousserende wijn.
De naam van deze Spritz komt van het populaire aperitief Aperol dat een fel oranje kleur heeft. Het alcoholgehalte van de drank is dus variabel, maar mag niet meer dan 15° bedragen.
Hoewel het ruikt, smaakt en eruitziet als Campari heeft Aperol een alcoholpercentage van slechts 11%.
Het recept voor Aperol Spritz
Het recept is namelijk heel simpel: je vult een glas met ijsblokjes, voegt gelijke delen Aperol en prosecco toe en schenkt er tot slot een scheut bruiswater bij. Serveer met een schijfje sinaasappel en pronto is je Spritz!
Aperol Aperitivo 1 Liter PRIJS 12,45 | Kopen Bestellen | Aanbieding Goedkoopdrank.nl.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol.
Officieel zitten sterke dranken dus boven de 15%. Maar daarboven varieert het nogal. De populaire basisdranken voor mixen hebben een alcoholpercentage tussen 30 en 50%. Met uitschieters van 70% (Absint) tot zelfs 80% (Stroh 80).
Een flugelflesje is 10% en 20ml een bierflesje 3.5% en 300ml dan stelt een flugel toch helemaal niet voor dan is dat toch heeeel weinig alcohol?
Wat betreft de smaak zijn de twee ook goed van elkaar te onderscheiden. Allebei bitterzoet, te danken aan de sinaasappel, maar Aperol toch een net even iets zoeter dan Campari. Campari is dus wat bitterder en heeft ook meer de smaak van onder andere rabarber, bessen en een mysterieuze blend van kruiden.
Voor 4,50 euro heb je een glas met het populaire oranje goedje in handen. Bij Il Bacaro worden er per week bijna 500 glazen van verkocht.
De lokale wijnen vonden ze veel te sterk. Tja, die Oostenrijkers waren natuurlijk alleen bier gewend. Ze vroegen de Italiaanse obers om een 'spritz', een met spuitwater aangelengde wijn. Vanaf dit moment evolueerde het drankje tot de Spritz zoals we die nu kennen: met prosecco en met het bitterzoete Aperol.
Aperol bevat slechts 11 procent alcohol en bewaar je dus ook in de koelkast. Voor een kwaliteitsvolle aperol spritz gebruik je best geen fles die langer dan een maand open is.
De fles volstaat meestal met een stevige kurk met het bekende touwtje (spago) eromheen. Een kroonkurk als afsluiting wordt ook wel toegepast bij frizzante-wijnen. Het alcoholpercentage van deze prosecco's ligt vaak rond de 10 à 11 procent.
Maar waar komt dit fel oranje gekleurde drankje eigenlijk vandaan? Aperol werd oorspronkelijk geproduceerd door distilleerderij Barbieri, gevestigd in Padua. Aperol wordt in het hedendaagse geproduceerd door Campari. De ingrediënten zijn onder andere bittere sinaasappel, gentiaan, rabarber en kina.
Pure alcohol (vaak te krijgen in alcohol 90%) drinken is gevaarlijk. Je kan door de grote hoeveelheid alcohol je slokdarm en maag beschadigen omdat het het slijmvlies aantast. Verder kan je er een alcoholvergiftiging door krijgen.
Kruidvat 96% Alcohol Ketonatus | Kruidvat NL.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): u bent dronken, u kunt absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Volgens Noijen is het om het even. „In een standaard glas sterke drank zit evenveel alcohol als in een glas bier of wijn. Als we puur naar de alcohol kijken, dan zijn deze twee drankjes dus even slecht voor je gezondheid.”
Als we kijken naar wat het meest gedronken wordt onder jongeren staat bier met 69 procent op nummer een. Andere populaire drankjes onder jongeren zijn mixdrankjes (44 procent), wijn (43 procent) en sterke drank (32 procent). Ook speciaal bier, zoals La Chouffe bier, wordt onder jongeren gedronken.
Uit een fles aperol kun je wel 17 spritzjes maken, dus ook met de kosten van de prosecco en spa erbij altijd nog stukken goedkoper!
Hier heb je een prosecco zoals de Italianen hem zelf graag drinken: fris, fruitig en vrolijk, maar niet zoet. Daardoor nog lekkerder bij borrelhapjes en de lunch.
De prijs begint rond de 20 euro, maar kan oplopen tot duizenden euro's. Wil je een mousserende wijn voor rond de 10 euro? Kies dan voor een cava. Deze is een stuk goedkoper dan champagne, maar heeft wel een goede prijs-kwaliteitverhouding.