Wat wordt bedoeld met een metafoor? Een metafoor is een vorm van beeldspraak: je gebruikt een woord of beeld voor iets anders, waarmee het een overeenkomst vertoont. Zo is het schip der woestijn een metafoor voor een kameel: de kameel wordt vergeleken met een schip.
Een goede metafoor is een vorm van beeldspraak, waarbij je een (abstracte) situatie vergelijkt met een beeld of een verhaal. Dat werkt niet alleen een stuk makkelijker in het overbrengen van de betekenis, maar je doorbreekt hiermee ook bestaande denkpatronen. Je lezers krijgen een nieuwe blik op het vraagstuk.
Een metafoor is een voorbeeld van beeldspraak. Als je bijvoorbeeld wilt zeggen dat je klasgenoot Bram altijd alles weet, kan je daar een metafoor van maken: Bram is de wandelende encyclopedie van de klas. Dit bedoel je natuurlijk niet letterlijk.
De tweede vorm van beeldspraak is de metafoor . Hierbij gebruikt de schrijver een ander woord dan wat hij bedoelt met dezelfde betekenis als het bedoelde. Een metafoor lijkt veel op een als-vergelijking. Het verschil is dat in een metafoor er geen gebruik wordt gemaakt van als en het bedoelde wordt niet genoemd.
Zuivere metafoor
Gaat ook uit van een vergelijking maar hier wordt alleen het beeld gegeven, terwijl de werkelijkheid waarnaar verwezen wordt, buiten de formulering blijft.
Een metafoor is een stijlfiguur waarmee je de verbeelding van je lezer prikkelt door twee dingen met elkaar te vergelijken die op het eerste gezicht niets met elkaar te maken hebben, maar wel een abstracte overeenkomst hebben.
Wat is metaforisch denken? Er is sprake van een metafoor als er twee zaken met elkaar vergeleken worden, die in wezen niet letterlijk aan elkaar gelijk zijn. Dit vormt de basis van het metaforisch denken. De Griekse filosoof Aristoteles beschouwde de metafoor als een teken van genialiteit.
Personificatie. De personificatie is, net als de synesthesie en de allegorie, een vorm van een metafoor. Bij de personificatie wordt er een menselijke eigenschap toegeschreven aan een levenloos object. De stoel kermde en kreunde onder het gewicht van de vrouw.
Een metafoor is een stijlfiguur waarbij de dichter één of meer woorden in een figuurlijke betekenis gebruikt.
Bij vergelijkingen, vergelijk je een onderwerp met iets anders. Hierbij gaat het om een overeenkomst tussen beide dingen. Hij ging er als een haas vandoor. In het bovenstaande voorbeeld gaat de vergelijking over een jongen die er vandoor ging.
Bij een metafoor zijn twee begrippen betrokken waartussen een zekere overeenkomst of gelijkenis bestaat, bij de metonymia is dat niet het geval.
Als-vergelijking: het object en het beeld worden beide genoemd en met elkaar verbonden door (zo)als. Voorbeeld: De vijand kwam als een dief in de nacht. Lachen als een boer die kiespijn heeft. Hij ging er als een haas vandoor.
Een vergelijking (soms ook comparatio) is een vorm van beeldspraak die expliciet de overeenkomst noemt tussen het onderwerp en iets anders met de woorden als, zoals of gelijk, de tweede naamval of een koppelwerkwoord.
Een goede vergelijking is direct duidelijk. Het inzicht is onmiddellijk. Vóór je lezer kan afhaken, heb je je punt al gemaakt. Een originele, tenminste.
Een metafoor is een vorm van beeldspraak: je gebruikt een woord of beeld voor iets anders, waarmee het een overeenkomst vertoont. Zo is het schip der woestijn een metafoor voor een kameel: de kameel wordt vergeleken met een schip.
Metonymie is een vorm van figuurlijk taalgebruik. Een voorbeeld: 'Ik kocht een enkele reis. ' Je bedoelt dan niet letterlijk dat je een reis kocht, maar een káártje voor een enkele reis. Je zegt dus eigenlijk net iets anders dan wat je bedoelt.
beeld (zn) : beeldspraak, denkbeeld, symbool, verbeelding. metafoor (zn) : beeldspraak, zinnebeeld.
Een eufemisme is een woord of een formulering met een verzachtend, verhullend of verbloemend karakter. Eufemismen worden gebruikt ter vervanging van aanduidingen die men bedreigend, kwetsend, onfatsoenlijk, onaangenaam of in een andere zin te negatief vindt.
Letters die kleuren hebben, geluiden met een smaakje: twee voorbeelden van het verschijnsel synesthesie. In het brein van mensen met synesthesie bestaat een sterke koppeling tussen de hersengebieden die informatie verwerken van verschillende zintuigen.
Personificatie is een vorm van beeldspraak waarbij dieren, levenloze dingen of abstracte begrippen worden voorgesteld als menselijke wezens. Dit stijlmiddel kan gebruikt worden om abstracte zaken concreet voor te stellen en zo een boodschap te verlevendigen. De winter strooit zijn eerste vlokken uit.
De hyperbool is een overdrijving. Hiermee kun je extra nadruk leggen op een gevoel of een emotie. Je moet een hyperbool niet letterlijk nemen; kijk maar eens naar de volgende voorbeelden: Ik lach me dood!
Een metafoor is een vorm van beeldspraak. Het is een vergelijking, waarbij alleen nog het beeld overeind staat. Voorbeelden van metaforen zijn: Het is hier een zwijnenstal!
Een repetitio is een herhaling. Het is een stijlfiguur om een tekst aantrekkelijk te maken. Voorbeeld van een repetitio: – Tijdens het zomerkamp was het macaroni en nog eens macaroni wat we te eten kregen.