Wat is een mediterrane tuin? Een mediterrane tuin is een tuin stijl die de exotische sfeer uitstraalt die ook veelvuldig terug te vinden is in de mediterrane landen, de landen aan de Middellandse zee zoals Spanje, Frankrijk, Italië, Kroatië, Griekenland, etc.
Mediterrane planten zijn planten die voornamelijk groeien in het Middellandse Zeegebied, de planten komen van oorsprong vooral uit de warme delen van Europa. U kunt hierbij denken aan palmen, citroenbomen en olijfbomen. Tegenwoordig worden ze ook op andere plekken gekweekt.
Lavendel (Lavandula angustifolia) in alle verschillende soorten geeft een mediterraan tintje aan je tuin. De plant is geschikt als tuinplant, maar doet het ook goed op een balkon of terras. Tijdens de bloeitijd is lavendel een attractie voor bijen, vlinders en andere insecten.
In de volle grond zetten kan ook, maar dan wel op een zeer beschutte plek met voldoende bescherming tegen koude, gure wind. Oleander bloeit vanaf juli tot half september met enkel of dubbele bloemen in de kleuren roze, rozerood en wit. Heeft aantrekkelijk, donkergroen, lancetvormig blad, dat in de winter groen blijft.
De bijvoeglijke naamwoorden mediterraan en mediterraans zijn beide gebruikelijk in de betekenis 'behorend tot of kenmerkend voor het gebied rond de Middellandse Zee'. Mediterraan en de verbogen vorm mediterrane komen vaker voor dan mediterraans en mediterraanse; er is geen verschil in betekenis.
Beplantingsplan tropische tuin
Maak je een exotisch beplantingsplan, denk dan in lagen, met lage planten en achteraan de hoge tropische planten. Goede planten voor structuur en hoogte zijn bamboe en bananen. Varens vullen het midden mooi op, en vooraan zet je lage planten en bodembedekkers, zoals hosta's.
Een bananenplant kan heel goed buiten staan maar zorg er wel voor dat de plant in een grote bak staat. Een bananenplant komt oorspronkelijk uit de jungle en heeft dus ruimte nodig. Zorg er ook voor dat de plant op een plek in de tuin staat waar hij genoeg zonlicht krijgt, hier is de bananenplant dol op!
De Yucca is een makkelijk kamerplant, omdat de plant water opslaat in de stam en je hierdoor de plant weinig water hoeft te geven. De plant staat verder het liefst op een standplaats met veel licht. De Yucca is niet vorstbestendig, dus minder geschikt voor buiten.
Enkele goede keuzes zijn lavendel, rozemarijn, en salie. Deze planten hebben allemaal vergelijkbare groei-eisen als olijfbomen, en ze geven ook prachtige bloemen die de bladeren van de olijfboom complimenteren.
Mediterraanse woonstijl
Andere Mediterrane kleuren zoals geel, groen, lavendel, paars (aubergine) en bruin zijn geïnspireerd door de natuur en het heuvelachtige landschap die je in de Zuid-Europese landen aantreft.
De term mediterraan klimaat verwijst naar het klimaat in landen rond de Middellandse Zee. De zomers zijn warm en droog, en de winters, waarin de meeste neerslag valt, zijn mild en nat.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde. De plant groeit dan enkel nog aan de toppen terwijl de rest van de twijgen sterk gaat verhouten en kaal wordt.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Lavendel houdt absoluut niet van vochtige grond, dus 1 x per week (en bij heel veel droogte/warmte 2x per week) een beetje water is ruim voldoende. Liever ze te droog houden dan te nat. Zeker met deze temperaturen is om de dag water geven niet voldoende, en moet je elke dag wateren.
Een snelgroeiende bodembedekker is de plant Geranium macrorrhizum ´Spessart´. Deze soort bloeit in de periode mei t/m juli met witroze bloemen. De plant vormt na enige tijd een dichte border waardoor onkruid nog nauwelijks kans krijgt om te groeien. De hoogte van deze plant is ongeveer 20 tot 30 centimeter.
Planttijd. Bodembedekkende planten zijn vaste planten of heesters/struiken die in container verkocht worden. Hierdoor kunnen zij het gehele jaar door geplant worden (behalve bij vorst overdag en in de zomer bij extreem warm weer).
Wanneer je teveel water geeft aan een Yucca (palmlelie), dan kan er wortelrot optreden. Wanneer je deze plant stelselmatig teveel water geeft, zal ook de stam gaan rotten en is het gedaan met de plant. Wees dus voorzichtig met water, want dan kun je jarenlang plezier hebben van deze kamerplant.
Yucca schidigera
De schidigera staat bekend om z'n buitengewone winterhardheid. Deze soort overleeft met gemak temperaturen tot -20 °C en dit maakt deze Yucca ideaal voor buiten. De kans is groot dat u deze soort onbeschermd buiten kunt laten gedurende de hele Nederlandse winter.