Mocht er toch zand op de bodem van het zwembad liggen, dan kun je de korrels eenvoudig van de bodem verwijderen met een zwembadstofzuiger. Een (automatische) zwembadstofzuiger zuigt moeiteloos algen, zand, bladeren en ander vuil uit het zwemwater.
De fijnste vlokken zakken 's nachts naar de bodem van het zwembad. Die kan je 's morgens opzuigen met een bodemzuiger of via de functie “DRAIN” of “WASTE” verwijderen via de filter. Hou bij een zandfilter de drukmeter goed in het oog, bij te veel druk is de filter vuil.
Verwijder het grof vuil en de bladeren in en rond het zwembad met een schepnet. Reinig dan de randen en de bodem van het zwembad. Zand en fijn vuil haal je best weg met een manuele zwembad stofzuiger. Nadien kan een automatische stofzuiger het zwembad op regelmatige basis onderhouden.
We raden wel aan om de pomp tijdens de warmere uren te laten draaien, omdat algen zich eerder in warmer water kunnen ontwikkelen. Maar aangezien je in de warmere uren jezelf het liefst in je zwembad begeeft raden we aan op warmere dagen de pomp in de ochtend en avond te laten draaien.
1) Backwash
Een backwash keert de waterstroom in de filter om zodat het zand gespoeld wordt. Pomp stoppen. De 6-wegkraan op “Backwash” zetten. Pomp aanzetten en water laten stromen gedurende 2-3 minuten.
Dit kun je doen door ph plus of ph minus toe te voegen. Breng de chloorwaarde van je ranzig zwembad door middel van een chloorshock op 10 ppm* Gebruik een borstel om de liner schoon te maken en om de zwembad algen los te maken. Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Waterbehandeling voor kristalhelder water. Na enige tijd wordt uw zwembad- of jacuzziwater minder helder en licht troebel zonder daarom echte verkleuring te vertonen.
Heb je een mechanische robot die het vuil naar je filter stuurt, dan doe je in het hoogseizoen best na iedere stofzuigbeurt een backwash. Tip: bij iedere backwash zakt je waterniveau met zo'n 5 cm. We spreken dus algauw een paar honderd liter water dat afgevoerd wordt.
Chloortabletten of HTH Chloor sticks lossen traag op en plaatst u in de skimmermandje van het zwembad. Hierdoor doseert u geleidelijke aan chloor telkens als uw circulatiepomp werkt en het zwembadwater passeert via de skimmer naar de filter.
Het is raadzaam het water van je zwembad minimaal 1 keer per jaar te verversen. Afhankelijk van je situatie doe je dit gedeeltelijk of volledig. Daarnaast zijn er diverse omstandigheden, waarbij het nodig is het water vaker te verversen. Denk aan extreem hete zomers, onweer, poolparty's en slecht onderhoud.
Het goede nieuws is dat hoewel het er niet zo prettig uit ziet, algen in je zwembad ongevaarlijk voor je gezondheid zijn. Je kunt dus in principe in groen zwembadwater blijven zwemmen, maar je zult toch een stuk meer van je zwembad genieten als het er weer helder uitziet en fris ruikt!
Een te hoog gehalte aan zout in het zwembad kan onherstelbare schade opleveren aan veel onderdelen in je bad! Kies altijd voor het juiste zout. Dit mag geen jodium bevatten, dus keukenzout is niet geschikt!
Bij groen water is een chloorshock aan te bevelen. Deze shock bereikt men door het chloorgehalte naar zo'n 10 ppm (mg/l) te brengen. Chloorshock (natrium hypochloriet) voor grote zwembaden: Vloeibaar chloor wordt vaak gebruikt voor het shocken van grotere zwembaden.
Door azijn toe te voegen zal dit snel gaan zakken. Azijn is daarmee in staat om bacteriën en micro-organismen te vernietigen. En in het ergste geval ook je vissen en planten doden. Samen met de algen ben je dus eigenlijk van alles af, en dat zou nou net de bedoeling niet moeten zijn.
Grondwater heeft heel veel mineralen en ijzers waardoor er vaak een groene/bruine aanslag ontstaat. Ook zal je meer tijd en meer chloor nodig hebben om het water dan mooi helder en op waarde te krijgen. Ons advies is dan ook om het water altijd met leidingwater te vullen!
We raden aan om je filter wekelijks of minimaal eens in de twee weken te reinigen met een backwash. Vervolgens zet je de kraan op de stand Rinse, om het vieze water dat ontstaan is tijdens het backwashen weg te spoelen. Je zet de pomp tussen de 10 en 30 seconden aan, en zet hem daarna weer uit.
Terugloop (backwash)
Het water stroomt in deze stand van onder naar boven door de zandfilter waardoor het vuil wordt meegenomen naar de afvoer. Zodra helder water door de uitgang stroomt, is de filter voldoende teruggespoeld.
Stand 2: Keerspoelen (Backwash)
In deze stand wordt het filterzand circa 2 tot 3 min gereinigd. Langer indien er nog geen helder water stroomt door het kijkglas van de 6-wegkraan (zie foto) Het water stroomt vanuit het zwembad door de filter van onder naar boven en neemt alle vuil in de filter mee naar de riolering.