Met het LOB-dossier leren leerlingen op systematische wijze om te gaan met loopbaancompetenties en maken zij hun eigen loopbaanontwikkeling inzichtelijk voor zichzelf, docenten en mentoren. Met het LOB-dossier in Mijn Leeromgeving kun je dit proces op een efficiënte manier begeleiden en inzichtelijk maken.
In de nieuwe beroepsgerichte examenprogramma's van het vmbo is LOB een verplicht onderdeel geworden. In een loopbaandossier dienen de leerlingen te beschrijven welke stappen zij gezet hebben om tot hun competenties te komen.
Het Loopbaandossier is een weblog van relevante ervaringen. Loopbaanrelevante ervaringen worden zowel binnen als buiten de school opgedaan. Leerlingen laten zien welke loopbaancompetenties zij hierdoor hebben ontwikkeld en reflecteren hierop in gesprek met docenten, mentoren en loopbaanbegeleiders.
Wat is LOB? Onder Loopbaanoriëntatie, -ontwikkeling en –begeleiding (LOB) verstaan we het geheel van begeleiding en activiteiten waarmee de school studenten tijdens hun opleiding ondersteunt bij het leren maken van loopbaan- en studiekeuzes.
Met loopbaanoriëntatie- en -begeleiding (lob) krijgen studenten meer zicht op hun kwaliteiten, mogelijkheden en drijfveren. Dit stelt hen in staat een passende opleiding te kiezen én er een succesvol vervolg aan te geven.
Wettelijke kaders loopbaan en burgerschap
Om aan de doelstellingen van het beroepsonderwijs te voldoen hebben mbo-instellingen de wettelijke verplichting tot het aanbieden van LOB en burgerschapsonderwijs.
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) is bedoeld om leerlingen en studenten meer zicht te geven op hun kwaliteiten en mogelijkheden zodat ze een passende vervolgopleiding kunnen kiezen of een baan kunnen vinden.
LOB is een afkorting voor Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding. LOB lessen zorgen ervoor dat je een goed inzicht krijgt van jouw persoonsprofiel en de juiste keuze kunt gaan maken in welke onderwijsrichting je verder gaat. Het zal ook duidelijker worden welke vervolgopleidingen en beroepen goed bij jou passen.
Bij LOB leren leerlingen na te denken over het vervolg van hun studie en een mogelijk beroep. Dat begint al in het tweede of derde jaar bij de keuze voor een profiel. Verder in de opleiding krijgen leerlingen te maken met de belangrijke keuze voor een vervolgopleiding.
LOB staat voor 'loopbaan oriëntatie en begeleiding', het is het vak op school waarbij de leerlingen geholpen worden zich te oriënteren op beroepen en vervolgstudies; wat willen ze gaan doen na het vmbo en hoe gaan ze dat bereiken?
Een loopbaantraject duurt drie tot vijf maanden. Dat wil niet zeggen dat in deze periode geen baan gevonden kan worden, want tijdens het traject gaat iemand juist al op zoek!
De meeste loopbaantrajecten duren tussen de 4 en 8 uur en bevatten mogelijkerwijs nog wat testen en een werkboek of platform met aanvullende opdrachten. De kosten zullen dan tussen de 600 en 1500 euro liggen. Let er wel altijd op of de btw inclusief of exclusief is.
Hoe ziet een loopbaantraject eruit? Een loopbaantraject is maatwerk en wordt aangepast aan jouw persoonlijke situatie en behoeften. Meestal bestaat het traject uit een aantal gesprekken met een loopbaanadviseur. Deze gesprekken kunnen face-to-face zijn, maar ook online.
LOB staat centraal in het programma, maar een examenprogramma beschrijft wat leerlingen aan het eind van hun opleiding moeten kennen en kunnen. Hoe daar vorm aan gegeven wordt, hoe de doelen bereikt worden, is aan de school.
De Vakmanschapsroute is een praktische en actieve manier om binnen drie tot vier jaar een mbo-diploma niveau 2 te halen. Daarmee kun je meteen aan het werk. Maar je kunt er ook voor kiezen om verder te leren. Binnen en buiten de groene sector.
Kwaliteitenreflectie: Het nadenken over wat de student (niet) kan en hoe hij of zij dit kan gebruiken in hun loopbaan. De leerling reflecteert het op eigen eigenschappen, competenties en vaardigheden. Feedback over hun eigen kwaliteiten kunnen ze dan vragen aan anderen.
Werkexploratie is het onderzoeken van werk, een werkplek of een werkveld. Je probeert zicht te krijgen op de eisen, taken en cultuur in een bepaald beroep of werksituatie. Je kan bijvoorbeeld op zoek gaan naar gestelde doelen, de wijze waarop mensen met elkaar omgaan en hoe problemen in het werk worden aangepakt.
Motievenreflectie. Het nadenken over wensen en waarden die van belang zijn voor je loopbaan. Het gaat om bewustwording van wat je belangrijk vindt, wat je voldoening geeft en wat je nodig hebt om arbeidsvreugde te voelen in je job.
VO-scholen melden bij 16 lesuren ongeoorloofde afwezigheid (mits dit lesuur korter dan of gelijk aan 60 minuten is). Als een lesuur meer dan 60 minuten bedraagt, wordt omgerekend naar klokuren en bij 16 klokuren gemeld. MBO-instellingen melden bij 16 klokuren ongeoorloofde afwezigheid.
Hoelang zijn de resultaten van het centraal examen en instellingsexamens geldig voor vrijstelling? Er is geen wet- of regelgeving meer die bepaalt hoelang een resultaat geldig is.
Een loopbaan, ook wel bekend als carrière, is een geheel van functies die iemand gedurende zijn of haar werkende leven heeft. Het begint op het moment dat iemand de arbeidsmarkt betreedt. Hier wordt een eerste professionele baan mee bedoeld die iemand vaak na zijn opleiding begint.
Volgens Wikipedia is een loopbaan of een carrière (Frans) de reeks van maatschappelijke posities die iemand achtereenvolgens inneemt (en ontwikkeling daarbinnen). Een loopbaan begint met het betreden van de arbeidsmarkt.
Een loopbaantraject is een traject waarin je samen met een loopbaancoach gaat onderzoeken waar jouw kracht ligt en wat je graag zou willen. Het kan zijn dat je twijfelt aan je loopbaan of dat je niet zeker weet of je nog wel op je plek zit binnen een organisatie.
In veel gevallen betaalt een werkgever de kosten voor loopbaanbegeleiding. In sommige CAO's is het vastgelegd dat u als medewerker recht heeft op loopbaanbegeleiding. Echter is dit niet altijd het geval. Toch kiezen veel werkgevers ervoor om de kosten van loopbaanbegeleiding te vergoeden.