Heb je bij het afsluiten van je levensverzekering winstdeling meeverzekerd? Dan kunnen we bovenop de afgesproken, gegarandeerde uitkering op de einddatum, een extra bedrag uitkeren. Dit bedrag noemen we de winstdeling. De winstdeling is niet gegarandeerd en wordt elk jaar opnieuw bepaald.
Ook als u nog in leven bent, kan een levensverzekering uitkeren. Ook als u een verzekering heeft die alleen uitkeert bij overlijden. Er zijn dan mogelijkheden om een geldbedrag te krijgen van uw verzekering. Dit wordt afkopen of uitkopen genoemd.
Het DELA LeefdoorPlan, de overlijdensrisicoverzekering van DELA, beschermt je dierbaren tegen financiële zorgen na overlijden. Hierdoor kan het leven van je dierbaren door blijven gaan en kunnen zij bijvoorbeeld hun woonlasten opvangen voor een koop- of huurhuis.
Standaard kan je in 2021 tot 990 euro storten in een pensioenspaarverzekering (in principe jaarlijks indexeerbaar bedrag). Je krijgt 30%, dus tot 297 euro, terug via de personenbelasting. In elke fase van je leven is het aangaan van een levensverzekering het overwegen waard!
Belastingen en een ORV
En je nabestaanden betalen over een uitkering geen inkomstenbelasting. De eenmalige uitkering uit de overlijdensrisicoverzekering kan wel gevolgen hebben voor het ontvangen van toeslagen (zoals zorgtoeslag), subsidies (zoals huursubsidie) of de vermogensrendementsheffing.
Je geeft de fiscale waarde van je levensverzekering(en) en/of saldo van je premiedepot(s) op. Of je belasting betaalt over je vermogen hangt af van de hoogte van het vermogen. Een deel van je vermogen is belastingvrij. Daarover betaal je dus geen belasting.
Wat gebeurt er na de looptijd? Aan het einde van de looptijd stopt de verzekering automatisch. Dat betekent dat je geen uitkering krijgt als de verzekerde overlijdt na de looptijd. Een overlijdensrisicoverzekering keert namelijk alleen uit als de verzekerde tijdens de looptijd overlijdt.
Met een levensverzekering bouw je een vermogen op voor de begunstigde en behoud je de volledige controle, zelfs na je overlijden. Jij beslist wat je spaart, wanneer je spaart en hoeveel je spaart. Je kunt op elk moment geld afhalen of het contract volledig opzeggen.
Op het moment dat jij je verzekering opzegt, blijft er een kleinere groep verzekerden over die samen dat risico moeten dragen. Met de vertrekbijdrage zorgen we ervoor dat we de premie voor de andere verzekerden niet moeten verhogen. Dit afkoopbeleid hebben we afgestemd met de Algemene Vergadering van DELA.
Het DELA Uitvaartzorgplan is een kapitaal uitvaartverzekering. In dit soort polis verzeker je een bedrag dat bij overlijden beschikbaar is om de uitvaartkosten te betalen. Je kiest zelf het verzekerde bedrag en de looptijd van jouw premiebetalingen in functie van de uitvaartkosten.
Gemiddelde kosten van een uitvaart bij DELA
Bij een begrafenis zijn de kosten gemiddeld € 9.500. Door heel Nederland werken bij DELA betrokken en ervaren teams om samen met nabestaanden invulling te geven aan alle wensen.
De uitkering uit een overlijdensrisicoverzekering valt in principe niet in de nalatenschap. Het is immers geen vermogen dat er al was op het moment van overlijden. Het geld komt beschikbaar dóór het overlijden, maar was er nog niet vóór het overlijden.
3 Hoe moet ik een levensverzekering afkopen? Als de afkoop mogelijk is volgens uw polis, dan volstaat het doorgaans om een schriftelijk, ondertekend en gedateerd verzoek te richten aan de verzekeraar, eventueel per e-mail. U moet uitdrukkelijk vragen om het contract stop te zetten of af te kopen.
Het is gebruikelijk om de vrijkomende lijfrente te gebruiken als aanvulling op uw pensioen of het inkomen van de nabestaanden. De lijfrenteverzekering wordt dan gebruikt om het inkomen op latere leeftijd aan te vullen, zodat u uw financiële vrijheid kan behouden.
Wat is het verschil tussen een overlijdensrisicoverzekering en een levensverzekering? Een levensverzekering is een verzamelnaam voor alle verzekeringen die te maken hebben met het leven van een persoon. Een overlijdensrisicoverzekering is 1 van de soorten levensverzekeringen die een persoon kan afsluiten.
De pensioenspaarverzekering is een levensverzekering van tak 21 of tak 23. U kiest: Tak 21 biedt een kapitaalsbescherming en een gewaarborgde interestvoet voor elke storting. Hou er wel rekening mee dat deze interestvoet kan variëren naargelang het tijdstip van de premiestorting.
De maximum leeftijd bij aanvang van een overlijdensrisicoverzekering ligt bij de meeste verzekeraars tussen 60 en 74 jaar. Daarnaast is ook de eindleeftijd van belang. Dat is de leeftijd die je hebt op het moment dat de verzekering stopt. De maximale eindleeftijd ligt bij de meeste verzekeraars tussen de 70 en 80 jaar.
Levensverzekering niet aftrekbaar
De premie die je betaalt voor je overlijdensrisicoverzekering is doorgaans niet aftrekbaar in Box 1 van je belastingopgave. Dit is zelfs voordelig, want het betekent ook dat de uitkering niet als inkomen opgegeven hoeft te worden.
Een kapitaalverzekering is een levensverzekering die op een vooraf bepaald moment tot uitkering komt. Dit kan zijn als u op de einddatum van de verzekering in leven bent, maar ook als u gedurende de looptijd van de verzekering overlijdt.
De verzekeraar: de verzekeringsmaatschappij waar de levensverzekering is afgesloten. De verzekeringnemer: dit is degene die de verzekering afsluit en vaak de premie betaalt. Deze persoon mag de verzekering ook gebruiken als onderpand voor een hypotheek. De verzekerde: dit is de persoon om wie de verzekering gaat.
Als u een lijfrenteverzekering afsluit, krijgt u uiteindelijk lijfrente uitgekeerd. Levensverzekering is dus een verzamelnaam voor alle verzekeringen waarmee u kapitaal opbouwt voor uzelf of uw nabestaanden op leven of voor na uw overlijden. Lijfrente is juist een vorm van kapitaal dan kan worden opgebouwd.
Als je een levensverzekering hebt afgesloten, kun je besluiten deze vóór het einde van de looptijd op te zeggen. De verzekeringsmaatschappij keert dan een afkoopwaarde uit: de waarde van de verzekering op dat moment.