1. Het Speulder- en Sprielderbos, Gelderland (Nederland) Het Speulder- en Sprielderbos, gelegen tussen Ermelo, Putten en Garderen, is een van de oudste oerbossen van Nederland. Niet voor niets heeft Staatsbosbeheer dit bos uitgeroepen tot het mooiste van het land.
Er zijn verschillende soorten bossen: naaldbossen, loofbossen en regenwouden. We kennen ook gemengde bossen, daar staan naald- en loofbomen door elkaar. Het soort bos is afhankelijk van het klimaat en de grondsoort op de plek waar het bos groeit. Sommige bossen kunnen heel oud worden.
Al wandelend de gedachten verzetten in dichtbegroeide bossen, dat kan uitstekend in de provincie Gelderland, maar ook in Limburg. Daar vind je procentueel het hoogste percentage bos per landoppervlakte, respectievelijk 19,7% en 16,1%, blijkt uit cijfers van het vakblad Natuur Bos Landschap.
Oerbos. Het Mantingerbos is een Natura2000-gebied dat bestaat uit oude bossen en beekdalgraslanden omringd door houtwallen en singels. Voor zover onderzoekers kunnen nagaan, staat het bos er al duizenden jaren. Het is het oudste nog bestaande bos van ons land.
Of een groep bomen als bos wordt gedefinieerd, wordt bepaald door de aanwezigheid van bomen of struiken enerzijds en de aanwezigheid van een boseigen fauna en flora anderzijds.
Een bos is een begroeiing met bomen in een dominante boomlaag, of meerdere boomlagen. Er kan daarbij een ondergroei zijn van mossen, kruiden en/of struiken, en de bodem kan rijk zijn aan schimmels.
De Taiga of ook wel 'Boreal forest' genoemd is één van de 14 biomen in de wereld die worden onderscheiden door het WWF. De verschillende Taiga's in Canada, Scandinavie en Rusland vormen samen het grootste bosgebied ter wereld (boreal forest) en is tevens onze grootste zuurstof producent.
De grove den is een naaldboom die het vaakst voorkomt in de Nederlandse bossen en natuurgebieden. De grove den komt vooral voor op droge zandgrond en heeft platte naalden. Daarmee onderscheidt deze boom zich van andere dennensoorten, zoals de fijnspar. Die hebben vaak ronde naalden.
Je mag er niet bouwen of wonen. Hierover bestaan duidelijke en strenge regels. Sommige bossen hebben een andere 'bestemming' en staan dus op het gewestplan als recreatie-, landbouw-, of zelfs woongebied.
Voor een mooi bos van één hectare zijn volgens De Somviele maar liefst 2.500 tot 4.000 bomen nodig. 'Dat lijkt veel, zeker als je weet dat in een volwassen bos gemiddeld maar enkele honderden bomen per hectare staan.
Het uitdunnen van bossen of bospercelen voor zowel zakelijk als particulier. Het snoeien van dode takken en takken die een risico vormen. Het uitvoeren van verschillende maaiwerkzaamheden. Het vrij snoeien van wandelpaden om het bos toegankelijk te houden.
In een gebied van 8000 hectare wordt zelfs helemaal niks door de mens gedaan. Het Bayerischer Wald heeft meer dan 750 plantensoorten en heel veel soorten paddenstoelen. Je kunt in het park veel leren over het natuurlijk verloop van de natuur en de invloed van klimaatverandering.
In Nederland bestaan geen oerbossen meer. Het Beekbergerwoud was gelegen tussen Apeldoorn en het lintdorpje Klarenbeek en werd in 1871 ontgonnen. Al eeuwenlang gold er de invloed van de mens, onder andere door kap en aanplant.
In het grensgebied van Polen en Wit-Rusland ligt het laatste restje oerbos van Europa, het laatste Europees gemengd laaglandbos. Het Bialowieza National Park is een UNESCO Werelderfgoed en een World Biosphere Reserve en meer dan 1200 verschillende planten- en bomensoorten worden hier aangetroffen.