Een koortslip is een infectie van de huid op of rond de lippen. U krijgt pijnlijke of jeukende blaasjes. Het komt vaak voor. Ongeveer 1 op de 3 mensen krijgt in zijn leven wel eens een koortslip.
oorzaken van koortsblazen? De oorzaak van koortsblazen is een virus, meer bepaald het virus herpes labialis. Dit veroorzaakt een infectie van de slijmvliezen rond de mond en lippen. Gevolg: een of meerdere koortsblazen.
Een koortslip is een onschuldige huiduitslag en wordt ook wel koortsuitslag genoemd. Meestal verschijnt een koortslip op of rond je lippen en je neus. Je krijgt dan een blaasje op je huid. Als dit blaasje geneest, wordt het een korstje.
Vooral op momenten van verminderde weerstand zoals bij ziekte, stress of vermoeidheid, kan het virus opnieuw actief worden en een koortsblaasje veroorzaken. Bij sommige mensen kan ook een blootstelling aan zonlicht (UV-stralen) een koortsblaasje uitlokken.
Tegen irritatie, pijn en branderigheid kun je gebruik maken van een antivirale zalf: aciclovir crème, zoals Zovirax. Dit middel kun je bij een drogist kopen en kan ervoor zorgen dat je koortslip sneller overgaat. Voorkom dat je de crème uitsmeert, omdat je anders het virus verspreid naar andere plekken.
Een koortslip wordt veroorzaakt door het herpesvirus. Dit virus kun je niet alleen in je mond hebben, maar ook op je geslachtsdelen. Als je herpes bij je geslachtsdelen hebt, heet dat herpes genitalis. Dat is een soa.
Heb je last van ingedroogde blaasjes of korstjes, dan kun je een neutrale zalf of crème gebruiken op basis van vaseline. Dit is geen geneesmiddel, maar het helpt wel om de korstjes te verzachten. Je kunt zo vaak smeren als je wilt. Breng de crème voorzichtig aan en smeer het niet uit.
Nee, tandpasta op een koortslip helpt niet. Tandpasta is niet gemaakt om op de huid aan te brengen en doet niets voor de genezing.
Vis, vlees, kaas, melk, ananas, mango, appels, peren en vijgen zijn dan weer voorbeelden van voedingsmiddelen die rijk zijn aan lysine. Ook het innemen van L-lysine supplementen kan helpen.
Na een tweetal weken is het plekje volledig genezen en is het virus niet meer besmettelijk. Nu je weet hoelang een koortslip besmettelijk is, kan je een besmetting bij de risicogroepen beperken. Een infectie met het herpesvirus kan ernstige klachten geven bij: Pasgeboren baby's.
Heb je herpes? Dan kun je veilig een douche, wc, wasmachine of zwembad delen met anderen. Pas wel op met zoenen bij een koortslip. Blaasjes en zweertjes kun je makkelijk doorgeven.
L-lysine is een essentieel aminozuur en voorloperstof van semi-essentieel aminozuur l-carnitine. De l-structuurvorm is de biologisch beschikbare vorm, de d-vorm is synthetisch. Het essentiële aminozuur vermindert het terugkeren van Herpes (koortslip).
Het duurt meestal drie tot negen dagen voordat de klachten ontstaan. U krijgt dan bijvoorbeeld een ontsteking van mond en lippen. Soms komt de infectie ook via uw bloed in de rest van uw lichaam. Dan kunt u zich ziek voelen en koorts krijgen.
Een koortslip kan meestal geen kwaad. De blaasjes genezen meestal vanzelf binnen 10 dagen. Er ontstaat geen litteken. Voor sommige mensen kan herpes wel gevaarlijk zijn.
Koortsblaasjes worden veroorzaakt door herpesvirussen. Deze zijn besmettelijk totdat ze volledig verdwijnen. Dit duurt ongeveer twee weken. Koortsblaren zijn het meest besmettelijk als er vocht uit de koortsblaasjes komt.
Als iemand met een 'actieve' koortslip (koortslip met blaasjes) in aanraking komt met een baby, bijvoorbeeld door de baby te knuffelen, kan de infectie overgedragen worden. De besmettelijkheid blijft bestaan totdat de blaasjes helemaal ingedroogd zijn of totdat er een korstje op zit.
Aan mensen die heel veel klachten hebben of die meer dan 6 keer per jaar een koortslip krijgen, kan de arts aciclovir voorschrijven om in te nemen. De aciclovir crème wordt afgeraden bij een koortslip.
Besmetting voorkomen
Raak de blaasjes niet met de vinger aan. Zo vermijd je dat het virus zich in de ogen of naar andere plaatsen verspreidt. Was je handen (water en zeep zijn voldoende, ontsmettende zepen hebben geen zin) indien je toch in contact kwam met een koortsblaas.
Waar kun je een koortslip dan aan herkennen? Een koortslip ontstaat meestal met een tintelend, branderig en jeukend gevoel ter hoogte van je lippen. Vervolgens ontstaat er na één of twee dagen verschillende piepkleine blaasjes die gaan jeuken. De blaasjes zullen openbreken en er ontstaan kleine zweertjes.
Zout kan de koortslip laten verdrogen, maar het kan ook pijnlijk zijn op uw huid. Bovendien remt zout het virus of de verspreiding ervan niet. Vaseline kan de huid helpen verzachten en een beschermende laag bieden tegen vochtverlies. Het remt het virus niet.
Een Nieuw-Zeelandse studie, gesponsord door een bedrijf dat honingproducten op de markt brengt, toont aan dat je net zo goed Kanuka-honing op een koortsblaasje kan smeren als antivirale zalf. De blaasjes verdwijnen in beide gevallen na ruim een week.
Vermijd orale seks om herpes genitalis te voorkomen. Zoen en knuffel niet of gebruik een speciale koortslip pleister. Gebruik alleen jouw eigen keukengerei, dus ook glazen. Zorg dat anderen deze niet gebruiken en was deze goed af.
Fase 4 (> 5 dagen) De korstjes fase
Ook kan er jeuk en/of een brandend gevoel optreden. De pijn en de verspreiding van het virus nemen af. De koortslip geneest. Het korstje laat los en de huid eronder kan roze, droog en schilferig zijn.
tips om koortsblaasjes te verzorgen
Hou de blaasjes schoon. Je kunt ingedroogde plekjes beschermen met een vette lippenbalsem, zodat ze niet gaan jeuken en je niet verleid wordt om erover te wrijven, met als mogelijk gevolg herbesmetting en nieuwe blaasjes. Let er op dat niemand anders deze lippenbalsem gebruikt.
U krijgt dit virus vaak voor het eerst in de kindertijd of in de vroege volwassenheid en kan koorts en zweertjes in de mond veroorzaken. Ongeveer een derde van de mensen die deze 'primaire' infectie krijgt, ontwikkelt op latere leeftijd een koortslip.