Wat is een inbouw koelkast? Een inbouwkoelkast is een koelkast die netjes weggewerkt is achter een deur die past bij de rest van je keuken. In plaats van de deur van de koelkast zelf, zie je dus een deur die er hetzelfde uitziet als je keukenkastjes- en lades.
Een vrijstaande koelkast plaats je overal in de buurt van een stekker. Een inbouw koelkast werk je weg in de nis van je keuken.
Bij een inbouwkoelkast of -vriezer met een deur-op-deur systeem wordt het keukenpaneel van de inbouwkast direct op de koelkastdeur gemonteerd. Deur-op-deur wordt ook wel een vlakscharnier genoemd. Het keukenpaneel draait mee op de scharnieren van de koelkastdeur en gaat tegelijkertijd open.
Vaak is een inbouw koelkast iets duurder dan een vrijstaand model. Hier zijn twee redenen voor. Er worden hogere eisen gesteld aan componenten die zorgen voor efficiënte ventilatie en warmteafgifte. Daarnaast zijn inbouw apparaten in Nederland wel populair, maar in veel andere landen juist minder.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Ga je een inbouw koelkast kopen, dan moet je op meer letten dan alleen de eigenschappen van de koelkast zelf. Natuurlijk is de inhoud belangrijk, maar minstens zo belangrijk zijn de nismaten en het scharniersysteem. Hoe hoog is een standaard inbouw koelkast? 102 cm is een standaard maat die je vaak tegenkomt.
Je hebt geen professional nodig om een losstaande koelkast te installeren. Je steekt gewoon de stekker in het stopcontact en klaar! Je kunt je koelkast eenvoudig meenemen als je gaat verhuizen. Als kinderen het huis uitgaan en je minder ruimte nodig hebt in je koelkast, kun je hem makkelijk vervangen.
Het is belangrijk dat de koelkast zijn warmte goed kan afvoeren. Daarom dien je voldoende ventilatieruimte aan de achterzijde van koelkasten aan te houden. Houd een afstand van tenminste 8 - 10 cm tussen koelkast en muur aan om een goede luchtafvoer te creëren. Op deze manier kan de warme lucht makkelijk wegstromen.
De inbouw koelkast losschroeven
De inbouw koelkast is in de hoeken bij de scharnieren op vier plekken vastgeschroefd aan de nis. Verwijder de plastic afdekkapjes, draai de vier schroeven los en verwijder alle afdekstrips. Probeer nu of je de koelkast naar voren kunt schuiven.
Nismaten inbouw 1-deur koelkast bepalen
De meest verkochte inbouwkoelkasten hebben een nishoogte van 88 cm, 102 cm, 122 of 178 cm. Daarnaast zijn er ook inbouwmodellen van 140, 158 cm beschikbaar. Er zijn echter ook modellen met afwijkende maten.
Je kiest een koelkast op basis van de grootte van je huishouden, jouw behoefte aan koel- en vriesruimte en eventuele extra technieken. Denk aan een vershoudzone, waar je boodschappen langer bewaart. Of kies een model met No Frost, zodat je nooit hoeft te ontdooien.
Als je de koelkast onder het aanrechtblad wilt plaatsen, moet de koelkast tussen de 82 en 89 cm hoog zijn. Als je de koelkast in een kast in wilt bouwen dan past bij het Ikea METOD keukensysteem (na juni 2014) een koelkast van 88, 122, 158 of 178 cm hoog. Uitzondering is een kast met een hoogte van 140 cm.
De allergrootste energieslurper in huis is je cv-ketel. Als het huis op gas wordt verwarmd, bedraagt het verbruik zo'n 80 procent van het totaal, aldus Puk van Meegeren, adviseur bij Milieu Centraal.
Sommige verbruiken meer dan drie keer zo veel energie per liter inhoud als de zuinigste koelvrieskasten. Kies daarom altijd voor een koelkast a+++ of een koel-vriescombinatie a+++. Deze gebruikt zo'n 160 kWh per jaar aan stroom, een a+ model 300 kWh. Dat scheelt jaar in, jaar uit 140 kWh per jaar.
Een klein huishouden bestaat uit 1 of 2 personen. Ben je single of samenwonend? Kies dan voor een koelkast met een inhoud koelen van minder dan 150 liter. Deze inhoud koelen is in dit geval ideaal geschikt voor jouw huishouden.
Het nadeel ten opzichte van het deur-op-deursysteem is dat het sleepdeursysteem minder stabiel is en bovendien minder compact. Je houdt met dit systeem dan ook minder veel ruimte over. Hier tegenover staat wel dat een sleepdeursysteem veel gemakkelijker te installeren valt dan vriezers met deur-op-deursysteem.
Een inbouwkoelkast heeft standaard een nisdiepte van 55 cm, maar er zijn ook enkele modellen van 60 cm diep. Daarom kun je het beste altijd even opmeten hoe diep de nis in je keuken. Je meet dit aan de binnenkant van achter tot aan de voorkant. Je meet dus niet de koelkast, maar de keukenkast.
Beste uit de Test: Siemens KI86SHD40
De Siemens is een inbouwkoelkast met superkoel- en supervriesfunctie. De koelkast beschikt over low frost, waardoor je hem minder vaak hoeft te ontdooien. Het koelvermogen is uitstekend. Koelvermogen is de hoeveelheid tijd die het kost om een lading van 25 graden Celsius te koelen.
Beste uit de Test & Beste Koop: Samsung RB38T705CSR/EF
Het koeldeel heeft een inhoud van meer dan 200 liter en het vriesdeel ruim 70 liter. De koelkast is ruim 2,10 meter hoog. Koelen en vriezen doet deze koelkast goed en energiezuinig.
Koelkasten hebben een verbruik tussen de 50 en 400 kWh per jaar, afhankelijk van de grootte, de energieklasse en het model van de koelkast. De meeste koelkasten hebben een verbruik tussen de 100 en 250 kWh per jaar en gemiddeld verbruikt een koelkast ongeveer 200 kWh per jaar.