Vis – 3-6 maanden Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Productlijst houdbaarheid: brood bewaart het minst lang
Rauwe kip: 9 maand, rundvlees 6-12 maanden, varkensvlees 4 maanden. Vis: voor magere of vette vis is het anders. Voor vette vis, zoals zalm is het 3 maanden.Voor magere vis, zoals kabeljauw, is het 6 maanden.
Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer. Magere vissoorten zijn tot wel zes maanden houdbaar in de vriezer(!) en vette vissoorten en bereide vis (kibbeling en paling) drie maanden.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De vis heeft een afwijkende geur en een doffe kleur. Eet geen vis die er raar uitziet of vreemd ruikt.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Omdat de meeste micro-organismen zich niet vermenigvuldigen onder het vriespunt, bederft bevroren voedsel niet gevaarlijk. Micro-organismen blijven echter wel leven in de vriezer en bij ontdooien groeien ze verder. Je kunt een bedorven levensmiddel dus niet 'redden' door invriezen.
Is de geur heel muf of overheersend, eet het dan niet. Proef een klein beetje. Als het vies smaakt, dan kun je het beter niet eten. Bij producten met een 'te gebruiken tot'-datum (zoals verse vis en vers vlees) geldt: is het over de datum, gooi het dan weg.
Allereerst remmen vriestemperaturen de groei van bacteriën, wat de belangrijkste oorzaak is van bederf bij verse vis . Door de metabolische activiteit van dergelijke micro-organismen die in en op de vis aanwezig zijn, te stoppen, stopt bevriezing dit type bederf.
Bevroren rauwe vis is het beste te gebruiken binnen 3 tot 8 maanden ; schelpdieren, 3 tot 12 maanden. Zeevruchten mogen nooit langer dan twee uur buiten de koelkast blijven. U kunt commercieel ingeblikte vis, zoals tonijn, tot vijf jaar in de voorraadkast bewaren; thuis ingeblikte vis, slechts één jaar.
Kenmerkend voor bedorven vis is de stank. Stinkende vis wordt niet gegeten. Daarom is bedorven vis nauwelijks een gevaar voor de volksgezondheid. Verder geldt dat eventuele aanwezig bacteriën en virussen tijdens het koken worden gedood.
De meeste producten kan je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren. Er zijn hier een aantal uitzonderingen op. Brood kan je bijvoorbeeld maar 1 maand in de vriezer bewaren. Groente en fruit blijven een stuk langer goed in de vriezer: deze kan je wel tot een jaar laten liggen.
Magere vis, zoals kabeljauw en koolvis is in de diepvries (minimaal -18 °C) zo'n zes maanden houdbaar. Vette vis (zoals zalm en makreel) en bereide vis (als kibbeling en gerookte paling) blijven ingevroren drie maanden goed.
Vis – 3-6 maanden
Magere vis zoals kabeljauw, koolvis, tonijn en schol is 6 maanden houdbaar in de vriezer. Vette vis zoals zalm en makreel is ingevroren 3 maanden houdbaar.
Door niet eerst te ontdooien geef je schadelijke bacteriën minder kans om te groeien. Ook blijven vitamines op deze manier beter in het product. De magnetron maakt gebruik van zogenaamde microgolven.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
Maar het kan tot 9 maanden in de vriezer bewaard worden. De beste manier om te bepalen of vis bedorven is, is door eraan te ruiken. Als de vis zuur of bedorven ruikt, gooi hem dan weg. Als de vis een milde oceaangeur heeft, is hij waarschijnlijk veilig om te eten. Maar als u het niet zeker weet, zijn er andere tekenen waar u op kunt letten.
Sommige vissoorten kunnen parasieten bevatten en invriezen doodt alle parasieten die aanwezig kunnen zijn . Wees u er echter van bewust dat invriezen niet alle schadelijke bacteriën doodt. Daarom is het het veiligst om uw zeevruchten te koken.
Kan ik vis invriezen nadat ik het heb gekookt? Als je een gerecht met vis hebt gemaakt en er zijn restjes over die je wilt invriezen, dan kan dat, maar alleen als de vis vers was voordat je hem kookte. Het is belangrijk om te weten dat ontdooide producten, inclusief vis, niet opnieuw ingevroren mogen worden.
Is het oog hol in het midden, het hoornvlies dof en de pupil grijs, dan is de vis bedorven. De kieuwen zijn gelijkmatig, glanzend en meestal helderrood gekleurd. Hoe ouder de vis, hoe geelachtiger en kleveriger de kieuwen worden. Het visvlees is vast en elastisch en vertoont geen verkleuringen langs de graat.
Hoe zit het met opnieuw invriezen? Als u uw vlees, gevogelte en vis op de juiste manier in de koelkast hebt ontdooid, kunt u het opnieuw invriezen zonder het te koken. Er kan echter wel wat kwaliteitsverlies optreden vanwege het vochtverlies door het ontdooien . Nadat u het vlees, gevogelte en de vis die opnieuw is ingevroren hebt gekookt, kunt u het ook opnieuw invriezen.
Vis die ingevroren moet worden, moet zo vers mogelijk zijn . Bereiding — Was de vis en verwijder de schubben door de vis voorzichtig van staart tot kop te schrapen met de botte kant van een mes of lepel. Verwijder de ingewanden nadat u de hele lengte van de buik van anus tot kop hebt doorgesneden. Verwijder de kop door boven het sleutelbeen te snijden.
Vertrouw op je zintuigen
Voordat je de vis bereidt, controleer altijd of de vis vers is. Tekenen van een niet meer zo vers stukje vis is een onaangename geur, verkleuring van de huid, of een plakkerige textuur. Verse vis hoort een neutrale, zee-achtige geur te hebben en het vlees van de vis moet niet te slap zijn.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Verse vis, schaal- en schelpdieren mag je maximum 1 à 2 dagen in de koelkast bewaren. Koop je voorverpakte vis, let op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Gerookte en gebakken vis zijn 2 dagen houdbaar.