Realistisch: Is kleurgebruik waarbij de kleuren zo realistisch mogelijk gehouden worden, dus kleurgebruik hoe het in de realiteit of natuur ook is. Realistisch: Is kleurgebruik waarbij de kleuren zo realistisch mogelijk gehouden worden, dus kleurgebruik hoe het in de realiteit of natuur ook is.
Primaire kleuren zijn in de schilderkunst de kleuren rood, geel en blauw. Met deze drie kleuren zou je in staat moeten zijn elke kleur te mengen. Zo zou je bijvoorbeeld met rood en geel oranje kunnen mengen en met blauw en en geel groen.
Expressief: wanneer kleuren gebruikt worden om een emotie/expressie uit te drukken. Expressief komt van het woord expressie dat uitdrukking betekend. Met kleuren kun je gevoelens uitdrukken. Deze kleuren hoeven niet realistisch te zijn, en zij vaak fel en contrasterend.
Decoratief: Decoratief kleurgebruik is het gebruik van kleur als decoratie, dus als versiering. Decoratief: Decoratief kleurgebruik is het gebruik van kleur als decoratie, dus als versiering.
Beste: bleke lichte kleuren. Blauw zorgt bijvoorbeeld voor een luchtige uitstraling zonder dat het kil aanvoelt, het licht zorgt namelijk voor een warme gloed. Af te raden: felle en donkere kleuren. Door de warme gloed worden deze kleuren snel overheersend.
Licht vanuit het noorden
Een ruimte op het noorden krijgt bijna geen zonlicht en heeft gedurende dag een koele gloed. Witte muren lijken hier ook vaak ietwat blauwig. Kleuren met een rode of gele ondertoon kunnen dit neutraliseren. Ga voor volle kleuren zoals rood, roze, paars en oranje.
Kleuren met een hoge verzadiging heten levendig, fel, helder of diep; kleuren met een lage verzadiging heten gedekt, flets of grauw. Monochromatisch licht heeft een verzadiging van 100%. Zwart-witbeelden (grijstinten) hebben een verzadiging van nul.
De complementaire kleuren staan tegenover elkaar. Rood staat tegenover groen, geel tegenover paars, oranje tegenover blauw.
De hoofdkleuren geel-rood-blauw
Het mengsysteem volgens de kleurenroos van Itten bevat de hoofdkleuren Geel, Rood en Blauw. Dit vormt de basis van de constructieve kleurenleer. Deze kleuren zijn het die men onderling kan mengen om zo de secundaire en de tertiaire kleuren te bekomen.
Rood. In de meeste talen was rood de eerste kleur die zijn naam kreeg na zwart en wit. Het was de eerste kleur die gebruikt werd in kunst (okerrood) en heeft een verhoogde mate van symboliek.
Rood: kracht, warmte en gevaar
Het is een intense kleur die een levendige en krachtige impact heeft op iemands persoonlijkheid en emoties. Rood wordt ook wel geassocieerd met warmte, vuur of passie en met aanval en verovering. Het symboliseert ook negatieve concepten: arrogantie, gevaar, bloed, oorlog en woede.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Blauw staat voor welzijn en waarheid, ernst, eerlijkheid en creativiteit. Het is wereldwijd de meest populaire kleur - bij mannen en vrouwen. Omdat velen het associëren met loyaliteit, betrouwbaarheid, empathie en vertrouwen, wordt het bijzonder vaak gebruikt in marketing en bedrijfslogo's.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Bonte kleuren zijn bijv. geel, rood, blauw en groen; niet-bonte kleuren zijn wit, grijs en zwart. Andere bonte kleuren werden genoemd naar bekende materialen zoals turkoois (zoals de edelsteen) of oranje (zoals de sinaasappel).
Polychromie is het gebruik van veel kleuren in de kunst, in het bijzonder van beelden en bouwwerken. In de digitale schilderkunst is polychromie een typische eigenschap van de rasterafbeelding. Het woord is afkomstig van de Griekse woorden poli (veel) en chromos (kleur).
Contrasterende kleuren zijn die kleuren die recht tegenover elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals rood en groen, oranje en blauw of geel en paars. Als contrasterende kleuren naast elkaar worden gezet, dan lijken ze allebei veel levendiger en intenser. Worden ze gemixt, dan neutraliseren ze elkaar.
Over het algemeen laten koude kleuren een kamer groter lijken, kies dus de koude kant van een kleurenpalet. Overweeg kleuren als paars, blauw en groen. Gebruik voor kleine ruimtes ook kleine prints, op bijvoorbeeld kussens of gordijnen. Horizontale patronen passen in kleine kamers, verticale lijnen in lage kamers.
Kies je een wand waar weinig licht opvalt, dan valt de kleur donkerder uit. Heb je een redelijk donkere accentkleur in gedachten, of zelfs al in huis, neem dan een muur waar het meeste licht op valt. Komt het toch beter uit om een donkerdere muur te nemen, kies dan een iets lichtere variant van jouw gewenste kleur.
Maak optimaal gebruik van grijze muren door ze te combineren met een donker tv-meubel – zo gaat de televisie subtiel op in het totaalbeeld van de woonkamer. Het resultaat? Een harmonieuze ruimte met een op elkaar afgestemd kleurenpalet.
Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit. Verschillende geeltinten zijn verrassend goed met elkaar te combineren. Wit: Net zoals zwart is wit geen echte kleur. Wit staat voor onschuld, luxe en eenvoud.