Er bestaan enkele voordelen en nadelen bij deze soort stopcontacten: de voordelen van de inbouw zijn dat er geen zichtbare elektriciteitsbuizen meer zullen verschijnen en dat de stopcontacten gelijk uitkomen met de muur. De voordelen van een opbouw is dat u het kunt plaatsen zonder in de muur te slijpen of te hakken.
U kunt van een enkel stopcontact een dubbel stopcontact maken. Houd er hierbij rekening mee, dat het afhankelijk is van het apparaat wat u hierop aan wilt sluiten of dit mogelijk is. Zo is het vaak niet mogelijk om naast een vaatwasser ook een andere grootstroomverbruiker te gebruiken op een dubbel stopcontact.
Met name vroeger was het opbouw wandcontactdoos (wcd) een veel voorkomend stopcontact. Deze opbouw wandcontactdoos zit 'op de muur' bevestigd, deze steekt dus uit. Nu gebruiken we een opbouwsysteem vaak wanneer er leidingen over de muur lopen. Dit opbouwsysteem plaatsen we tegenwoordig met name in schuren en garages.
Een meervoudige contactdoos, stekkerdoos of dominostekker is onmisbaar in iedere woning. Het geeft je de mogelijkheid om op slechts één stopcontact moeiteloos meerdere apparaten aan te sluiten op het elektriciteitsnet.
Je mag maximaal 8 contactdozen per kring installeren Voor het aantal contactdozen moet je rekening houden met de meervoudige contactdozen die in dezelfde behuizing gemonteerd zijn, volgens deze verdeling: een sokkel met 2 mechanismen telt voor 1 contactdoos. een sokkel met 3 mechanismen telt voor 1 contactdoos.
Doorlussen mag je doen mits, - de wcd's zijn aangebracht op dezelfde wand in hetzelfde vertrek, lager gelegen vertrek, hoger gelegen vertrek, of in een belendend vetrek.
Verwijder de behuizing en demonteer de muurplaat. Hou de muurplaat tegen de muur waar het opbouwstopcontact gaat komen en teken de schroefgaten af. Boor gaten, breng pluggen aan en schroef de muurplaat op de muur vast. Stel de muurplaat recht voordat je de schroeven definitief vastdraait.
Voor het schilderen haal je de opbouwschakelaar eraf en maakt een gat in de muur waar de Jung inbouw schakelaar inpast. Daar ben je even mee bezig maar later ben je wel blij dat je het hebt gedaan. Er zit dan nergens meer een grote opbouwdoos in de weg als je een kast of een bank wil plaatsen.
Voor het aanleggen van een stopcontact heb je drie kleuren draad nodig, namelijk een bruine, blauwe en een geel/groen gestreepte draad. Deze draden kunnen vanuit de groepenkast komen, of worden doorgetrokken vanuit een bestaand stopcontact. De bruine draad is de fasedraad.
je mag tot 8 stopcontacten op 1 kring leggen. In de keuken werk je best met apparte kringen.
Een ovale inbouwdoos heb je vaak nodig wanneer je een tweevoudige wandcontactdoos vlak op de muur wilt monteren. Het achterwerk van deze dubbele wandcontactdoos is groter dan in een normale ronde inbouwdoos zou passen.
Regels plaatsing stopcontact badkamer
Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Bij de inbouwdozen voor holle wanden staat ook steeds vermeld of ze geschikt zijn voor verticale of horizontale montage. Dit is opnieuw belangrijk voor de centerafstand van de afdekplaten van de stopcontacten. Bij horizontale montage bedraagt deze standaard 71 mm, bij verticale plaatsing bedraagt die 60 mm.
Inbouwstopcontact. Inbouwdiepte kan verschillen van 21mm tot 31,5mm. Als er verbindingen achter het stopcontact gemaakt dienen te worden, kan een minder diep stopcontact gebruikt worden om nog voldoende plaats over te hebben om het goed geplaatst te krijgen.
Voor het boren van stopcontactgaten of gaten voor een lichtschakelaar wordt over het algemeen een tegelboor met een diameter van 68 mm gebruikt.
Is zeker mogelijk, je zult alleen de doos moeten voorzien van de juiste aders. Aarde (geel / groen), fase (bruin) en nul (blauw).
Ergens moeten de draden van alle 3 de punten die je tekent bij elkaar komen, want die zwarte draad vanuit de schakelaar is ergens verbonden aan de twee bruine draden bij de lampen. Dit kan bijvoorbeeld een centraaldoos zijn. Dit punt zul je moeten vinden. Vanuit dat punt kun je een contactdoos aansluiten.
Bevestig aan één van de contactpunten de stroom-aanvoerende bruine fasedraad (L) en aan het andere contactpunt de stroom-afvoerende blauwe nuldraad (N). Bevestig de geel/groene aardedraad aan de aardklem in het midden.
lasklem, ook wel hevelklem genoemd, is een klem waarmee twee of meer elektriciteitsdraden aan elkaar worden verbonden. Het verbinden van deze draden, wordt ook wel lassen of aflassen genoemd. Door het lassen van elektriciteitsdraden wordt een lasverbinding gemaakt om elektriciteit te geleiden.
Soms zit een stopcontact net op de verkeerde plek. Bijvoorbeeld op de plaats waar eigenlijk een kast komt te staan. Het stopcontact kun je dan eenvoudig laten verplaatsen. Omschrijf wat er moet gebeuren en maak direct een afspraak met een elektricien in de buurt.
Aangezien de doos acht spruiten heeft, kan men praktisch in elk vertrek aan de gestelde eisen wat betreft het aantal wandcontactdozen en dergelijke voldoen. Omdat in de centraaldoos alle lassen voor de schakelaars en wandcontactdozen moeten worden ondergebracht, zijn ze ruimer dan de meeste andere lasdozen.
Je mag maximaal 2 dozen doorlassen. Het maakt geen verschil of je ze met doppen oplast of op de klemmen doorlast.
Het aantal wandcontactdozen en lichtaansluitpunten in een woonkamer is niet meer geregeld in de NEN 1010. De momenteel geldige editie van NEN 1010 heeft geen tabellen meer voor het vereiste minimum aantal aansluitpunten. De vroeger gehanteerde tabel 8.720. X is vervallen.