Deze bits zijn zo ontworpen dat ze de slagen en de kracht van slagschroevendraaiers kunnen verwerken. Dit komt door de torsiezone die in de bits verwerkt zit. De torsiezone dempt de belastingpieken die veroorzaakt worden door de slagen van een slagschroevendraaier.
Een Impaktor-bitje heb je nodig bij het gebruik van een slagschroevendraaier. Deze bitjes zijn gemaakt om harde schroefbewegingen te weerstaan. Het bitje bevat een torsiezone, waardoor het minder snel slijt.
Een nog complexere vorm is de XZN. Dit is een veeltand (ster) en wordt ook wel multi-torx of spline genoemd. Torx en XZN lijken een beetje op elkaar alleen heeft XZN in totaal twaalf punten in de uitsparing en torx heeft er zes.
Torx is een type aandrijving bij schroeven en bouten en heeft de vorm van een zeskantige ster. Torx is gekomen als alternatief voor de kruiskop (philips en pozidrive) en dateert van 1967. De torx aandrijving is tegenwoordig de meest populaire aandrijving bij schroeven.
Dit bitje kan gebruikt worden om oude lagen acryl, gel of gellak te verwijderen maar ook om de glans van de nagelplaat te verwijderen. Dit is wel geheel afhankelijk van welke grit je gebruikt. De cylinder bitjes komen in verschillende varianten en gradaties. Het bitje is er ook met een afgeronde punt.
Als je geen platte schroevendraaier hebt, kun je eigenlijk ieder plat voorwerp gebruiken om de schroef te verwijderen. Gebruik een kaart. Probeer een plastic kaart zoals een creditcard te gebruiken om de schroef los te draaien. Zet de rand van de kaart in de groef en draai tegen de klok in om de schroef los te maken.
Een Philipskop heeft langere sleuven, wat hem handiger maakt voor een schroevendraaier, terwijl de Pozidriv met zijn diepere centrum wat makkelijker werkt met een schroefboormachine. Schroeven met Philips gaat iets sneller omdat het minder secuur werken vereist.
De Makita 9-delige Borenset D-08660 is de beste borenset als je in metaal wilt boren, maar tegelijkertijd ook boortjes voor hout en steen nodig hebt. Met deze borenset ben je in feite met één koop direct verzekerd van succesvol boorresultaat in hout, steen én metaal.
Dit GAMMA-schroefbit is speciaal geschikt voor het monteren van gipsplaatschroeven in hout. U plaatst dit schroefbit op een boormachine, zodat u de gipsplaatschroef met grotere kracht kunt vastschroeven. Zo plaatst u snel en met gemak gipsplaten tegen een houten ondergrond.
Het gebeurt iedereen wel een keer: een schroef die dolgedraaid raakt. Een dolgedraaide schroef kan door twee dingen ontstaan: door kapot schroefdraad of een kapotte schroefkop. En in beide gevallen is de schroef nauwelijks nog fatsoenlijk los te draaien met een schroevendraaier.
Pak dan een boormachine en boor rondom de doorgedraaide schroef het hout iets weg om rond de schroefkop wat ruimte te maken. Een klein beiteltje of priem kun je ook gebruiken. Nadat dit gebeurd is pak je met een tang de schroef net onder de schroefkop beet. Dan draai je hem er (met een schroevendraaier) langzaam uit.
De schroevendraaier is geschikt voor kruiskopschroeven, de zogenoemde Pozidriv-schroeven. Hiervoor staat de afkorting PZ. De Pozidriv-schroevendraaier is geschikt voor schroeven met maat PZ2. Dat zijn meestal schroeven met een diameter van 3,5mm tot 5mm.
Y-bits: Y-bits met een gele kleurmarkering kunnen gebruikt worden voor schroeven met een hoek groter dan 90 graden, waarbij je te maken hebt met de vorm van een verzonken kop.
Ben je aan het klussen en wil je iets bevestigen of ergens een schroef in draaien met een kruiskop boormachine, maar wil de schroef niet op zijn plaats blijven voor bevestiging? Lees dan meer over de voordelen van square drive bits en schroeven.
Het grote voordeel van torx schroeven ten opzichte van pozidrive schroeven is dat er bij torx schroeven een betere overdracht van de kracht van de schroevendraaier of boormachine op de schroef is. Hierdoor is de kans veel kleiner dat het bitje uit de schroefkop schiet. Monteren wordt hierdoor aanzienlijk makkelijker.
Pozidrive is een kruiskop aandrijving waarbij de standaard kruiskop is voorzien van een tweede kruisje. Dit zorgt voor een soort ster vormige insnijding. Door het tweede kruisje wordt een betere krachtoverbrenging gegenereerd dan bij een normale kruiskop aandrijving.
De meest voorkomende torx maten bij houtschroeven zijn: t10, t15, t20, t25, t30, t40 en t50. Maar hoe meet je nou hoeveel mm een torx maat is? De torx maten kan je omrekenen naar millimeters. De maat van een torx bit meet je met een schuifmaat van punt tot punt.
PZ kruiskopschroevendraaiers
PZ kruiskopschroevendraaier (PZ staat voor Pozidriv schroevendraaier) bevat ook een kruiskop, maar dan met vier extra sleufjes in de kop. Naast het standaardkruis vind je in de kop een tweede, kleiner kruis, een kwartslag gedraaid.
Torx is een type schroef- en boutkop; de insparing in de kop lijkt op een zespuntige ster. Dit type schroef dateert vanaf 1967. Eind 20ste en begin 21ste eeuw wordt dit type steeds meer een alternatief voor de kruiskopschroef. De afmetingen van de torxschroeven en -bouten staan beschreven in ISO 10664-2014 - Torx.
De torx is één van de meest complexe vormen omdat deze zowel zeshoekig als een beetje stervormig is. Het grote voordeel van de torx is dat de overbrenging van de kracht op de schroef nog optimaler verloopt dan bij andere vormen. De schroevendraaier schiet minder snel los uit de torxvrom.