BIC staat voor Bank Identification Code en is ingevoerd om banken makkelijker te identificeren bij internationaal betalingsverkeer. In tegenstelling tot IBAN verwijst hij dus niet naar een individuele rekening, maar wel naar een bank (bv. Nagelmackers). Elke bank heeft één BIC die altijd dezelfde is.
Je vindt je IBAN- en BIC-nummer op je rekeninguittreksels. IBAN (International Bank Account Number) is de internationale standaardcode voor een rekeningnummer. Het bestaat uit je rekeningnummer, voorafgegaan door twee letters en twee cijfers.
Wat is BIC? Iedere bank heeft een eigen Bank Identifier Code (BIC). Daardoor komen internationale betalingsoverdrachten bij de juiste bank terecht. De BIC wordt ook wel SWIFT adres of SWIFT code genoemd.
Wat is IBAN? IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het is een individueel rekeningnummer dat sinds 2007 het vroegere nationale rekeningnummer vervangt. Het werd vooral in het leven geroepen om internationale transacties in de SEPA-zone te uniformiseren en vlotter te laten verlopen.
Hoe is een BIC-code opgebouwd en hoe ziet ze er uit? Een BIC-code is samengesteld uit een reeks cijfers en letters die elk wijzen op een bepaald onderdeel van de bank en zijn rekeningnummer. Een fictief voorbeeld van een BIC-code is: BBBBLLPPFFF.
De BIC is bedoeld om een bank te herkennen. De BIC telt 8 of 11 tekens en bestaat uit een bankcode (4 tekens), een landcode (ISO) (2 letters), een plaatscode (2 tekens) en kan voor bepaalde banken worden aangevuld met een kantoorcode (3 tekens). BIC staat voor Business Identifier Code.
Nee, een SWIFT-code en een IBAN-nummer zijn niet hetzelfde. Een IBAN-nummer verwijst naar een individuele bankrekening. Bij een internationale betaling heb je naast je IBAN óók een Bank Identifier Code nodig (BIC of SWIFT).
De BIC (Bank Identifier Code) vind je op de achterkant van je debetkaart. De BIC-code identificeert de bank waar je je rekening hebt geopend. De BIC-code van KBC is KREDBEBB.
Tegenwoordig heeft iedere geldige betaalpas binnen Nederland een IBAN-nummer. Dit was tijdens de overgangsperiode niet het geval en toen moest dit nog gecontroleerd worden.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Voor landen buiten Europa moet je ook je BIC code invullen bij ABNAMRO. Binnen Europa hoeft dat niet. De Business Identifier Code, afgekort BIC, is een code die wordt gebruikt bij grensoverschrijdend betalingsverkeer om een bank te identificeren. In Europa is deze code al in de IBAN code verwerkt.
Als je geld overmaakt naar een land buiten het SEPA-gebied dan heb je de BIC (Business Identifier Code), ook wel het SWIFT-adres, nodig. Elke bank heeft een unieke code. Staat deze BIC niet in de betaalopdracht, dan wordt de betaling niet geautomatiseerd verwerkt.
Log in op Mijn ING en klik bij 'Alles in Mijn ING' onder 'Betalen' op 'Mijn IBAN en BIC'.
Zo bestaat het Nederlandse IBAN uit 18 cijfers en letters. Het bevat het oude Nederlandse bankrekeningnummer van 10 cijfers of minder, voorafgegaan door de landcode NL, een 2-cijferig controlegetal en de 4-letterige code van de betaaldienstverlener (bijvoorbeeld de verkorte naam van de bank).
In Nederland kent het IBAN nummer 18 tekens en is als volgt opgebouwd: NLkk BBBB CCCC CCCC CK. Een voorbeeld van een IBAN nummer is bijvoorbeeld: NL 87 INGB 0007 8912 34.
Ja, dat kan. Het is zeker niet fraudevrij. Via telefonisch bankieren kan je bij veel banken geld overmaken naar een andere rekening. Dus iemand anders kan ook misbruik maken van jouw toegangscode en ibannummer.
Bedrijven kunnen geld van uw rekening halen met automatische incasso's. Vaak werkt dat handig, maar soms wordt er onterecht of teveel afgeschreven.
Uw eigen bank zal daar echter nooit via e-mail om vragen! Als die uw gegevens wil controleren, stuurt ze u een brief en dan moet u zelf naar de bank om het te regelen. Elke mail van uw bank, waarin uw gegevens worden opgevraagd, moet u dus wantrouwen, want de afzender klopt niet en is meestal een crimineel.
Alle Rabobanken in Nederland gebruiken de volgende SWIFT- (of BIC-) code: RABONL2U.
Verschil BIC en IBAN-code
Sinds 1 augustus 2014 heeft iedereen in Nederland een langer rekeningnummer; de IBAN. Vaak worden de BIC en IBAN-code door elkaar gehaald. De codes hebben allebei de functie om het internationale betalingsverkeer soepeler te laten verlopen, maar zijn wel totaal verschillend.
IBAN staat voor International Bank Account Number. Het formaat ervan is standaard voor alle banken die dit systeem gebruiken, hetgeen van essentieel belang is voor geldovermakingen naar het buitenland. Het begint altijd met twee letters, twee cijfers, gevolgd door nog een stel cijfers.
Als je geld overboekt in euro's en de betaling binnen de SEPA-zone plaatsvindt, is de IBAN en de naam van de ontvanger voldoende. Als een land niet in de SEPA-zone valt, heb je een BIC/SWIFT code nodig voor internationale overboekingen.
Met een Wereldbetaling via ING maak je eenvoudig, snel en voordelig geld over naar bijna alle landen buiten het SEPA-gebied, of in een andere valuta dan euro daarbinnen.
Geld versturen kan ook via GWK Travelex, MoneyGram of WesternUnion. De ontvanger moet het geld dan zelf ophalen bij een agentschap. Je kunt soms ook direct naar een betaalrekening overboeken.