Wanneer jij jezelf emotioneel te zeer afhankelijk maakt van de ander, komt dat doordat je het moeilijk vindt om zelfstandig beslissingen te nemen. Vaak zie je dat de afhankelijke partner zich passief opstelt en alle keuzes in de relatie aan de ander overlaat.
Meestal is emotionele afhankelijkheid een bijproduct van negatieve gevoelens als verdriet, eenzaamheid, stress, afwijzing of angst. Tast bij jezelf af waar jij denkt dat jouw emotionele afhankelijkheid vandaan komt.
Een vorm van emotionele afhankelijkheid is er wanneer je afhankelijk bent van de goedkeuring, bevestiging, liefde, aandacht en waardering van de ander. Dat wil zeggen dat jouw goede gevoel afhangt van de knipoog en schouderklop die je van de ander ontvangt.
Als je wil dat een man emotioneel aangetrokken tot je wordt, zal je hem een klusje moeten geven. Iets waar hij regelmatig naar bij terug kan keren, en het gevoel heeft iets toe te voegen aan je leven.
Zelfvertrouwen komt uiteindelijk altijd vanuit jezelf en niet vanuit het positieve oordeel van andere mensen. De reden dat we vaak aandacht en bevestiging nodig hebben van andere mensen, is dat we veel angst ervaren. De aandacht en bevestiging geeft ons dan het vertrouwen dat alles goed komt.
In het tweede geval betekent mentale aantrekkingskracht het delen van interesses, passies, waarden en het gemak waarmee we onderhandelen. Het omvat hoe we elkaar begrijpen om tot afspraken te komen zonder te wachten tot de ander ' raadt' wat er met ons aan de hand is.
Als alles je altijd uit handen is genomen en je nooit zelf beslissingen hebt hoeven nemen heb je weinig zelfvertrouwen ontwikkeld. Dit kan leiden tot een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis. Ook bepaalde lichamelijke en psychische stoornissen als verlatingsangst kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van deze stoornis.
Onzekerheid en onveiligheid in een relatie kan leiden tot emotionele afhankelijkheid. Dit maakt dat het niet de liefde is die de overhand heeft, maar de angst voor afwijzing of er alleen voor komen te staan. Hierdoor ben je meer afhankelijk van de ander en ga je op zoek naar zekerheid en geruststelling van diegene.
Codependentie is aanpassingsgedrag waarbij je onbewust de wensen en verlangens van de ander boven jouw eigen behoeften stelt. Je past je aan om op die manier waardering, bevestiging en goedkeuring te krijgen. Daaraan ontleen je jouw eigenwaarde.
Geef je partner ruimte om actie te ondernemen
Dat jij het lastig vindt dat hij emotioneel onbereikbaar is, dat is wel duidelijk. Maar als je hem niet laat weten dat jij je zo voelt, kan je het hem ook bijna niet kwalijk nemen dat hij niks aan zijn gedrag doet.
Waarom heb je bevestiging nodig? Tussen bevestiging en verwachting zit een dunne lijn. Indien je een gezonde relatie hebt met jezelf is het niet raar af en toe bevestiging te vragen aan je omgeving. Zo kun je voor jezelf bekijken wat een ander had gedaan in een situatie en dit reflecteren naar jouw belevenis.
Bij een persoonlijkheidsstoornis zijn bepaalde eigenschappen erg aanwezig. U bent bijvoorbeeld extreem gevoelig voor kritiek, u heeft heel erge bindingsangst of verlatingsangst, u doet dingen zonder na te denken, u bent erg afhankelijk, perfectionistisch of verlegen.
Probeer elke dag een moment voor jezelf in te plannen om na te denken over wat je die dag hebt meegemaakt. Neem er even de tijd voor en zet het op papier. Je krijgt hierdoor een moment om te reflecteren én je creëert op deze manier ruimte om op nieuwe ideeën te komen.
Gewelfd voorhoofd, grote ogen, kleine neus – het kind schema
Dit staat voor opvallende sleutelprikkels zoals een kleine neus, een gewelfd voorhoofd en grote googly-ogen, die door het menselijk oog als bijzonder harmonieus en esthetisch worden ervaren.
Elke man houdt van een zelfverzekerd vrouw. Een dame die op eigen benen staat en durft te zeggen wat ze vindt. Ze laat zich niet de mond snoeren en doet waar ze zelf zin in heeft. Dat is ook iets wat voor jou als vrouw in je voordeel kan werken.