Het individueel titreren van de medicatie op effect en bijwerkingen is belangrijk. Een maximum dosering tot 2 mg/kg lichaamsgewicht en 60 mg per dag is mogelijk, mits zeer goed gemonitord. Een hogere dosering dan 1,2 mg/kg is zelden nodig. Verhoog wekelijks op geleide van het effect en/of bijwerkingen de dosering.
De gemiddelde dagdosering ligt tussen 40 en 100 mg. De maximum dosering van methylfenidaat bij volwassenen is onbekend; in de praktijk komen de meeste patiënten uit beneden een totale dosering van 150 mg per dag.
Bij ADHD is de aanbevolen startdosering voor volwassenen en kinderen ouder dan zes jaar 0,25 mg methylfenidaat per kg lichaamsgewicht per dag. De startdosering is doorgaans twee keer per dag een normaal tablet van 5 mg. Vervolgens kan de arts de dosering om de week verhogen met 5 tot 10 mg tot maximaal 60 mg per dag.
Tabletten met verlengde afgifte werken 12 uur lang en capsules met verlengde afgifte 8 uur. Bijwerkingen zijn misselijk voelen, buikpijn, minder eetlust en hoofdpijn. Soms helpt het om het medicijn met wat voedsel in te nemen.
Methylfenidaat HCl Mylan bevat de werkzame stof methylfenidaat. Dit middel wordt gebruikt voor de behandeling van aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). Het wordt gebruikt bij kinderen en jongeren in de leeftijd van 6 tot 18 jaar.
Kan ik alcohol drinken, drugs gebruiken bij methylfenidaat? Alcohol kan de centrale bijwerkingen verergeren en kun je dus beter niet gebruiken samen met methylfenidaat. Methylfenidaat gaat niet goed samen met amfetamine, cocaïne en andere opwekkende middelen.
Hoe methylfenidaat werkt bij ADHD is niet precies bekend. Je zou van een stimulerend medicijn niet verwachten dat het positief werkt op kinderen die overactief zijn. Toch blijkt dat 2 op de 3 kinderen met ADHD er rustiger door worden en zich beter kunnen concentreren. Uw kind krijgt zo een gemakkelijkere schooldag.
Effecten van Ritalin zonder ADHD
Doordat je je beter kunt concentreren, is Ritalin ook populair bij mensen zonder ADHD. Zij merken daarnaast ook het opwekkende effect van dit middel, dat verwant is aan speed.
Een aantal bijwerkingen (droge mond, verminderde eetlust, gastro-intestinale bijwerkingen, angst, hartkloppingen, slaapproblemen en hoofdpijn; vooral in het begin) wordt gerapporteerd door patiënten die behandeld worden met methylfenidaat.
ADHD medicatie, zoals Ritalin (Methylfenidaat) of Dexamfetamine, lijken op speed en kunnen het hongergevoel ook onderdrukken. Daarom is afvallen een van de bijwerkingen van deze medicijnen. Dokters schrijven deze medicijnen niet voor als afslankpillen.
Wanneer je methylfenidaat gebruikt zonder medische begeleiding, is er een verhoogd risico op een overdosis Ritalin. Hoeveel mensen een overdosis Concerta of Ritalin nemen, is niet bekend. Wanneer je het langdurig gebruikt, kunnen psychische en lichamelijke verslaving optreden.
De werkzame stof in de drug is methylfenidaat: een stof die chemisch lijkt op amfetaminen, ook wel bekend als de harddrug speed. Het is een medicijn dat bijna altijd wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren, en niet aan volwassenen.
Methylfenidaat vs speed
Pepdrugs als methylfenidaat en speed zijn middelen waar je actiever van wordt, doordat ze bijvoorbeeld zorgen voor extra dopamine en noradrenaline in je hersenen. Methylfenidaat wordt als medicijn gebruikt tegen onder andere ADHD en narcolepsie terwijl speed een illegale drug is.
Het begint niet zoals methylfenidaat meteen te werken, maar er zijn een paar weken nodig om te kunnen zien of het de goede keuze was. Soms moet je wel 3 maanden wachten op een gunstig effect.
Ritalin is de merknaam van het medicijn methylfenidaat, een middel dat door artsen voornamelijk wordt voorgeschreven aan kinderen en jongeren met ADHD. Mensen met ADHD hebben een lager niveau van dopamine en noradrenaline in hun hersenen.
Methylfenidaat werkt na 1 tot 2 uur. Gewone tabletten werken 3 tot 6 uur lang.Tabletten met verlengde afgifte werken 12 uur lang en capsules met verlengde afgifte 8 uur.
Medicatie (vooral methylfenidaat en dexamfetamine) kan een effect hebben op het inslapen bij sommige kinderen. Vaak heeft het slaapprobleem eerder te maken met een rebound effect (het heftiger terugkeren van de symptomen als de medicatie is uitgewerkt) dan met de medicatie zelf.
ADHD-medicatie bestaat in verschillende vormen en merken met als grondstof methylfenidaat, zoals Rilatine en Concerta, die de aandacht en stemming verbetert. Bij ongeveer 70 procent van de kinderen heeft methylfenidaat een positief effect. Zij geven aan zich rustiger en helderder in hun hoofd te voelen.
Dit medicijn was tot nu toe alleen goedgekeurd voor kinderen tot 18 jaar maar het wordt in de praktijk wel voorgeschreven aan volwassenen. Het gebruik van methylfenidaat is niet zonder risico's. Het kan psychiatrische bijwerkingen geven en gebruikers hebben een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
ADHD-medicatie leidt op lange termijn niet tot schadelijke effecten op de ontwikkeling van het brein van kinderen. Bovendien blijkt dat kinderen met ADHD die medicatie gebruiken dezelfde ontwikkeling laten zien in hun gedrag als kinderen met ADHD die geen medicatie gebruiken.
Kun je alcohol drinken wanneer je Ritalin (methylfenidaat) gebruikt? Alcohol kan het effect van Ritalin versterken. Alcohol kan de bijwerkingen van Ritalin op het centraal zenuwstelsel (met name rusteloosheid, spreekdrang, angst en ontstemmingstoestanden, bij zeer hoge doses wanen en hallucinaties) verergeren.
Werkingsduur: gewone tablet 3–5 uur; Concerta 12 uur; Medikinet CR en Equasym XL 8 uur.
Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam. Na verloop van tijd werken kalmeringsmiddelen niet meer. Gebruik kalmeringsmiddelen daarom niet langer dan 2-4 weken.
Voor de meeste mensen die het op doktersrecept gebruiken, werkt methylfenidaat niet verslavend.
Dextro-amfetamine, ook wel bekend als dex of dexamfetamine, heeft vergelijkbare effecten als methylfenidaat. Dexamfetamine is echter twee keer zo sterk en wordt dus in lagere doseringen voorgeschreven. Dexamfetamine werkt op een andere manier dan methylfenidaat in de hersenen.