Op een schutting tegen inkijk kan een heel scala aan planten groeien.Ze kunnen naar wens worden vormgegeven: op kleur gekozen bloeiende planten, grassen, struiken of kuipplanten. Een paar voorbeelden: kaasjeskruid, bamboe, zonnehoed, ridderspoor en hoog pijpgras.
Klimplant tegen schutting
Kies dan voor een zelfhechtende soort. Deze soorten kunnen zelf omhoog klimmen door zich met hechtwortels op de ondergrond vast te zetten. Deze kunnen zonder klimrek de schutting begroeien: Klimop (Hedera), Wilde wingerd (Parthenocissus), Klimhortensia (Hydrangea petiolaris).
Een lelijke of beschadigde muur kun je natuurlijk glad laten stuken, maar je kunt hem ook betimmeren met kraaldelen, steiger- of sloophout of er een houten lambrisering tegenaan zetten. Geeft meteen een upgrade aan je huis.
In de huidige omvang en vorm wordt deze hedera van De Wit beschouwd als een heester. De hedera moet daarom op een afstand van 50 centimeter van de erfgrens worden aangeplant.
Binnen 50 centimeter van de erfgrens: de heg of struik mag niet hoger zijn dan de schutting of scheidsmuur. Verder dan 50 centimeter van de erfgrens: er zijn geen regels voor de maximale hoogte van de heg of struik.
De meest toegepaste methode is rondom de schuttingpalen de grond af te graven en rondom snelcement te storten. Dit zorgt ervoor dat de palen weer stevig in de grond staan. Lukt dit, om wat voor reden dan ook, niet? Dan kan je ook straattegels gebruiken als versteviging.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte. Maar ze mogen niet te dicht bij de erfgrens staan.
De schuttingen gemaakt van composiet en hardhout hebben de langste levensduur.
Je zet de paal rechtop, bak van de graafmachine / shovel of de heimachine erop, en net zo lang duwen, persen en hameren tot de paal stevig in de grond zit. Dit is meestal een zeer solide oplossing: de grond om de paal heen wordt nog verder in elkaar gedrukt en jouw paal komt dus goed vast te staan.
Antwoord: Ja, een Klimhortensia is zelfhechtend. De plant kleeft zich net zo als klimop aan een ondergrond zoals een muur of schutting.
Informeer bij de gemeente. Staan er distels in de tuin van je buur dan kan je hem er op wijzen dat de wet hem verplicht ze te bestrijden. Kan je hem met deze argumenten tijdens een persoonlijk gesprek niet overtuigen, stuur dan een aangetekende brief.
Klimop, die in bomen groeit, kan gemakkelijker worden verwijderd. In het voorjaar worden de hoofdtakken tot aan de grond gekapt en de dunne en zwak hechtende takken met een tuinschaar afgeknipt. Als de hoofdtakken er ook gemakkelijk afgaan, trekt men deze van de boom af. Anders kunnen ze ook in de zomer uitdrogen.
Volgens de wet moet een boom minimaal 2 meter van de erfgrens staan. Een heg of struik moet minimaal 0,5 meter van de erfgrens staan. Soms geldt een uitzondering en mogen bomen en planten toch dichterbij staan.
De wet geeft u namelijk bevoegdheid zelf te snoeien, niet de verplichting. De gesnoeide takken kunt u teruggeven aan de buren. Als zij ze niet willen hebben, kunt u ze zelf afvoeren. Het is verboden om het snoeiafval in hun tuin terug te gooien.
Je kan er voor kiezen om klimop chemisch te verwijderen. Het gebruik van bijvoorbeeld azijn of javel helpt om de wortels te verzwakken, maar laat ze uiteraard niet verdwijnen.
In de wet is daar niets over vastgelegd. Wel kunt u bij uw 1e verzoek aan uw buren om de takken te snoeien meteen ook vragen of ze eraan willen bijdragen. En vermelden dat u eventuele kosten aan hen doorberekent. Maar zij zijn hier niet toe verplicht en als ze weigeren, dan zult u de snoeikosten zelf moeten betalen.
Renovlies als alternatief voor stucen
Renovlies, ook wel glasvlies of scanbehang genoemd, is tegenwoordig wat populairder. Dit komt omdat het resultaat lijkt op glad stucwerk. Renovlies is daarentegen een stuk goedkoper. Ook is het snel aan te brengen en werkt het oneffenheden weg.
Een buitenmuur laten stucen van een huis kan zowel met een cement als met een kalkmortel gedaan worden. Hoewel vroeger vaak zandcement werd gebruikt zijn de cementgebonden materialen een stuk lichter in gewicht geworden. De standaard kleuren voor het stucen van gevels zijn vaak wit of grijs.