De goudkarper is een van de kweekvormen die uit de wilde karper is voortgekomen. Van oorsprong komt de karper uit het gebied rond de Zwarte Zee, de Kaspische Zee en het Aral Meer. Ook in het deltagebied van de Donau is het een veel voorkomende vis.
Karper heeft stevig vlees met een karakteristieke aardse smaak, die goed samengaat met stevige smaakmakers als mierikswortel, uien en knoflook. Zoetige of zoet-zure sauzen met azijn, gember en donker bier passen goed bij deze vis, evenals pittige bereidingen met peper en paprika. De karper is een grondvis.
De vis kan tot 120 cm lang worden. De karper is herkenbaar aan zijn 4 baarddraden, twee korte op de bovenlip, twee lange in de mondhoeken en de lange rugvin met zeer sterke eerste vinstralen. In de natuur kan hij 30 tot 40 jaar worden.
Op het menu van de graskarper staan voornamelijk zachte waterplanten als draadalg, waterpest en hoornblad. Als zachte waterplanten niet beschikbaar zijn wordt overschakelt op hardere waterplanten en oeverplanten als riet en lisdodde. Planten met drijvende bladeren als waterlelie en gele plomp worden niet gegeten.
Een koikarper kan behoorlijk oud worden, zo'n 100 tot 200 jaar. Hanako de koi leefde in Japan en deed daar een schepje bovenop: ze werd 226 jaar. Daarmee is ze de oudste bekende koi.
Wetenschappers denken dat de kwal minstens 45 meter is. Daarmee is de kwal het langste dier op aarde. Buiskwallen bestaan uit meerdere deeltjes die in een soort lange slang met elkaar verbonden zijn.
Het oog van de karper lijkt op die van mensen, deze bestaat namelijk ook uit staafjes en kegels. Door de kegels kan de karper bij voldoende licht uitstekend kleuren zien, waaronder ook rood.
Een van de beste aassoorten voor het vangen van een graskarper is zoete mais uit blik! Daarnaast kun je ze prima vangen met een broodkorst of allerlei zaden en granen. Vooral tijgernoten en tarwe valt in de smaak! Opvallend is dat deze karper soort heel veel eten kan verwerken.
€ 2,99. Het artikel is toegevoegd.
Een Karper is geen Graskarper die als grasmaaiers door je vijver gaan. Het zijn 2 verschillende soorte. Ik raad Jos dan ook aan om er maximaal 3 dieren uit te zetten.
In tegenstelling tot de karper heeft de graskarper geen bekdraden. Voor graskarper geldt een meeneemverbod vanwege zijn speciale functie. circa 120 cm. Oorspronkelijk afkomstig uit China.
De graskarper is in een groot aantal landen ingezet voor het beheer van waterplanten. Bij watertemperaturen tussen de 20 en 30 oC kan de graskarper per dag tot meer dan 100% van zijn eigen lichaamsgewicht aan waterplanten eten.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
Vaak is dat in de vorm van obstakels zoals bijvoorbeeld in het water liggende bomen, lelievelden en rietkragen. Daarnaast is er in de omgeving van dit soort plekken ook veel voedsel te vinden. Je zult ook zien dat karpers veel tijd zullen doorbrengen op de plekken waar ze niet door vissers belaagd worden.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Ze worden tussen de 40 en 65 cm lang. Het gewicht is maximaal 4,5 kilogram. Ze worden ongeveer 15 tot 20 jaar oud. De vijver dient minimaal 70 centimeter diep te zijn en liefst veel beplanting te hebben.
Jonge steuren zakken als ze een aantal jaar oud zijn de rivier af om op te groeien in het estuarium waarna ze uitzwerven over de kustwateren. Hier voeden ze zich met kreeftachtigen, wormen, schelpdieren en vissen die ze opsporen met behulp van de bekdraden. Steuren worden erg oud; tot wel 70 jaar.
Officieel BNRZ record: Karper. Het Nederlands record karper is sinds 23 oktober in handen van Joop Butselaar met een enorm lange 108 cm schub, ook wel bekend als 'de recordvis'. Joop ving deze superschub op de Nieuwkoopse Plassen op een gewicht van 31,4 kg.
Durf diep te vissen! Twaalf meter en soms nog dieper is op sommige wateren heel normaal in de winter. De karpers voelen zich er veilig, het water is er iets warmer en stabieler qua temperatuur dan de bovenste laag en wanneer je dergelijke stekken aanvoert leert een karper al snel dat er wat te halen valt!
Tijdens de zomerperiode zijn de karpers vaak te vinden in de bovenste waterlagen. Op de meeste wateren laten de vissen zich zien, ze draaien en springen soms volop. Omdat wij ons haakaas vaak op de bodem presenteren is het dus belangrijk de karper te attenderen op de aanwezigheid hiervan.
Dia 12: Karpers hebben een reukorgaan waarmee ze heel goed geurstoffen in het water kunnen waarnemen. Geuren verspreiden zich over grote delen van het water en de karper kan op die manier al van verre 'ruiken' of er ergens eten te halen is.
Karpers liggen in de winter vaak op zeer rustige plekken uit de koude wind. Daarnaast is de kant die de meeste zonuren vangt zeker iets om niet te vergeten. Net als overhangende bomen of andere obstakels die in het water liggen. Hou ook altijd de watervogels in de gaten, die houden vaak op daar waar de karpers liggen!
Het zou wel logisch zijn dat de meeste vissoorten in ieder geval blauw en groen licht goed kunnen waarnemen, net zoals de goudvis in het onderzoek uit de jaren zestig. Dat zijn namelijk de lichtkleuren die elke vis tegenkomt, omdat ze het makkelijkst en het verst in het water doordringen.