Bij scones hoort natuurlijk clotted cream, al kun je ook crème fraîche gebruiken.
Je kunt mascarpone of dikke roomkaas als alternatief gebruiken. Ze hebben niet dezelfde textuur en smaak als echte clotted cream, maar vormen een goede vervanger.
Crème fraîche kan worden gebruikt als vervanger van clotted cream als topping voor fruit en gebakken goederen, omdat het een vergelijkbare dikte en romigheid heeft als clotted cream. Maar gezien de pittigere, zure smaak van crème fraîche, zal het beter passen bij sommige recepten dan bij andere.
Clotted cream. Clotted cream eten ze in Engeland veelal bij de scones. Het liefst samen met een lekkere dot (zelfgemaakte) jam er nog eens op. Clotted cream is een ingedikte roomsoort bestaande uit 55% vet.
Voor het bakken kun je zure room het beste vervangen door melk, karnemelk, kefir of slagroom. Zuivelvrije vervangers voor zure room zijn kokosroom, veganistische yoghurt of veganistische roomkaas. Je kunt van de vervanger dezelfde hoeveelheid gebruiken in plaats van de zure room die in het recept staat.
Yoghurt is de beste vervanger voor zure room . Of je nu bakt of een dip of saus maakt, yoghurt is een 1:1 sub. Dat betekent dat als je recept 1 kopje zure room vereist, je dit kunt vervangen door 1 kopje yoghurt. Volle Griekse of natuurlijke yoghurts werken het beste, maar magere of zelfs magere yoghurts kunnen ook worden gebruikt.
Wil je zure room vervangen? Griekse yoghurt of kwark zijn goede vervangers voor zure room.
Of je nu bent vergeten een bakje slagroom mee te nemen, of je wilt stevige scones maken die je kunt splitsen en bedekken met jam, je bent altijd klaar om een partij perfecte scones te bakken. Onthoud gewoon de magische verhouding: 1 kop (227 g) slagroom kan worden vervangen door 1/2 kop (113 g) boter en melk .
Dikke room, in het Engels clotted cream, is een stevige en ingedikte room met een hoog vetpercentage van 64%.
Clotted cream heeft een véél dikkere structuur en heeft meer weg van mascarpone dan de room die wij kennen. Het ontstaat door volle melk urenlang te koken en vervolgens de dikke stukken die boven komen te drijven eraf te scheppen. In Nederland vind je clotted cream bij de meeste Jumbo's en groothandels.
Als clotted cream niet beschikbaar is voor theescones, is er dan een acceptabel alternatief dat thuis kan worden gemaakt van gewone boodschappen? Het beste alternatief zou een andere dikke room zijn. Neem wat slagroom (zware room voor Amerikanen) en klop het stijf, dan heb je ongeveer de juiste consistentie.
Als je geen clotted cream kunt krijgen, zijn er een paar alternatieven die je kunt gebruiken. Crème fraîche heeft een soortgelijke, zijdezachte, licht nootachtige smaak als clotted cream .
Clotted cream heeft een unieke smaak, vaak beschreven als vergelijkbaar met een ongezouten boter van hoge kwaliteit. Het kan ook nootachtige tonen hebben van de lange kooktijd van de melk. Als het op textuur aankomt, kan clotted cream worden vergeleken met zachte roomkaas , waarbij de rijkdom ergens tussen boter en slagroom in zit.
Dus als je geen clotted cream kunt vinden, geen zin hebt om het zelf te maken of iets anders wilt proberen, zijn slagroom, mascarponekaas en kokosroom allemaal prima vervangers. Elk van deze opties biedt een romige textuur en kan worden genoten met scones en desserts.
Clotted cream lijkt op mascarpone en crème fraîche, maar is wat notiger dan de eerste en wat minder zuur dan de laatste. In Engeland, waar deze room vandaan komt, eten ze hem graag samen met een lepeltje jam op scones – de klassieke cream tea!
Dus in dat geval is deze nep clotted cream perfect. En het is ook nog eens absoluut heerlijk en decadent. De truc om die dikke textuur te bereiken is door mascarponekaas te gebruiken, geen roomkaas . Mascarpone heeft namelijk een veel hoger vetgehalte, waardoor er een dikkere, fluweelzachte, dikke room ontstaat.
Gelukkig is clotted cream al wel te koop in grotere supermarkten. Mocht je hem niet kunnen vinden, kun je hem vervangen door 1 deel opgeklopte slagroom gemengd met 2 delen mascarpone.
Clotted cream is onmisbaar tijdens een high tea. Zelfgemaakte scones, een dot clotted cream, wat jam of lemon curd: heerlijk!
Scones zijn licht en luchtig, traditioneel eet je ze met jam en clotted cream. Maar combineren met hartig beleg kan ook, zoals gerookte zalm. Welke room bij scones? Traditioneel serveer je scones met vruchtenjam en een lekkere toef clotted cream; ingedikte en ongezoete room.
Zuivel: Karnemelk is een kenmerkend ingrediënt van biscuits, terwijl room of melk een meer typisch bevochtigend ingrediënt is in scones . Mix-ins: De fijnere kruimels van een scone nodigen uit tot meer mix-ins, terwijl biscuits meestal naturel zijn.
Gebruik een beetje van het overgebleven melk-eimengsel of wat melk om de bovenkant van de scones te bestrijken voor een mooie glans . Plaats in een hete oven van 230°C of 450°F tot ze goudbruin zijn. Haal uit de oven en serveer direct, met een flinke scheut jam en room (als het zoet is) of alleen boter (als het hartig is).
Kan ik Griekse yoghurt gebruiken in plaats van slagroom? Ja, dat kan!
Griekse en Turkse yoghurt zijn perfecte vervangers voor zure room en crème fraîche. Dezelfde koude romige sausjes zijn nu net iets lichter, net iets frisser. En eigenlijk gewoon lekkerder. Niet alleen in tzatziki, maar ook in mierikswortelsaus, verse kruidensaus en romige kerriedip.
Er zijn verschillende goede zuivelproducten waarmee u zure room kunt vervangen, waaronder Griekse yoghurt, kwark, crème fraîche en karnemelk .
Room bevat veel vet, wat je voor je gezondheid niet iedere dag aan een recept wilt toevoegen. Gezondere variaties op room zijn kokosolie, halfvolle melk of crème fraîche. Als je het product puur toevoegt als bindmiddel kan je ook aardappel gebruiken of een eetlepel maïzena.