“Ik ben ziek”, maar blijkt die dag al verlof aangevraagd te hebben… “Ik ben per ongeluk dwars door de automatische garagedeur heen gereden voordat die open ging"; “Ik had een hartaanval eerder deze ochtend, maar ik voel me intussen wel al beter”… en ga zo maar door.
Wie te laat komt, biedt vaak zijn excuses aan: “Sorry dat ik je heb laten wachten.” Maar misschien kun je degene die je hebt laten wachten beter bedanken.
Als je geloofwaardig wil overkomen, kan je best griep of koorts als excuus gebruiken om afwezig te zijn op het werk. 42 procent van de ondervraagde bazen vindt dat een valabele reden. Ook rugpijn en een (verkeers)ongeluk scoren hoog, met telkens zo'n 38 procent.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
Het persoonlijkheidskenmerk van chronisch te laat komen wordt letterlijk gelinkt met 'een onaangenaam persoon zijn'. Je daalt hoe dan ook in andermans aanzien als je te laat komt en dat werkt altijd in jouw nadeel op de lange termijn. Niet alleen door het oordeel van anderen.
Omgaan met laatkomers is een uitdaging. Het is van belang dat je iemand niet aanspreekt op het moment van te laat komen. Het is beter om dit op een ander moment te doen. Plan een kort gesprek en maak het bespreekbaar.
Het makkelijkste zou zijn om voor het "ik voel mij niet zo goed"- excuus te opteren en dat is ook oké, zolang je er niet over aan het liegen bent. Dat mag trouwens ook gewoon zijn dat je het niet ziet zitten om buiten te komen, omdat je wat tijd voor jezelf nodig hebt of moe bent.
In principe zijn er twee manieren waarop je een afspraak kunt afzeggen: Met de intentie hem te verzetten. Ondanks dat de afspraak echt nu niet goed uitkomt, prik je – in overleg – een nieuwe datum. Met de intentie hem in zijn geheel te cancelen.
Ben je minder dan een half uur te laat, dan mag je gewoon naar binnen en je examen maken. Je stopt wel tegelijkertijd met de rest. Kom je meer dan een half uur te laat, dan mag de school je niet meer toelaten tot het examen.
Mensen die gewoonlijk te laat zijn (of zelfs maar één keer te laat zijn, als het er op aankomt) roepen incompetentie, egocentrisme en zelfs een gebrek aan integriteit op zich af. Het is dus belangrijk voor je algemene levenskwaliteit om iemand te zijn die altijd op tijd komt.
Naast dat punctualiteit jouw betrouwbaarheid aan anderen laat zien, leert het je ook dat je op jezelf kunt rekenen. Hoe vaker je je namelijk aan die beloftes houdt, hoe meer de zelfzekerheid zal groeien. Hierdoor voel je meer controle over je eigen leven.
Ben je slechts 1 dag afwezig? Dan moet je geen ziekteattest indienen. Je meldt wel je ziekte aan je leidinggevende die dit registreert in Vlimpers.
U blijft ziek gemeld, tot u beter wordt gemeld. U bent beter als u weer 100% uw eigen werk kunt doen. Werkt u nog niet al uw uren, of doet u nog niet al uw taken? Dan bent u nog niet beter.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Wanneer verplicht bedrijfsarts tot werken? Dat de bedrijfsarts verplicht tot werken komt nooit voor. Deze persoon heeft namelijk een adviserende rol. Hij of zij zal aan u als werkgever daarom aangeven of de werknemer wel of niet in staat is om te werken volgens de beoordeling.