Veel IJslanders werken in de visserij en de visverwerkende industrie, deze sector neemt daarom ook ca. 72% van de uitvoer voor zijn rekening. Men richt zich vooral op de haring- en kabelvangst. De kabeljauw wordt ingevroren, gezouten of gedroogd en is voornamelijk voor de export bestemd.
De IJslandse economie is gebaseerd op de typische Scandinavisch sociale markteconomie die een kapitalistische structuur en vrijemarktprincipes combineert met een uitgebreid systeem van welzijnszorg. De ligging en geologie van IJsland is doorslaggevend voor de belangrijkste inkomsten van het land.
Er is weinig criminaliteit en armoede kent men niet of nauwelijks. Schone straten worden zeer gewaardeerd en er is weinig vervuiling. IJsland is het dunstbevolkte land van Europa.
De export van IJsland bestaat vooral uit vis en aluminium. Nederland is de belangrijkste exportpartner. Bijna een kwart van de IJslandse export ging in 2021 naar ons land. IJsland is sterk in opkomst als locatie voor datacenters.
Het minimumloon in IJsland is 28.000 ISK per maand, wat ongeveer 2018 euro is. De inkomstenbelasting is verdeeld in twee niveaus: onder en boven 927.087, waarbij de belasting 36,94% is voor de eerste laag en 46,24% voor de tweede.
De kosten van levensonderhoud in IJsland is, net zoals de andere Scandinavische landen, niet goedkoop. IJsland is zelfs het 6e duurste land ter wereld! Dit komt vooral doordat het een eiland bij de poolcirkel is; heel veel producten moeten geïmporteerd worden en dat kost nu eenmaal geld.
Eten en levensmiddelen
Eten is niet goedkoop in IJsland, maar zeker niet extreem duur vergeleken Nederland. Prijzen in supermarkten in grote steden als Reykjavik en Akureyri liggen wat lager dan de prijzen in de kleine winkeltjes in de dorpjes en bij benzinepompen.
Omdat IJsland een vulkanisch land is, bestaat de flora van IJsland voor het grootste gedeelte uit lavavelden, kale rotsen, gletsjers en zand- en grindwoestijnen. Planten krijgen weinig tot geen kans om te groeien.Dit komt door het breekbare grond.
IJSLAND LEEFT
Naast het overweldigende natuurschoon kun je genieten van de vele geothermisch verwarmde buitenzwembaden, culinaire verwennerijen en een groot aanbod van cultuur, niet alleen in de hoofdstad Reykjavík, maar ook verspreid over het hele land tijdens de vele festivals die IJsland rijk is.
Sinds 2016 is Guðni Thorlacius Jóhannesson de president. Hij werd in 2020 herkozen. De ambtswoning van de president heet Bessastaðir en is gesitueerd in Álftanes, even buiten de hoofdstad Reykjavik.
Het is een lichte maaltijd en bestaat meestal uit súrmjólk (yoghurt), ontbijtgranen, brood, kaas, vlees of haring en als drank thee of koffie. De lunch, meestal beschikbaar vanaf 11.30 uur, omvat meer dan het ontbijt en bestaat vaak uit brood en soep. Af en toe wordt er ook een warme maaltijd opgediend.
Groen: geen bijzondere risico's. U kunt reizen naar IJsland. De veiligheidsrisico's zijn vergelijkbaar met die in Nederland.
Grootte IJsland
IJsland is ongeveer 2,5 keer zo groot als Nederland met een aantal inwoners vergelijkbaar met de stad Utrecht. Daarmee is IJsland het land met de laagste bevolkingsdichtheid van Europa; ongeveer 3 personen per vierkante kilometer!
IJslanders zijn erg vriendelijk en gastvrij. Ze zijn zelfs uitgeroepen tot de vriendelijkste bevolking ter wereld! De meeste IJslanders spreken vloeiend Engels. Ze zullen dan ook altijd overschakelen op Engels als ze merken dat jij geen IJslands kunt spreken.
IJsland is letterlijk een land van vuur en ijs. Nergens ter wereld is een hogere concentratie aan actieve vulkanen, gletsjers en geisers te vinden. Slechts een kleine 21% van de oppervlakte van IJsland is gecultiveerd. Het binnenland is derhalve zeer dunbevolkt.
De temperaturen in IJsland zijn in de winter gemiddeld tussen de -5°C en + 5°C. Het IJslands klimaat is vergelijkbaar met Nederland. IJsland ligt dicht bij de Noordpool en hierdoor is het ook een stuk korter licht.
Ongeveer 60% van s'werelds populatie is op IJsland te vinden in de zomermaanden. IJsberen daarentegen wonen wel op het noordelijk halfrond, maar IJsland is bij lange na niet koud genoeg. De 'king of the arctic' is te vinden in Canada, Spitsbergen of noord Groenland.
Wolven leefden van oudsher vrijwel overal in Europa, met uitzondering van IJsland en de Faröer, en kwamen ook in Nederland en België ruim verspreid voor.
Muggen. In het noorden van IJsland vindt u het Mývatnmeer, wat ook wel bekend is als het 'Muggenmeer'. In de zomermaanden barst het hier van de kleine mugjes. Ze zijn echter vooral hinderlijk en steken niet.
De brandstofprijzen in IJsland liggen vrij hoog in vergelijking met het gemiddelde in Europa. De benzine en dieselprijs zijn vergelijkbaar met de tarieven van benzine en diesel in Nederland.
Een glas wijn in IJsland kost bijvoorbeeld rond de € 10. Een pint bier (een halve liter) kost ongeveer € 7. Kleine glazen bier serveren ze vrijwel niet. Dat is toch weer wat meer in verhouding met de Nederlandse en Belgische prijzen.