Een quick ratio boven de 1 wordt over het algemeen beschouwd als veilig. Dit betekent namelijk dat je als ondernemer je kortlopende schulden kunt voldoen met de liquide middelen. Je bent hiervoor niet afhankelijk van je voorraden.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 wordt als goed beschouwd. Bij een current ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig op vlak van liquiditeit. Voor de quick ratio geldt een uitkomst van 1 of hoger als goed.
Wat is een goede liquiditeit? Een current ratio van 1,5 is goed en met een ratio van 2 of hoger is het bedrijf absoluut veilig als het gaat om liquiditeit. Voor de quick ratio geldt dat een uitkomst van 1 of hoger goed is.
Liquiditeit van activa— Financiële producten en activa verschillen in de mate van liquiditeit. Een product met een hoge liquiditeit kan sneller gekocht of verkocht worden dan een product met een lagere liquiditeit. Daarnaast is het makkelijker om een product met een hoge liquiditeit te verkopen voor de marktprijs.
Ook is hier vanaf te leiden wat de verhouding is tussen het vreemd vermogen en het totaal vermogen. Om volgens de bank als 'financieel gezond' te worden gezien moet de uitkomst liggen tussen de 25 procent en de 40 procent. Al is dit wel enigszins afhankelijk van je branche en ondernemingsvorm.
Wanneer jouw REV tussen de 5% en 15% zit, ben je goed bezig. Het percentage zegt iets over de winstgevendheid van het bedrijf, hoe hoger het percentage hoe meer het risico afneemt voor kredietverstrekkers.
Solvabiliteit norm: wat is goed? Om aan te geven dat je bedrijf gezond is, moet de solvabiliteit tussen de 25% en 40% liggen. Het precieze minimum is afhankelijk van in hoeverre je je bezittingen direct zou kunnen verkopen. Als je bijvoorbeeld veel kasgeld hebt, hoef je minder eigen vermogen te hebben.
Alle Europese banken moeten een buffer aanhouden van minimaal 3% van het eigen vermogen ten opzichte van het geld dat is uitgeleend (minimum leverage ratio).
Liquiditeit verwijst naar het gemak waarmee activa kunnen worden omgezet in contanten. Aandelen en obligaties hebben een hoge liquiditeit omdat ze zeer snel in contanten kunnen worden omgezet.
Liquiditeit op de beurs
Op de beurs staat de liquiditeit van een aandeel voor hoe makkelijk een aandeel verhandeld kan worden. Voor aandelen met een hoge liquiditeit is op elk moment veel vraag en aanbod. Aandelen met een lage liquiditeit zijn moeilijk verhandelbaar.
Liquiditeit is essentieel om tijdig aan rekeningen en verplichtingen te kunnen voldoen. Het hebben van voldoende contant geld of liquide activa zorgt ervoor dat je je huur, hypotheek, nutsvoorzieningen en andere belangrijke betalingen kunt doen zonder in gebreke te blijven.
Als de solvabiliteit 100% of hoger is, dan betekent dit dat de onderneming theoretisch al haar vreemd vermogen kan betalen. In de praktijk hangt de solvabiliteit echter ook af van de omvang van de onderneming. Als de solvabiliteit hoog is, betekent dit dat er veel eigen vermogen ten opzichte van de schulden is.
Er is sprake van tijdelijk overtollige liquiditeiten als deze binnen een termijn van één jaar weer worden aangewend binnen de onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanhouden van liquide middelen voor de aflossing van langlopende schulden.
Afhankelijk van naar welke financiële term je kijkt, kun je dit aanhouden: Current ratio: als je uitkomt op minimaal 1,5 dan zit je als bedrijf veilig.Quick ratio: bij een uitkomst van 1 of hoger beschik je over liquide middelen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken.
Het bedrag dat de banken in kas en als tegoed bij de CB hebben moet minimaal 25% zijn van het girale geld dat ze hebben uitstaan. De kas plus het tegoed bij de CB is 40. Dit betekent dat ze 160 uit hebben mogen staan aan giraal geld. Er staat nu 126 uit.
Een bank vergroot zijn bezit niet door geld te scheppen. Het geld dat een bank schept is namelijk geen bezit van die bank, maar een schuld. Als de bank een krediet verleent, krijgt de bank een vordering op de kredietnemer. Deze persoon of instelling moet het krediet in de toekomst weer aflossen.
Manier 2: quick ratio
Hiervoor geldt dat een gezond bedrijf een ratio heeft van minimaal 1. Hiermee krijgt u inzicht of een bedrijf aan alle lopende betalingsverplichtingen kan voldoen. Deze financiële kengetallen zijn een maatstaf hoe liquide een bedrijf is.
Liquiditeitsproblemen. Als een onderneming meer kosten heeft dan opbrengsten, dan krijgt zij op de langere termijn liquiditeitsproblemen. Liquiditeitsproblemen kunnen bijvoorbeeld ontstaan door slechte bedrijfsresultaten, te hoge investeringen, te hoge aflossingsverplichtingen of te grote voorraden.
Wanneer u met uw onderneming niet kunt voldoen aan de betaling van kortlopende financiële verplichtingen, wordt er gesproken van een liquiditeitsprobleem. Liquiditeitsproblemen hebben te maken met de kredietwaardigheid van uw onderneming.
Hoe hoger de solvabiliteit hoe beter, maar een solvabiliteit tussen de 25% en 40% wordt als gezond beschouwd. Stel, het eigen vermogen is 700.000 euro en het totaal vermogen is 2 miljoen euro. Dan is de solvabiliteit volgens de hiervoor genoemde formule 35%.
Waar solvabiliteit eerder op lange termijn kijkt, gaat de liquiditeit kijken hoe de kortlopende schulden kunnen terugbetaald worden. Bij een sterke liquiditeit kan je overwegen om verder te investeren. Echter, de berekening is een momentopname en kan dus relatief snel veranderen.
Normen voor solvabiliteit
Financiers vinden dat een solvabiliteitspercentage tussen de 25 en 40 moet liggen. Naast solvabiliteit geven andere berekeningen of ratio's samen een beeld van de financiële situatie van je onderneming. Zoals liquiditeit en rentabiliteit.