Het grote verschil tussen een steenboor en betonboor is te zien aan de punt van de boor. Bij een steenboor is het materiaal van de boor in de punt harder.Bij een betonboor is de punt er apart opgezet omdat deze van Widia metaal moet zijn.
Betonboren zijn bot en hebben een stompe kop met vleugels, die als een beitel te werk gaat. De kop is gemaakt van extreem hard materiaal, namelijk wolfraamcarbide of widia (van het Duitse wie diamant: als diamant).
De steenboor is de standaardkeuze voor de meeste steensoorten. De boor is te herkennen aan de punt, waar een soort 'vleugels' aan zitten. In tegenstelling tot een houtboor heeft de steenboor niet een hele scherpe punt.
Een steenboor (of bij gebrek hieraan een betonboor) is een must om de klus zo goed mogelijk uit te voeren. Dit type boor is voorzien van een stompe punt met vleugels die ervoor zorgen dat het steen wordt weggeslagen. Het verschil tussen een steen- en een betonboor zit hem in het materiaal waar deze punt van is gemaakt.
De goedkoopste SDS boren zijn de standaard SDS-plus betonboren met de 2 snijder kop , voor normale werkzaamheden in steen en beton zonder ijzer heeft u hieraan gewoon een goede SDS boor. Dient u te boren in gewapend beton of dienen de gaten mooi rond te zijn , dan is de goede SDS boor de viersnijder variant.
Steenboor en betonboor zijn stevige boren die geschikt zijn om kloppend te boren in diverse steensoorten, zoals baksteen, beton en kalkzandsteen.
Het materiaal van een steenboor is te zwak om door beton of natuursteen te boren. Je kan een goede steenboor dus gebruiken om iets op te hangen in de tuin of om een gaatje in een gipswand te boren. Het stompe uiteinde zorgt ervoor dat je veel kracht op steen kan zetten.
Kies de juiste boor – voor het boren in baksteen kun je het beste een steenboor gebruiken. Dit type boor heeft namelijk een stompe kop met 2 “vleugeltjes” die als het waren de steen kapot slaat. Wel of niet kloppen – in wat hardere steensoorten ben je al snel geneigd om de klopfunctie van je boormachine aan te zetten.
Gebruik dan een betonboor. Als de muur is gemaakt van baksteen, dan is een steenboor voldoende. Begin op een tegelmuur nooit met de boormachine in de klopstand. Zorg ervoor dat de boor eerst door de tegel heen is.
Een steenboor is de enige juiste accessoire voor deze klus. Dit type boor is voorzien van een stompe kop met vleugels die het steen kapotslaat.
Niet in elk soort beton of steen kan namelijk dezelfde boor gebruikt worden. Boor je in beton, gebruik dan niets anders dan een echte boorhamer. Voor boren in steen kun je zowel een klopboormachine als een boorhamer gebruiken.
Een klopboormachine is prima bruikbaar voor als u door steen heen wilt boren, maar voor beton kiest u echt voor een boorhamer. Voor boren in steen kunt u wel beide boormachines gebruiken. Als u eenmaal de juiste boormachine heeft gekozen, is het natuurlijk belangrijk om de juiste boor te kiezen.
Eigenlijk is het antwoord op de vraag waarmee je in beton boort heel simpel. Het is namelijk een boorhamer. Dit type boormachine heeft naast een roterende functie een klopfunctie. En ja, die functie vind je ook bij een klopboormachine.
Een gewone boor voor het boren in steen of hout zal niet voldoende zijn om door het harde oppervlak van de tegel te dringen zonder deze te doen barsten. Gebruik daarom een tegelboor om in tegels te gaan boren. Boren met diamantpunt is zeker aan te raden maar zal je wel wat extra kosten.
Let op: gebruik geen klopboormachine voor beton. Een klopboormachine heeft specifieke kenmerken en bijbehorende voordelen, maar het is helaas niet geschikt om in beton te boren. Voor andere materialen, voornamelijk de zachtere materialen, is een klopboormachine wel uitermate geschikt.
De kleur van het boorstof verraadt uit welk materiaal de muur bestaat: Is het boorstof wit tot grijs en heel fijn? Dan heb je een betonmuur. Rood boorstof duidt onmiskenbaar op een bakstenen muur. Wit, zanderig boorstof zie je bij kalkzandsteen (ook wel gasbeton genoemd).
Voor het boren in stenen bestaan speciale holle boortjes met diamant, bij het boren moeten deze altijd gekoeld zijn. Ook kan een gaatje geslepen worden, stift met ronde punt in een boor en slijppoeder, waar een papje van gemaakt, is op de steen.
Tip 2: gebruik een dieptestop
Niet alleen de breedte van je plug is van belang bij het boren van een gat in beton. Ook de lengte gebruik je om precies af te meten hoe diep het boorgat moet worden. Boor je te ondiep, dan past je plug er niet volledig in en boor je te diep, dan verzinkt hij te ver.
Voor boren in beton is een klopboormachine eigenlijk niet krachtig genoeg en is een boorhamer het aangewezen gereedschap. Wil je boren in een betegelde muur, begin dan in de boorstand en zet de klopfunctie pas aan zodra je door de tegel bent en in de muur gaat boren.
Betonhaakjes zijn, zoals het woord al doet vermoeden, met name geschikt om iets op te hangen aan betonnen muren. Je hoeft niet te boren, maar wees je er wel van bewust dat je alsnog gaatjes in de muur maakt.
Boor nooit zomaar een gat in de muur. Het risico om een elektriciteitskabel, waterleiding of metaal te raken, is groot. Wie dus geen zin heeft in een elektrische schok, een kamer onder water of een kapotte boormachine, kan maar beter de volgende tips in acht nemen.
Bij het boren van een gat in de muur is het belangrijk dat je rekening houdt met de gewenste diepte van het gat. Leg daarvoor de plug naast de boor en teken door middel van een stukje tape de boor af, tot het punt waar je wilt boren. Op die manier boor je rustig een gaatje, tot je het stuk tape bereikt hebt.