Als u weet hoe uw hals, oksel of lies gewoonlijk aanvoelen is het niet zo moeilijk een verschil op te merken. Vergelijk beide kanten met elkaar. Wanneer u meent dat de klieren opgezet zijn, kunt u eerst één week afwachten.
De plek van de lymfeklieren doet pijn. De plek van de lymfeklieren voelt warm aan. De lymfeklieren zijn aan één kant of beide kanten van de nek voelbaar.
Er zijn verschillende groepen lymfeklieren in ons lichaam namelijk in de hals, in de oksels, langs de luchtpijp, bij de longen, bij de darmen en achter de buikholte, in de bekkenstreek en in de liezen.
In driekwart van de gevallen gaat het om een lokaal verschijnsel: bij 55% van de patiënten zit de vergrote lymfeklier in de hals, bij 14% in de liezen, bij 5% in de oksels en bij 1% supraclaviculair.
Veel lymfklieren zitten dieper in het lichaam, bijvoorbeeld achter het borstbeen tussen de longen. In dat geval kun je niet van de buitenkant voelen dat de lymfklieren zijn opgezet. Soms geven opgezette lymfeklieren die in de binnenkant van je lichaam zitten wel klachten op de plaats waar ze zitten, zoals buikpijn.
Gezwollen lymfeklier(en): het eerste teken van de ziekte van non-Hodgkinlymfoom is meestal een gemakkelijk voelbare zwelling van een of meerdere lymfeklieren in de hals, de oksel of - zeldzamer - de lies. Gewoonlijk zijn die zwellingen niet pijnlijk.
Via de lymfevaten komen de kankercellen in de lymfeklieren. Van een uitzaaiing in een lymfeklier merkt u in het begin niets. Het duurt maanden tot jaren voordat de lymfeklier zo groot is dat u deze kunt voelen. U voelt dan een stevig bolletje onder de huid van ongeveer 1 tot 2 centimeter groot.
Lymfeklieren liggen onder de huid en zijn alleen bij magere mensen gemakkelijk te voelen. Voor het onderzoek op opgezette lymfeklieren moet u –door met uw vingers wat druk uit te oefenen- onder de huid nagaan of u stevige structuurtjes voelt (de vergelijking met een erwt en tuinboon gaat ook hier op).
Pijn of tintelingen in die lichaamsdelen. Beperking in beweging. Huidafwijkingen zoals harde huid, vochtblaasjes, blauwe knobbeltjes. Terugkerende infecties in het aangetaste lichaamsdeel.
Bij een liesgezwel is er sprake van een zichtbare of voelbare zwelling in uw lies. Dit wordt vaak veroorzaakt door een liesbreuk, allergische reactie of geslachtsziekte. Ook een lipoom of cyste kan de zwelling veroorzaken. In zeldzame gevallen kan de zwelling komen door een kwaadaardige tumor.
Een liesbreuk kunt u herkennen aan een zwelling in de lies, die soms gepaard gaat met pijn. Indien u uw kind in een houding legt, waarbij de benen iets hoger liggen dan het hoofd zal de zwelling in de lies meestal vanzelf verdwijnen. Wat u vooral niet moet doen is proberen de bult zelf terug te duwen.
Vergrote, aan elkaar en aan de huid vastzittende lymfeklieren (lymfeklierpakketten) waarbij de huid rood en warm is, zijn verdacht voor ontsteking (mycobacteriën, streptokokken). Verkleefde, zeer vast aanvoelende en met de omgeving vergroeide lymfeklieren zijn verdacht voor een maligniteit.
Het liesgezwel kan aanvoelen als een vaste of harde bult in je lies.Het gezwel kan ook zacht en week aanvoelen. Als het gezwel is veroorzaakt door een liesbreuk kan het gemakkelijk weggeduwd worden.
Een dikkere lymfeklier verdwijnt meestal vanzelf als de ontsteking voorbij is. Bel je huisarts als de klier langer dan 2 weken dik blijft. Bel ook als je een dikkere lymfeklier hebt en erg ziek bent.
Ze liggen vooral in je hals, je oksels, je buikholte en je liezen. De lymfeklieren zitten vol met witte bloedcellen: lymfocyten. Die heb je nodig om ziektes te bestrijden. De lymfeklieren werken als een filter en halen afvalstoffen en vocht uit de lymfe.
Oorzaak. De oorzaak van het ontstaan van lymfeklierkanker is vaak niet bekend. Bij enkele vormen van non-Hodgkin Lymfoom kunnen virussen, een aangeboren afweerstoornis of behandeling met medicatie die de afweer langdurig onderdrukken een rol spelen.
Het eerste symptoom is vaak een voelbare zwelling in de hals, oksel of lies. Ook lymfeklieren tussen de longen, achter het borstbeen kunnen aangedaan zijn. kunnen patiënten last hebben van: perioden met koorts, afgewisseld door perioden met normale lichaamstemperatuur.
De diagnose non-Hodgkin-lymfoom wordt gesteld door een biopt (weefselstukje) uit een afwijkende lymfklier of een andere aangedane plek te nemen en vervolgens onder de microscoop te laten beoordelen.
Tussen 5 en 7 op de 100.000 mensen krijgen lymfeklierkanker (5de meest voorkomende kanker). Lymfeklierkanker is niet besmettelijk en meestal niet erfelijk.
Met een echo kunnen (meestal) gezwollen lymfklieren en tumoren worden opgespoord. De echo bepaalt niet of dit lymfklierkanker is. Nieuw bloedonderzoek. Als er sprake van een lymfoom, dan zal een hematoloog het bloedonderzoek herhalen en meer in detail naar de cellen in het bloed kijken.
Bij mensen met chronische lymfatische leukemie (CLL) is de overleving na vijf jaar 87 procent, hodgkinlymfoom 88 procent en indolent non-hodgkinlymfoom (zoals de ziekte van Waldström) 86 procent.
Een tumor in de lymfeklier in de hals is bijna altijd een uitzaaiing (metastase).
Een gezwollen lymfeklier is meestal een normale afweerreactie bij infecties. Vooral gezwollen halsklieren bij kinderen komen veel voor en zijn onschuldig. De klier wordt herbeoordeeld bij duidelijke groei of als deze langer dan drie tot vier weken vergroot blijft.
Lymfklierkanker, of ook wel non-Hodgkin-lymfoom, is een kanker in het lymfeweefsel. Lymfklierkanker ontstaat wanneer een cel van de lymfklier (een lymfocyt) kwaadaardig wordt. Het begint vaak in een lymfklier, maar kan overal ontstaan waar zich lymfeweefsel bevindt zoals in beenmerg, milt, longen en maag.