Een geveerde deurklink is een deurklink met een veer in het rozet. Deze wordt op een speciale manier gemonteerd, waardoor de klink met een veer altijd weer terug veert naar een horizontale stand. Normaal gesproken zorgt het insteekslot er voor dat de deurklink weer terug springt naar de originele stand.
Niet al het deurbeslag past op elke deur. Om er zeker van te zijn dat het deurbeslag bij uw deur past, kunt u enkele metingen uitvoeren. Meet de deurdikte, het gatenprofiel en de PC maat. De laatstgenoemde maat is de afstand tussen het midden van het krukgat en het midden van de profielcilinder.
Zoals de naam al zegt: een kortschild is in verhouding een stukje korter dan een langschild. Deurkrukken op schild zijn leverbaar met een blind schild, maar het schild kan ook voorzien zijn van een sleutelgat, PC-gat of een toiletslot, zoals je hierboven kunt zien bij onze deurkruk Tipo op ovaal langschild.
Het materiaal van je deurbeslag kiezen
Als jouw interieur strak en modern is, kun je kiezen voor aluminium deurbeslag in een stijlvolle zwarte uitvoering. Houd je van een klassiek interieur? Dan zijn onze messing deurkrukken en andere messing deuraccessoires in antiek brons een perfect optie.
Een geveerde deurklink is een deurklink met een veer in het rozet. Deze wordt op een speciale manier gemonteerd, waardoor de klink met een veer altijd weer terug veert naar een horizontale stand. Normaal gesproken zorgt het insteekslot er voor dat de deurklink weer terug springt naar de originele stand.
Welke kleur en materiaal kies je? Net als een deur of vloer is ook een deurkruk verkrijgbaar in verschillende materialen en kleuren. Bij een landelijke & klassieke stijl zie je vooral messing deurbeslag en bronstinten terugkomen in de collectie. Mooi bij wit- en houttinten in het interieur.
Blindschilden zijn platen voor een deurkruk zonder sleutelgat. Het enige gat wat in deze schilden zit is ten behoeve van de deurkruk, ook wel het krukgat genoemd.
Door middel van het losschroeven van inbusboutjes kun je de deurklink losmaken. Wanneer dit is gedaan kun je de krukstift- en- kruk van elkaar trekken/scheiden. De krukstift is een vierkante metalen pen die de twee deurklinken met elkaar verbindt. Aansluitend maak je ook de deurschilden of rozetten los.
Aluminium is goed en betaalbaar materiaal voor deurbeslag, maar kan relatief makkelijker beschadigen. Roestvast staal bestaat uit staal met een legering van aluminium en is minder gevoelig voor beschadigingen. Dit deurbeslag is daarom ook wat duurder.
Welk deurbeslag heb ik nodig? Kies deurbeslag dat dezelfde stijl heeft als jouw deur. Er zijn verschillende stijlen, zoals het jaren 30-deurbeslag. Dit beslag heeft vaak rondingen op de rozetten en deurkrukken zelf.
Een deurkruk / deurklink is een bedieningsorgaan om een deur te openen en te sluiten. In de volksmond heeft noemt men deze deurkrukken' en deurklinken ook wel simpelweg 'klinken' of 'krukken'. Onze vakmatige voorkeur gaat als sinds 1884 uit naar de term 'deurkruk'.
De dagschoot is te openen middels een deurkruk en zorgt ervoor dat een deur gesloten blijft in zijn kozijn. De nachtschoot wordt bediend met een sleutel of draaiknop en maakt dat een deur gemakkelijk op slot gedraaid kan worden.
Nieuwe deurklinken kopen: let op de vorm en stijl
De rechte exemplaren ogen strak en worden dan ook vaak toegepast in moderne woonhuizen. Gebogen modellen geven wellicht een iets meer klassieke uitstraling aan de ruimte. Voor het mooiste resultaat adviseren we om dezelfde klinken aan te brengen in het hele huis.
Patentgaten zijn gaten op de maat van het rozet, zodat de patentboutjes door het slot kunnen. Is dit niet zo? Dan kun je geen deurkrukset met rozet gebruiken. Je kunt natuurlijk ook direct een totaal nieuw slot plaatsen.
Meestal vindt u het schroefje of de spie aan de onderkant van de deurkruk dicht tegen de deur. Als er een schroefje zit, zal u deze moeten losdraaien met een inbussleutel of een schroevendraaier. Zodra u de deurkruk los heeft draait u hem een kwartslag zodat hij verticaal op de deur staat.
De krukstift: perfecte schakel tussen twee deurkrukken
Dit komt door de krukstift die beide deurkrukken met elkaar verbindt. Deze vierkante stift steek je door het slot heen en de krukken worden hier via inbusboutjes op gemonteerd.
Dit doet u door het pasje tussen de deur en de deurpost te steken en deze heen en weer te bewegen bij de dagschoot. Wanneer u de beschikking heeft over een koevoet of een ander stuk staal of ijzer, dan kan u dat gebruiken om te proberen om de deur daarmee open te wrikken.
Krukhals of krukverlengstuk 20mm. Hiermee krijg je 2cm extra ruimte tussen de deur en de deurkruk. Geschikt voor een deurkruk met een stift van 8mm. Met deze verlenghuls moet de stift ook 20mm langer worden.
De code PC55 geeft dus aan dat het hier om een deurschild gaat met een profielcilinder gat zoals op foto 03, met een hart op hart afstand profielcilinder gat tot deurkruk gat van 55 mm.
Wisselstiften met schroefdraad worden gebruikt voor het verbinden van een deurkruk met een voordeurknop op je voordeur. Deze deurkrukstiften worden gebruikt voor het monteren van een set deurkrukken aan beide zijden van de deur. Deurklinken worden standaard verkocht als set van twee stuks.
Hiervoor moet je eerst het oude insteekslot verwijderen. Dit doe je door eerst de stelschroef los te draaien, daarna verwijder je de slotcilinder. De slotcilinder haal je eruit door de sleutel erin te doen en 20 graden naar rechts of links te draaien en eruit te trekken. Daarna verwijder je de deurkruk.
Binnen Nederland geldt een soort van praktijkregel. Wanneer u aan de kant staat waar de scharnieren zich bevinden (zichtbaar zijn) en u de deur naar u toetrekt/naar binnen opent dan kijkt u of de scharnieren zich links of rechts bevinden. Als de scharnieren links zitten dan is het een linksdraaiende deur.
Voor Nederland wordt de DIN norm gehanteerd. Wat je dan leest, is dat een deur DIN links of DIN rechts is. Een handig ezelsbruggetje voor de draairichting van de deur is het kijken naar de deurscharnieren. Als je bij een dichte deur het scharnier ziet zitten dan draait de deur altijd naar je toe.