De titel voor de echtgenoot is prins-gemaal. De echtgenoot wordt niet koning genoemd, omdat de titel koning traditioneel als hoger wordt gezien dan de titel koningin. Volgens deze redenatie kan de echtgenote van de vorst dus wel koningin worden genoemd, gezien dit geen hogere titel is dan de wettelijke koning.
De grondwet noemt het Nederlandse staatshoofd altijd Koning, of het nu een man of een vrouw is. Om verwarring te voorkomen tussen bijvoorbeeld Koningin Beatrix (de Koning) en haar man Claus, is ervoor gekozen om de man van de Koningin de titel 'Prins der Nederlanden' te geven.
Het begrip 'onschendbaar' betekent sinds 1848 dat de koning gebonden is aan het recht en de wet en niet 'boven de wet' staat. In de Nederlandse staat is er echter geen orgaan dat dwingend gezag aan de koning kan opleggen.
Sinds de aanvang van de regeerperiode van Koning Willem-Alexander op 30 april 2013 is prinses Catharina-Amalia, de Prinses van Oranje, de eerste in de lijn der troonopvolging. Daarna volgen Prinses Alexia en Prinses Ariane, de dochters van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.
De Koning heeft stemrecht, maar maakt er geen gebruik van omdat hij onpartijdig is. Aangezien stemmen in Nederland geheim is, zou dit kunnen leiden tot speculaties op welke partij de Koning stemt.
Koning Willem Alexander, koningin Maxima, prinses Amalia en prinses Beatrix krijgen jaarlijks een onbelaste uitkering. Zo ontvangt koning Willem-Alexander in 2022 ongeveer € 6,1 miljoen, waarvan ongeveer € 5,1 miljoen als tegemoetkoming voor personeels- en materiële kosten.
De Koning, de vermoedelijke opvolger van de Koning en de Koning die afstand heeft gedaan van het koningschap (en hun echtgenoten) betalen op grond van artikel 40 van de Grondwet geen loon- of inkomstenbelasting over de uitkeringen die zij vanwege het Rijk ontvangen.
Maar wat als Amalia helemaal geen kinderen krijgt? Mocht Amalia geen kinderen krijgen, dan is de volgende in lijn van de troonopvolging haar zus Alexia. Als Alexia koningin wordt, dan wordt haar oudste kind de volgende troonopvolger. Mocht Alexia de troon niet willen bestijgen, dan is prinses Ariane aan de beurt.
Sedert de grondwetswijziging van 1983 is het mogelijk behalve de titel Prins van Oranje ook de titel Prinses van Oranje te dragen. Een koning(in) kan afstand doen van het koninklijk gezag. Dat heet abdicatie.
Als prinses Amalia voor haar 18e verjaardag koningin wordt, wordt koningin Máxima haar regentes. Mocht zij al zijn overleden, wordt prins Constantijn tijdelijk regent. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst maandag bekendgemaakt.
Levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die rechters in Nederland kunnen opleggen. De straf staat op het plegen van heel zware misdrijven, zoals bijvoorbeeld moord, terroristische daden of een aanslag op de regering of koning.
Andorra is geen monarchie maar een diarchie en heeft dus twee vorsten. Dit zijn de bisschop van La Seu d'Urgell en de president van Frankrijk. Dit maakt de Franse president tot enige persoon die gekozen staatshoofd is van twee landen.
Koning Willem-Alexander krijgt volgend jaar 6.132.000 euro.
Het eerste deel (de 'A-component') is zijn inkomen. Daarvan kan hij boodschappen en andere noodzakelijke dingen kopen. Van het tweede deel (de 'B-component') kan hij zijn directe personeel betalen, maar ook zijn kosten om er goed uit te zien als koning.
Hoe word je een Koning? Er is geen specifieke opleiding voor nodig om Koning te worden. Om Koning te kunnen worden, moet je een wettelijke erfgename van de huidige Koning zijn. Bij het aftreden van de Koning wordt de eerste in lijn van troonopvolging benoemd.
Macht heeft de koning niet. Voor het uitvaardigen van wetten en besluiten zijn de handtekening van zowel de koning als een minister nodig. De minister(s) zijn verantwoordelijk. De positie van de koning en de opvolging zijn geregeld in de Grondwet, vandaar dat in Nederland sprake is van een 'constitutionele monarchie'.
Koning Willem-Alexander is staatshoofd van een republiek en niet van een koninkrijk. Daarom ook draagt hij geen kroon.
Een ding is zeker: prinses Amalia zal nooit met een Belgische prins trouwen. Dat mag namelijk niet volgens de Belgische wet. In die wet staat dat het voor een lid van het Belgische koningshuis verboden is om met een lid van het Nederlandse koningshuis te trouwen.
De Prinses van Oranje kan vanaf haar achttiende verjaardag deelnemen aan vergaderingen van de Afdeling advisering, maar zij heeft geen stemrecht.
Ook werd haar gevraagd naar haar vermeende vriendje Isebrand, de Duitse miljonairszoon. De prinses antwoordt 'ontzettend gelukkig te zijn in de liefde'.
Als prinses Amalia een kind adopteert, wordt deze dan de troonopvolger? Jazeker. De Nederlandse grondwet bepaalt dat het koningschap der Nederlanden overgaat op het oudste wettige kind van de regerende koning(in). En volgens de adoptiewet uit 1956 zijn adoptiekinderen volledig de wettige kinderen van hun adoptieouders.
Lijn van troonopvolging
Als zij niet beschikbaar zijn, komen Prins Constantijn en vervolgens zijn kinderen, Gravin Eloise, Graaf Claus-Casimir en Gravin Leonore in aanmerking.
Als koning Willem-Alexander nu zou overlijden of terugtreden als Koning, is zijn oudste dochter, prinses Catharina-Amalia, de eerste in lijn om hem op te volgen. De tweede is prinses Alexia en de derde prinses Ariane, dochters uit zijn huwelijk met koningin Máxima.
Koning Willem-Alexander verdient volgend jaar voor het eerst meer dan een miljoen euro. Het inkomensdeel van zijn 'uitkering' stijgt van 998.000 euro naar 1.007.000 euro. Daarnaast ontvangt hij voor 'personele en materiële uitgaven' 5.125.000 euro. Vorig jaar was dat 5.059.000 euro.
Nog een kwart gaat volgens de schatting naar staatsobligaties en leningen. Het overgebleven kwart zou de familie in cash hebben. Met schattingen, zoals die van de Quote 500, kunnen we toch inzicht krijgen in het vermogen van ons koningshuis. "Wij schatten dat ze ongeveer 1,2 miljard euro aan vermogen hebben.