De wet verplicht niemand om wettige betaalmiddelen te accepteren. Winkeliers mogen contant geld (biljetten en munten) of betalen met een pinpas of creditcard weigeren. Wel geven winkeliers meestal aan welke betaalmiddelen ze niet accepteren. Bijvoorbeeld via raamstickers of kassastickers.
De Zimbabwaanse dollar had de laagste waarde per eenheid ten opzichte van de euro of Amerikaanse dollar als stabiel ijkpunt. Sinds de invoering van de Zimbabwaanse dollar in 1980 is de munteenheid onderhevig geweest aan een inflatie van meer dan 6500%.
1 en 2 eurocent blijven wettig betaalmiddel
De munten van 1 en 2 eurocent blijven een wettig betaalmiddel. U kunt met deze munten afrekenen. Heeft een winkelier vooraf duidelijk gemaakt dat hij afrondt? Dan hoeft hij geen munten van 1 en 2 eurocent wisselgeld te geven.
Echter Denemarken heeft, na een eerste verworpen referendum om het Verdrag van Maastricht te ratificeren, een aantal clausules (opt-out) op het Verdrag van Maastricht bedongen, zodat de Denen de euro niet hoefden in te voeren als munteenheid. Het land blijft de kroon gebruiken als valuta.
3 maanden na uw coronabesmetting kunt u de 2e coronaprik halen om de basisserie af te ronden. 3 maanden na uw 2e coronaprik kunt u de boostervaccinatie halen.
Bent u al gevaccineerd? Ook dan kunt u alsnog een registratie van uw coronavaccinatie van de GGD krijgen in het gele boekje. Wilt u weten waar u hiervoor terecht kunt? Kijk dan op de website van de regionale GGD waar u eerder gevaccineerd bent.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona. En om de maatregelen en adviezen op te volgen.
Uw vaccinatiebewijs voor reizen binnen Europa is geldig tot 270 dagen na uw laatste prik uit de basisserie. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheid en verloopt dus nog niet.
Bent u bij uw huisarts, in het ziekenhuis of door een instelling gevaccineerd? Dan kunnen zij een papieren vaccinatiebewijs voor u uitdraaien. Neem hiervoor contact op met degene die u geprikt heeft.
Alle 18-plussers die nog niet zijn gevaccineerd tegen corona en interesse hebben in een vrijwillige vaccinatie met het Janssen-vaccin, kunnen hiervoor een afspraak maken via het telefoonnummer 0800 – 1295.
Vaccinatiebewijs beperkt geldig
Sinds 1 februari 2022 is uw vaccinatiebewijs in Europa 270 dagen geldig. De boostervaccinatie heeft nog geen geldigheidsduur en verloopt dus nog niet.
De herhaalprik heeft geen zin, je wordt toch ziek.
Dus ook met een herhaalprik kan je nog ziek worden. Maar, het vaccin voorkomt wél dat je ernstig ziek wordt. Je ziet dit ook aan de opnamecijfers van ziekenhuizen. Bij 60-plussers is 3 maanden na de laatste vaccinatie een afname van de bescherming te zien.
Er bestaat een kans dat u corona krijgt nadat u gevaccineerd bent. Het blijft daarom altijd belangrijk om u te laten testen bij klachten die passen bij corona.
Ook als u volledig bent gevaccineerd of corona heeft gehad. In sommige gevallen is het beter om geen zelftest te doen. Bijvoorbeeld als u een herstelbewijs nodig heeft of in een instelling met mensen met een kwetsbare gezondheid woont. Een zelftest is een coronatest die u zelf thuis doet.
Speeksel zelftesten
Er zijn ook zelftesten op de markt die gebruik maken van een afname van speeksel in plaats van via de neus. Uit onderzoek blijkt dat een speeksel-zelftest een minder betrouwbaar resultaat geeft dan een zelftest die werkt met een neusafname.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Als de uitslag van de zelftest negatief is, dan heeft u waarschijnlijk geen corona. Uw klachten kunnen door een ander besmettelijk virus of een andere bacterie komen. Maar u kunt ook tóch corona hebben. Blijf dus voorzichtig.
De PCR-test is nauwkeurig en moet in een laboratorium worden uitgevoerd. Daarom kan het 24 uur of langer duren voor u de uitslag krijgt. Deze sneltest geeft binnen 1 uur een uitslag. De test is minder gevoelig dan de andere testen.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
U kunt de herhaalprik tegen corona krijgen nadat de mensen met een medisch hoger risico en zorgmedewerkers met patiënten- of cliëntencontact hiervoor zijn uitgenodigd. Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen.
3 maanden na uw Janssen-vaccinatie kunt u een boosterprik halen met een mRNA-vaccin (BioNTech/Pfizer of Moderna). Dit is een extra prik die helpt om de bescherming tegen het coronavirus hoog te houden.
Corona gehad voor vaccinatie
8 weken na uw coronabesmetting kunt u de coronaprik halen. 1 prik is voldoende om uw basisserie af te ronden. U kunt ook 2 prikken halen als u dat wilt. 3 maanden na uw laatste prik uit de basisserie kunt u een boostervaccinatie halen.
Mensen van 12 tot en met 59 jaar zonder hoger medisch risico
Vanaf 3 maanden na uw laatste coronaprik of besmetting kunt u de herhaalprik halen. U wordt hierover geïnformeerd via de sociale mediakanalen van VWS, het RIVM en de GGD GHOR Nederland en via coronavaccinatie.nl.
U kunt de extra prik 3 maanden na uw laatste vaccinatie of coronabesmetting krijgen. U kunt met of zonder afspraak een prik halen. Ook jongeren van 12 t/m 17 jaar kunnen een booster halen.
Corona bevindt zich in een andere fase. Sinds 11 april 2022 is het daarom niet meer nodig om na een positieve zelftest een bevestigingstest (confirmatietest) te doen bij de GGD. Zelftesten bij klachten blijft wel belangrijk. Door de zelftest weet u namelijk of u corona hebt of niet.
Vanaf maandag 11 april wordt de zelftest het uitgangspunt om te bepalen of iemand besmet is met het Coronavirus. Het is niet meer nodig om na een positieve zelftest dit door de GGD te laten bevestigen.