Leg de avocado in een fruitschaal met allerlei fruitsoorten, zoals appels, bananen, kiwi's, et cetera. Dit versnelt het rijpingsproces. Tomaten helpen ook! Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak.
Ondanks dat harde avocado's niet helemaal rijp zijn, zitten ze vaak nog vol smaak. Als je ze inlegt in een mengsel van azijn, suiker en zout zorg je ervoor dat ze zacht worden én extra lekker. Gebruik door salades of als garnering bij taco's of steamed buns.
Magnetron of oven
Wikkel je avocado in aluminiumfolie en 'bak' hem circa 10 minuten op 200 graden in de oven. Je kunt de avocado ook in huishoudfolie wikkelen en telkens 30 seconden in de magnetron doen tot hij zacht is. Houd wel in je achterhoofd dat deze twee methodes de smaak enigszins aantasten.
Als je de schil lichtjes kunt indrukken – net zoals bij een rijpe peer – is de avocado goed. Helaas is dit geen sluitende techniek en krijg je boze blikken als je alle avocado's betast in de supermarkt. Het pitje of het steeltje bovenaan de vrucht is je leidraad.
Gewoon uit het vuistje. En dan kun je avocado's natuurlijk ook prima gewoon zo eten! Een snufje zout en peper erover, en je bent klaar. Of rol plakjes avocado bijvoorbeeld in rolletjes ham of rosbief voor wat extra eiwitten.
Avocado's zijn enorm vezelrijk. Een avocado bevat ruim 10 gram aan vezels. Voedingsvezels dragen bij aan een goede darmwerking en een bevordering van de stoelgang.
Stop de avocado met een (rijpe) banaan in een plastic zak. Dichtknopen en binnen no-time is je avo eetklaar. Ben je echt desperate, prik dan met een mes wat gaatjes in de schil van de avocado en doe hem 30 seconden op medium hitte in de magnetron.
Ze bevatten namelijk veel calorieën (gemiddeld zo'n 250 per stuk) en hebben een hoog vetgehalte (tot zelfs 21 gram!). Die vetten zijn gezond, maar het blijft nog steeds vet. Daarom eet je volgens diëtisten beter niet meer dan een halve avocado per dag.
Zonder extra fruit of groente duurt het proces 2 tot 5 dagen. Check geregeld. Als je je fruit/tomaat hebt toegevoegd duurt het rijpingsproces aanzienlijk korter, namelijk 1 tot 3 dagen. Je avocado is rijp als deze makkelijk te pellen is.
De groene avocado is dus niet een bruine die nog rijp moet worden. De groene Fuerte avocado blijft namelijk groen, heeft een gladde schil en meer een peervorm. Deze is nog steviger dan de bruine variant. Het vruchtvlees is meer gelig van kleur in tegenstelling tot de groenere kleur van de Hass avocado.
Naast gezonde vetten zit de avocado ook vol met vezels, vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineraalgehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten. Avocado is ook erg goed voor je huid.
Bewaar een halve avocado met pit erin afgedekt met huishoudfolie in de koelkast. Dit voorkomt verkleuren van vruchtvlees. Een rijpe avocado kan ook in de koelkast bewaard worden.
Als je de avocado's langer wilt bewaren, dan dien je deze in de koelkast te houden en dan kunnen ze tot wel 4 dagen goed blijven. Echter, als je ze op de fruitschaal bewaard, dan blijven ze minder lang houdbaar omdat de avocado's bij hogere temperaturen dan 4-6 graden vanzelf door rijpen.
Hoeveel avocado's per week is gezond? Volgens diëtist Sonya Angelone hebben we genoeg aan ongeveer een halve avo per dag. "Avocado's zijn een geweldige bron van vezels, vitamine E, kalium en goede vetten. Een doorsnee avocado bevat ongeveer 250 calorieën en 21 gram vet.
Het vruchtvlees moet een lichtgroene kleur hebben. Als het vlees zwart of bruin is, dan mag je de avocado niet meer eten. Als er wat kleine kneuzingen in de vorm van kleine, geïsoleerde gebieden van bruine verkleuring zijn, dan is de avocado nog goed te eten.
Avocado's kunnen echt ingevroren worden en dat is goed nieuws voor iedereen die bang is dat er dit jaar een tekort aan dit fruit ontstaat. Een voorraadje avocado's in de diepvries is bovendien erg handig als je spontaan trek hebt in guacamole of een gezonde smoothie.
Botanisch gezien is avocado een vrucht en valt hij dus onder de fruitsoorten. Toch rekenen we avocado tot de groenten, omdat we hem vaak als groente eten.
De kleurverandering van een avocado is het resultaat van oxidatie, de chemische reactie die ontstaat wanneer een avocado wordt blootgesteld aan lucht. Het resultaat: een bruine vrucht die er niet uit ziet, en ook niet lekker meer smaakt.
Je vermindert de kans op hart- en vaatziekten Vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte onverzadigde vetten in een avocado verlaagt het je LDL-cholesterol, houdt het je HDL-cholesterol in stand en verbeter je je insulinegevoeligheid.
De voornaamste redenen waarom te veel avocado's slecht voor je is, zijn de calorieën en vet die in de vrucht aanwezig zijn. Gemiddeld genomen bevat een avocado 250 tot 320 calorieën en ongeveer 20 gram vet (soms zelfs meer).
Voedingsmiddelen die je lever ontgiften terwijl je eet
Avocado herstelt een beschadigde lever en bevat veel antioxidanten. Noten hebben een ontgiftende werking, omdat ze de lever helpen bij het elimineren van ammoniak (een stof die je lichaam aanmaakt als sommige organen slecht functioneren).
Tip: Als je mango's snel rijp wil laten worden, pak ze dan in krantenpapier of leg ze naast appels of peren, die het "rijpingsgas" ethyleen verspreiden.
Ook mensen die allergisch zijn voor rubber reageren soms slecht op avocado's: ze hebben het zogenaamde latex-fruit syndroom. Sommigen van hen krijgen er netelroos door, buikpijn en braakneigingen. Een klein aantal mensen wordt er zelfs zo ziek van dat ze kunnen sterven. Maar dat is gelukkig een zeldzaam fenomeen.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.