Het kerngebied van de wolf of wolven op de Noord-Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Nunspeet, Epe en Apeldoorn aan elkaar grenzen. Het kerngebied van de wolf op de Midden Veluwe is globaal daar waar de gemeenten Apeldoorn, Barneveld en Ede aan elkaar grenzen.
De huidige drie roedels op de Veluwe zitten op de Noord-Veluwe, de Midden-Veluwe en op Nationaal park de Hoge Veluwe.Naast deze drie roedels is er een paartje aanwezig op de Zuidoost-Veluwe (Veluwezoom) waar men van verwacht dat deze een roedel gaat vormen.
Het verspreidingsgebied van de wolf wordt echter kleiner en verschillende ondersoorten van de wolf zijn reeds uitgestorven. De laatste jaren zijn er meer waarnemingen in Duitsland, Nederland en Frankrijk.
Amerika. In de VS is het Yellowstone National Park in de staten Montana en Idaho de allerbeste plaats om wolven te spotten. In Yellowstone zijn de roedels relatief groot waardoor je ze gemakkelijker kunt spotten dan elders ter wereld.
Het aantal wolven op de Veluwe groeit snel. Uit een laatste inventarisatie van blijkt dat er in Gelderland zeker achttien wolven rondlopen. Toch zijn er ook geluiden dat er wel vijf keer zoveel wolven rondlopen in de provincie.
Wolven leven nu vooral in bosrijke natuurgebieden op de Veluwe en een enkeling in Noord-Brabant, Overijssel en Drenthe. In een cultuurlandschap als Nederland zou dat in de toekomst ook op andere plekken kunnen zijn. Als er maar voldoende voedsel en rust te vinden is.
Zeven roedels hebben hun territoria op de Veluwe, de andere twee roedels leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Dit meldt BIJ12 in de nieuwste voortgangsrapportage over de activiteit van de wolf in Nederland over de periode 1 mei tot en met 31 juli 2023.
Schrikdraad en lint om wolven op afstand te houden
Door het plaatsen van lint boven het schrikdraad worden wolven afgeschrikt en zullen ze ook niet over het draad heen springen. Het hek tegen wolven is daarom dus ook niet voldoende, want de wolven zullen hun weg naar binnen wel vinden.
Wolven hebben er een hekel aan afgeschoten te worden. Wolven hebben vooral een gruwelijke hekel aan ezels.
Natuur Italië – wolven spotten in de Abruzzen
In de Abruzzo, een van de mooiste natuurgebieden van Italië, kun je tussen januari en maart (eerder ook als er dan al sneeuw ligt) met een privé gids op zoek naar wolven.
In Nederland leven op dit moment negen wolvenroedels, die samen dit voorjaar minstens 39 welpen kregen. Zeven roedels leven op de Veluwe, de andere twee in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio.
Wolven zijn overdag actief, maar op plaatsen waar er veel menselijke activiteit is, houden wolven er een nachtelijke levenswijze op na. Door bejaging in het verleden zijn het schuchtere dieren geworden. Wolven kunnen zich snel, met een topsnelheid van zo'n 60 km per uur, over grote afstanden verplaatsen.
De reden waarom de mens op wolven jaagt zijn divers: bescherming van mensen en vee, opbrengst van de huid, sport en vermaak. De jacht op wolven dateert van circa 14.000 jaar geleden, wanneer wolven een bedreiging gaan vormen voor nederzettingen van de neolithische mens.
Wolven zijn volgens de bioloog fysiek tot veel in staat. "Een wolf kan zo 1,40 meter hoog springen. En het zijn goede gravers. Ze graven ook holen om hun jongen in te werpen."
Fiets niet hard weg
Dat triggert het jachtinstinct. Een wolf kan tot wel 60 km per uur rennen en houdt u met gemak bij. Als u stopt, druipt de wolf vaak vanzelf af.
Maar als je het idee hebt dat een wolf je gaat aanvallen, dan moet je anders reageren. Jansman: "Maak lawaai en gebaren.Laat de wolf zien dat je niet bang voor 'm bent en dat je groot bent en in staat om je te verweren.Dat je er niet van gediend bent dat die wolf dichterbij komt." Jansman lacht.
Keffen en blaffen zijn geluiden die wolven maken als er gevaar dreigt. Grommen doen ze als ze geïrriteerd zijn (bijvoorbeeld als ze hun prooi willen beschermen). Janken doen wolven als ze het niet naar hun zin hebben.
Dat een wolf en een hond met elkaar paren is zeldzaam. In Duitsland leven verschillende wolvenroedels. Vorige week werd ook op de Veluwe een wolf gespot.
Allereerst: de kans dat je een wolf tegenkomt is klein. Hoeveel wolven er exact in ons land rondlopen, is niet helemaal te zeggen. Niet iedere wolf laat zich zien. Maar volgens de tellingen zijn er in Nederland zo'n 30 tot 35 wolven.
Wolven verdedigen hun nest met jongen niet tegen mensen, terwijl ze dat wel tegen een beer zouden doen. Ook een prooi wordt door wolven niet verdedigd tegen mensen. Kortom, wolven zijn van nature niet agressief naar mensen. In Nederland is sinds de terugkeer geen melding bekend van een aanval op mensen.
Veel wolven gaan 's nachts op jacht. Maar als er genoeg rust is in hun leefgebied, zijn ze ook regelmatig overdag op pad. Het jagen is echt teamwerk! Terwijl de ene wolf een kudde herten uit elkaar probeert te drijven, kan een ander in een hinderlaag wachten om tevoorschijn te springen.
Een mens alleen wordt zelden benaderd door een wolf. In het bijzijn van een hond kan dit vaker voorkomen. Dit komt omdat de wolf in een hond een sociale partner kan zien, een paringspartner of een concurrent. Het komt zeer incidenteel voor dat een wolf een loslopende hond aanvalt.
Toch zijn er nog heel veel wolven in Europa, Azië en Noord-Amerika. In Rusland leven de meeste wolven, tussen de 10.000 en 20.000.
Zeven roedels leven op de Veluwe, twee leven in Midden-Drenthe en de Drents-Friese regio. Er leven volgens BIJ12 tientallen wolven in Nederland, maar het is lastig te zeggen hoeveel het er precies zijn. Vanwege een gebrek aan sporen is het namelijk niet mogelijk om van elke wolf dna vast te stellen.