Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko.
Mandarijntjes zijn ideaal voor de winter! Dit komt door het hoge gehalte aan vitamine C. Vitamine C verhoogt je weerstand, waardoor je minder vatbaar bent voor verkoudheden en griepjes.
Sint Nicolaas stond in de zeventiende eeuw voor liefdadigheid, gezin en liefde. Eerst werden de gouden munten goudklompen genoemd, vervolgens gouden ballen en ten slotte appeltjes van oranje. En daarom vinden kinderen met Sinterklaas nog altijd een oranje mandarijntje in hun schoen.
Voor volwassenen geldt het advies om minimaal 2 porties fruit per dag te eten. Een sinaasappel geldt als één portie fruit. Van mandarijnen moet je er 2 eten voor één portie. Als je steeds andere fruitsoorten kiest krijg je alle voedingsstoffen binnen die je nodig hebt.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Wanneer is het mandarijnen seizoen? De mandarijnen zijn tussen november en februari in het seizoen en op hun zoetst. Wanneer het mandarijnen seizoen is komen ze vooral uit landen rond de Middellandse Zee als Spanje, Marokko, Italië en Algerije.
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
De mandarijn is een citrusvrucht van de mandarijnboom, die uit China afkomstig is.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Als je puur kijkt naar het gehalte vitamine c, dan heeft een mandarijn 55 mg per 100 gram vruchtvlees en een sinaasappel kan tot 80 mg vitamine c per 100 gram vruchtvlees hebben. Dan zou een sinaasappel op die manier gezonder zijn.
Als je het bij twee porties fruit per dag houdt (van in totaal zo'n 200 gram), hoef je jezelf hier echter geen zorgen om te maken. Je krijgt dan niet te veel fruitsuiker binnen, en profiteert toch van de gezondheidsvoordelen van fruit. Mandarijnen en veel andere fruitsoorten zijn bovendien rijk aan vezels.
Het eten van mandarijnen draagt bij aan een gezonde en stralende huid. Dit komt onder andere door de antioxidanten die ze bevatten. Antioxidanten helpen namelijk bij het verminderen van oxidatieve stress in je lichaam. Oxidatieve stress heeft veel nadelige gezondheidsgevolgen en ook je huid kan erdoor achteruitgaan.
Mandarijnen bevatten hoge hoeveelheden voedingsvezels, deze zorgen voor een goede werking van onze spijsvertering. Dit helpt om spijsvertering-gerelateerde aandoeningen te helpen voorkomen, denk bijvoorbeeld aan vervelende problemen zoals constipatie.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Sint Nicolaas stond in de zeventiende eeuw voor liefdadigheid, gezin en liefde. Eerst werden de gouden munten goudklompen genoemd, vervolgens gouden ballen en ten slotte appeltjes van oranje. En daarom vinden kinderen met Sinterklaas nog altijd een oranje mandarijntje in hun schoen.
De geur van kerst kun je goed zelf maken met twee ingrediënten: sinaasappel en kruidnagel. Kruidnagel is volgens sommige de specerij die kerst belichaamd. Het gaat in de chai en in de glühwein en in allerlei andere kerst- en wintergerelateerde gerechten.
In tegenstelling tot wat weel mensen denken, worden mandarijnen niet oranje door de rijping in de zon. De vruchten worden groen geplukt en onder de invloed van koude temperaturen tijdens het vervoer, worden ze oranje.
Welk fruit is het lekkerst in de winter? Kies voor appels, (stoof)peren en citrusvruchten. Of exotisch fruit zoals mango's en bananen.
“Als de schimmel op de schil zit, dan zou de inhoud van de mandarijn nog goed kunnen zijn.” Wel raadt ze aan om de helft waarop het beschimmelde schil zat wél weg te gooien.
Bananen bevatten in vergelijking met andere fruitsoorten meer calorieën en weinig vitamine C. Daarentegen bevatten bananen wel heel veel andere gezonde voedingstoffen, zoals vezels, vitamine B6 en kalium. Dat bananen meer calorieën bevatten, maakt het niet meteen een ongezonde keuze.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Mandarijn brengt ontspanning en kalmering, vooral bij spanningen door stress (Gargano 2008) en bij mensen die geïrriteerd zijn en last hebben van stemmingswisselingen. Mandarijn is daarbij te vergelijken bij bergamot. Mandarijn werkt opmonterend en brengt vrolijkheid.
Een paar stukjes mandarijn kan helemaal geen kwaad. Sterker nog, een paar stukjes is juist heel gezond voor je huisdier. Het is wel belangrijk om de mandarijn zonder schil aan je hond te geven. Op een warme zomerdag kan een mandarijn zelfs heel verfrissend zijn voor je hond.