Friends with benefits wordt afgekort als FWB en betekent in het Nederlands 'vrienden met voordelen'. Die voordelen hebben bij friends with benefits een seksueel karakter. Het betekent dat je een vriendschap hebt met iemand met wie je ook af en toe seks hebt.
Friends with benefits betekent dat je met iemand bevriend bent én seks hebt.
Geef elkaar het gevoel dat je wel open mag zijn over gevoelens die je ervaart zodat je er samen over kunt praten, en je eigen en elkaars grenzen kunt bewaken.” Op een gegeven moment merkte Jade dat ze afhankelijk werd van het contact van haar friend with benefits.
26 procent was nog steeds friends with benefits. 15 procent kreeg een romantische relatie. 28 procent bleek terug naar 'slechts vrienden' 31 procent bleek geen relatie of vriendschap te hebben overgehouden aan de friends with benefits-periode.
Gevoelens voor je friends with benefits
Zonder dat daar gevoelens of verplichte dates bij komen kijken. Toch komt het heel vaak voor dat mensen wel gevoelens voor de ander krijgen als ze friends with benefits zijn. Het beste scenario zou zijn dat jullie allebei gevoelens voor elkaar hebben.
Een open relatie (ook wel een polygame relatie genoemd) is een relatievorm waarbij partners elkaar de vrijheid geven om, naast henzelf, nog andere partners te hebben. Ze zijn dus wél officieel samen, maar daten ook met anderen.
We hebben geen relatie, maar noemen het vriendschap-plus. Reden: ze is niet verliefd op mij, maar vindt mij leuk en aardig. Wanneer het haar schikt is ze in het weekend bij mij. We hebben het dan fijn met elkaar en hebben een goede verstandhouding op nagenoeg alle vlakken van het leven, ook op seksueel gebied.
Vrijen met een vriend heeft allerlei voordelen: seks is gemakkelijk voorhanden, je doet het met iemand die je vertrouwt, en zonder verdere verplichtingen. Maar er schuilt ook een addertje onder het gras. Friends with benefits (fwb) worden ze in het Engels genoemd – vrienden met een beetje meer.
Bij een vriendschap horen allerlei voorwaarden, zoals dat je elkaar regelmatig ziet, vertrouwt, steunt, troost en helpt. Je kent wel van die vrienden die eisen dat je elkaar geregeld moet zien. Een echte vriendschap heeft dit niet nodig.
Wanneer er kritiek komt, en mensen zich niet 100% veilig en geaccepteerd voelen bij de ander, kun je zien dat mensen terugvallen in twee typen gedrag: zich terugtrekken, en daarmee de verbinding met de ander emotioneel en soms zelfs fysiek (door een scheiding) verbreken.
Mensen noemen vaak dat ze “de klik” voelen als het eerste contact heel makkelijk gaat: het voelt meteen vertrouwd.Ze krijgen het gevoel dat ze de ander al jaren kennen. Dit is een heel fijn gevoel. Vaak komt het omdat deze persoon iets aanraakt wat je al kent.
In tijden van succes steun bieden, is één ding. Maar echte vriendschap is wanneer je er voor elkaar bent tijdens de pieken, maar ook tijdens de dalen. Als je even geen raad meer weet met jezelf, of je relatie in zwaar weer zit, kun je rekenen op je vriend(in). Ze vraagt geen uitleg, maar ze is er gewoon voor jou.
Diepe vriendschap
Wanneer een vriendschap eenmaal gevestigd is, is intimiteit datgene wat ons bij elkaar houdt. Wederzijds begrip, authenticiteit, vertrouwen, loyaliteit, zorgzaamheid, hulp in tijden van nood – het zijn allemaal belangrijke ingrediënten voor een langdurige, diepe vriendschap.
Monogame relaties zijn de standaard hier in Nederland. Ook al zie je polyamorie steeds vaker voorbijkomen. Mensen blijven monogamie de norm vinden. In een monogame relatie ben je trouw aan elkaar (zeg je) en je zoekt absoluut geen andere relatie of bedpartner.
Er zijn daarnaast verschillende redenen om een open relatie aan te gaan. Misschien heeft een van de partners een bijzondere seksuele interesse die de ander niet deelt. Sommige stellen in een open relatie merken dat het ze meer zelfvertrouwen geeft, waardoor ze meer zelfzeker in hun relatie staan.
Stellen met een succesvolle open relatie ervaren vaak meer intimiteit, vertrouwen en een boost in hun seksleven. Het feit dat je partner met een ander het bed mag delen, maar aan het einde van de dag altijd weer bij jou terugkomt, kan het vertrouwen tussen partners enorm vergroten.
Er is wetenschappelijk bewijs dat koppels veel vaker ontstaan uit een vriendschap. Hoewel ons traditionele beeld van relaties wellicht meer neigt naar 'liefde op het eerste gezicht', blijkt dit in de praktijk niet zo te zijn.
Als de gevoelens wederzijds zijn, kunnen jullie samen iets moois opbouwen. Soms starten vrienden een relatie zonder dat ze even verliefd zijn, dat mag best. Weet dat verliefdheidsgevoelens op den duur verdwijnen en dat een hechte band, zoals bij vriendschap, dan nodig is om samen een fijne relatie te hebben.
Hoewel alleen jij kunt bepalen of je verliefd bent, zijn er enkele tekenen waar je op kunt letten: Je wilt de hele tijd bij deze persoon zijn en (fysiek) tijd met elkaar doorbrengen. Je voelt een toegenomen verlangen naar intimiteit en genegenheid. Je wilt alles, maar dan ook alles weten over hem of haar.