Bij uitlokking gaat het erom dat het voornemen tot het plegen van het strafbare feit door de uitlokker bij de uitgelokte wordt gewekt (het initiatief ligt dus bij de uitlokker).
De wet stelt het uitlokken van een strafbaar feit strafbaar. In art. 47 lid 2 Sr zegt de wetgever dat alleen ten aanzien van de uitlokkers alleen die handelingen in aanmerking komen die zij opzettelijk hebben uitgelokt, benevens hun gevolgen. Alleen voor die handelingen zijn zij strafbaar.
tijd enkelv.) Vervoegingen: heeft uitgelokt (volt. deelw.) (iemand) ertoe brengen om iets te doen Voorbeelden: `een reactie uitlokken`, `Agressief gedrag lokt geweld...
Uitlokking is de meest onbekende vorm van deelneming aan een strafbaar feit in Nederland. Van uitlokken is sprake als een persoon een ander aanzet om een bepaald strafbaar feit te begaan. Dit is een zeer onwenselijke situatie en daarom heeft de wetgever in art. 47 Sr uitlokking strafbaar gesteld.
Poging tot uitlokking is strafbaar gesteld in art. 46a Sr: de 'poging om een ander door een der in art. 47, eerste lid onder 2e, vermelde middelen te bewegen om een misdrijf te begaan'.
- Dubbel opzet -> op het doen verrichten van de feitelijke gedraging door een ander en op het grondfeit. - Accessoriteit: het grondfeit (incl. poging of voorbereiding) is voltooid. Bij doen plegen is vereist dat de feitelijke pleger straffeloos is, bij uitlokking is dit geen vereiste.
Het woord 'provoceren' is van Latijnse origine en betekent letterlijk naar voren roepen (pro-vocare). Provocaties zijn bedoeld om een reactie te ontlokken. In de loop der tijd heeft het provoceren een negatieve bijklank gekregen met betekenissen als 'sarren', 'treiteren' en 'ophitsen'.
Van doen plegen is sprake als iemand een delict door een ander laat plegen, waarbij die ander zelf niet strafbaar kan zijn en zich ook niet bewust is van het onrechtmatige van zijn daad. Er is meestal sprake van misbruik van gezag, zoals bij een ouder die een kind uit stelen stuurt.
Wat betekent dit in normaal Nederlands? Als u medeplichtig bent aan een misdrijf, dan betekent dit dat u de dader heeft geholpen bij het plegen van het misdrijf. Het kan ook betekenen dat u opzettelijk gelegenheid hebt geboden. Of dat u middelen en/of inlichtingen heeft verschaft.
De voorbereiding van een strafbaar feit is ook strafbaar. Bij voorbereiding is er al strafbaarheid vóórdat er een begin van uitvoering is. Bij een poging om een strafbaar feit te plegen is men pas strafbaar als er een begin van uitvoering is.
In de kern gaat het bij doen plegen om het opzettelijk bewegen van een ander tot het begaan van een strafbaar feit, 17 terwijl die ander zelf straffeloos is (vaak als 'willoos werktuig'). Van belang is dat ook een nalaten te handelen doen plegen kan opleveren.
47 W.v.Sr.) Zij, die het feit plegen (de feitelijke dader(s)), doen plegen (b.v. de opdrachtgever(s)) of medeplegen (medeplichtigen en medeplegers).
pleger = strafrecht: pleger van een strafbaar feit of (voor sommige misdrijven) de persoon die het feit heeft uitgelokt.
Vereisten van doen plegen: - er moet sprake zijn van een strafbaar grondfeit: de onmiddellijke dader is niet strafbaar; - de doen pleger kan een deel van de bestanddelen van gronddelict vervullen.
Provoceren = Het woord 'provoceren' is afgeleid van het Latijnse werkwoord provocare: uitdagen, ophitsen, tarten, uitlokken.
(v.) Uitspraak: [provo'ka(t)si] Verbuigingen: provocatie|s (meerv.) het opzettelijk iets doen of zeggen omdat je een reactie wilt uitlokken Voorbeeld: `De scholier viel in slaap omdat hij de hele nacht had zitten gamen, ma...
naamw. (v.) Uitspraak: [bə'zilɪŋ] Verbuigingen: bezieling|en (meerv.) sterke inspiratie waarmee je iets maakt of doet Voorbeelden: `met bezieling aan het werk zijn`, `de bezieling van een kunstenaar`, `een kunstwerk zonder bezi...
Een tussenpersoon die een telecommunicatiedienst verleent bestaande in de doorgifte of opslag van gegevens die van een ander afkomstig zijn, wordt als zodanig niet vervolgd indien hij voldoet aan een bevel van de officier van justitie, na schriftelijke machtiging op vordering van de officier van justitie te verlenen ...
MEDEPLEGEN: er is tussen de medeplegers een bewuste samenwerking en een gezamenlijke uitvoering. MEDEPLICHTIGHEID: de ene dader is ten opzichte van de andere ondergeschikt en hij is zich niet bewust van nalatigheid of een strafbaar feit.
Er is sprake van medeplegen in het geval dat twee of meer personen gezamenlijk (in bewuste en nauwe samenwerking) een strafbaar feit plegen, waarbij niet alle delictsbestanddelen van dat feit door ieder van hen afzonderlijk vervuld behoeven te zijn.
Medeplichtig zijn degenen die opzettelijk behulpzaam zijn bij een delict en degenen die opzettelijk gelegenheid, middelen of inlichtingen verschaffen tot het plegen van het misdrijf.
Ontslag van alle rechtsvervolging betekent in het strafrecht dat de rechter besluit dat een verdachte niet veroordeeld kan worden, hoewel het ten laste gelegde strafbare feit wél bewezen is. Dit is dus iets anders dan vrijspraak, waarbij het ten laste gelegde feit níet bewezen is.