f-structuren worden gekenmerkt door een fijnmazige structuur van gedragsregels.Bij g-structuren overheerst juist een grofmazige structuur van gedragsregels. In g-structuren dient ieder individu zelf de algemene regels te vertalen naar gedragsregels voor zijn specifieke situatie.
in F-culturen is er een fijnmazige structuur van gedragsregels: er zijn gedetailleerde gedragsregels voor vrijwel iedere situatie. collectivistisch ingesteld. in de G-cultuur bestaat een meer grofmazige structuur van gedragsregels.
In een G- cultuur, die een grofmazige structuur van omgangscodes en communicatieregels kent tussen mensen, kan het individu zelf de algemene regels vertalen naar zijn eigen specifieke situatie en heeft dus meer vrijheid van handelen. Deze culturen worden moderne culturen genoemd.
Voorbeelden van F-culturen zijn de Italiaanse, Chinese, Turkse, Vietnamese en Marokkaanse cultuur. Onder andere de Noord-Europese landen, waaronder Nederland worden gerekend tot de G-culturen.
Pinto maakt onderscheid tussen twee verschillende culturen, namelijk de fijnmazige cultuur en de grofmazige cultuur (F-cultuur & G-cultuur).
G-culturen kenmerken zich door overheersing van een grofmazige structuur van gedragsregels. Personen in een G-cultuur moeten zelf algemene regels vertalen naar gedragsregels voor hun specifieke situatie. In F-culturen is er spraken van een fijnmazige structuur van gedragsregels.
Wat is cultuur? Er bestaan meer dan 5000 culturen en iedere cultuur heeft met de ander gemeen dat die zichzelf als 'normaal' beschouwt.
Nederland heeft een rijke, diverse cultuur die voortkomt uit jaren van historische gebeurtenissen en betrokkenheid bij politieke aangelegenheden. De Nederlanders beschouwen religie, cultuur en etnische diversiteit vaak als een fundamenteel onderdeel van hun identiteit.
De eerste stap zorgt ervoor dat mensen hun eigen normen en waarden leren kennen. Bij de tweede stap wordt aandacht besteedt aan de normen en waarden van de andere deelnemers. De derde stap heeft als doel om een positief resultaat te creëren zonder daarvoor de eigen of andermans normen en waarden te negeren.
Een van die cultuurgebieden is het westerse cultuurgebied, waar ook Nederland bij hoort.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.
Hierbij worden onderscheiden: de familiecultuur, de adhocratiecultuur, de hiërarchische cultuur en de marktcultuur.
Een hulpmiddel hierbij is de BOSPAD-methode van Hilde Zevenbergen. Deze methode streeft culturele bewustwording of gevoeligheid na: er zijn geen pasklare antwoorden op interculturele vraagstukken.
Cultuur wordt gedefinieerd als het gehele complex bestaande uit kennis, overtuigingen, kunst, recht, ethiek, gewoonten en alle andere eigenschappen die door de mens zijn aangeleerd als onderdeel van een samenleving. Ofwel, cultuur is alles wat een groep mensen zich heeft aangeleerd.
Bij de ontwikkeling van interculturele palliatieve zorg is het, naast kennis over rituelen en gewoonten en communicatievaardigheden, daarom belangrijk goed stil te staan bij eigen normen, waarden en opvattingen over ziekte, doodgaan en zorg. En te erkennen hoezeer deze opvattingen cultureel bepaald zijn.
De Drie Stappen Methode (DSM) is een methodiek om culturele, religieuze en andere verschillen te overbruggen. De methodiek is gebaseerd op het dubbel perspectief. Dit is enerzijds het leren kijken vanuit het perspectief van je eigen cultuur (het kennen van je eigen normen en waarden).
Voorkomt Misverstanden en Conflicten: Onbegrip van elkaars culturele achtergrond kan leiden tot misverstanden en conflicten. Interpersoonlijke en internationale conflicten kunnen vaak worden voorkomen of verminderd door effectieve interculturele communicatie.
Het Nederlands maakt deel uit van de Inde-Europese taalfamilie. Volgens onderzoekers van het Max Planck Instituut in Nijmegen is de Indo-Europese taalfamilie afkomstig uit Anatolië, de plek waar nu Turkije ligt.
Vroege middeleeuwen
Na de Romeinse tijd in Nederland werd het land bevolkt door drie Germaanse stammen: Franken, Friezen en Saksen. De Franken waren het sterkst, versloegen de andere twee volken tussen de 7e eeuw en 804 en veroverden onder leiding van Karel de Grote heel Nederland.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Trouw baseerde zich op cijfers van de gemeente Amsterdam waaruit blijkt dat de stad 177 nationaliteiten telt. Daarmee is Amsterdam de meest diverse stad ter wereld, gevolgd door Antwerpen (164 nationaliteiten) en New York (± 150). Wereldwijd zijn ongeveer 200 nationaliteiten geregistreerd.
De meeste Indonesiërs in Nederland wonen in de Randstad, voornamelijk in Den Haag. De Indonesische cultuur heeft veel verschillende geloven, gebruiken en gewoontes. De grootste gedeelte van de Indonesiërs is moslim, daarna christelijk en een klein gedeelte hindoe.
Canada (32.5 miljoen inwoners) is waarschijnlijk het meest multiculturele land.
Hofstede heeft een model ontwikkeld dat vijf cultuurdimensies onderscheidt: kleine machtsafstand versus grote machtsafstand, individualistisch versus collectivistisch, masculien versus feminien, lage onzekerheidsvermijding versus hoge onzekerheidsvermijding en kortetermijngerichtheid versus langetermijngerichtheid.