Omdat aubergines zeer gevoelig zijn voor lage temperaturen is het raadzaam de vruchten niet bij temperaturen lager dan 16 °C te bewaren. Bewaar ze dus niet in de koelkast, maar op een koele plaats, bijvoorbeeld een voorraadkast.Aubergine kun je ook invriezen.
Bewaar aubergine niet in de koelkast. Bewaar de groente op een koele en droge plaats. De ideale temperatuur is 10-15°C. Dek de aubergine af om ze te beschermen tegen uitdroging.
Bewaar aubergines niet in de koelkast, maar op een koele plaats (15-17°C), bijvoorbeeld in een voorraadkast. Bewaar de aubergines het liefst verpakt, dan zijn ze ca. 5-7 dagen houdbaar.
Het mooie witte vruchtvlees verkleurt snel bruin als je het blootstelt aan de lucht. Als je dat wilt voorkomen, is het beter om de groente zo kort mogelijk voor bereiding schoon te maken en te snijden, of er wat citroensap overheen te sprenkelen.
Naast calcium bevatten aubergines ook foliumzuur, magnesium en ijzer, allemaal nodig om goed en energiek te kunnen functioneren. Aubergine is rijk aan vezels. Die dragen bij aan een goede darmgezondheid, geven een verzadigd gevoel en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.
Reken ruim 300 gram aubergine per persoon voor de door het Voedingscentrum geadviseerde dagelijkse portie van 250 gram groenten.
Aubergines zijn snel klaar, maar rauw kan je ze niet eten. Ze bevatten namelijk solanine, een natuurlijke gifstof die maag- en darmklachten veroorzaakt. Maar na twee minuten blancheren is alle gevaar geweken en kan je zorgeloos genieten van deze smaakvolle groente.
Tegenwoordig zijn de aubergines helemaal niet meer bitter, maar zouten blijft een ding. Door de aubergine vooraf te zouten, onttrek je er vocht uit en minder vocht is meer smaak. Bovendien zout je de aubergine zo van binnen en meer zout is ook meer smaak.
Door plakken aubergine in te wrijven met zout voordat je deze gaat frituren, voorkom je spetters. Het zout trekt namelijk water uit de aubergines en zorgt tevens voor een stevige structuur. De groente absorbeert hierdoor minder olie.
Aubergines bevatten veel meer gezonde vezels dan courgette. Goed voor de darmflora en stofwisseling dus! Al hebben courgettes ook veel andere goede voedingsstoffen. Aubergines bevatten meer vocht dan courgettes.
Het kan maag-darmklachten en hoofdpijn veroorzaken. Ook kan dit stofje solanine de symptomen van reuma versterken. Soms is aubergine wat bitter. Deze bittere smaak is afkomstig van de pitjes, waar de meeste solanine in zit.
Aubergine kruiden is een eitje; ze zijn erg neutraal van smaak en kunnen daarom veel smaakmakers hebben. Het is heel verleidelijk om hier zout bij te gebruiken, maar dat is absoluut niet nodig. Probeer bijvoorbeeld eens een kruidenmengsel van paprikapoeder, basilicum en oregano.
Aubergine en paprika
Ze zijn gevoelig voor ethyleen, een gas dat bananen, peren, appels en tomaten uitscheiden. Ze krijgen daardoor plekken en gaan bitterder smaken. Groentesoorten die je beter in de koelkast kunt bewaren.
Aubergine Schoonmaken En Snijden
Spoel de aubergine af onder de kraan en wrijf met de hand over de schil. Zo verwijder je alle vuilresten. Hierna moet de bovenkant van de aubergine verwijderd worden, dit is het deel waar de stengel aanzit. Snijd de bovenkant van de aubergine af.
Aubergine bewaren
Aubergine, die ook wel eierplant genoemd wordt, kan niet goed tegen lage temperaturen. Daardoor kan de vrucht in de koelkast zacht worden. Op deze manier bewaard kun je de groente een week bewaren. Reeds gekookte of gebakken aubergine moet je wel in de koelkast bewaren in een afgesloten plastic bakje.
Snijd de uiteinden eraf en halveer de aubergine in de breedte. Leg de aubergine met het snijvlak op de snijplank. Houd je hand in de vorm van een klauw. Maak tijdens het snijden een draaiende beweging en verplaats de aubergine met je vingers tijdens het snijden.
Weet je niet hoe je een aubergine het best kunt eten? Maak eens deze heerlijke salade. Zowel lauwwarm als koud heel lekker.
De smaak is bitter tot neutraal en zit voornamelijk geconcentreerd in de schil. Dat heeft het voordeel dat aubergine met bijna elk ander ingrediënt kan worden gecombineerd. In het bijzonder met 'stevige' smaakmakers als knoflook of geurige groene kruiden als marjolein en basilicum.
Bereiding. Als je echt geen baby-aubergines kunt vinden, snijd je liefst smalle Turkse aubergines in plakjes. Dat kan ook, is ook lekker. Kook de aubergines in vijf à tien minuten tot ze zacht zijn.
Goed voor je darmstelsel
Vaak last van je darmen? Aubergine zit tjokvol vezels, waardoor je spijsverteringskanaal én darmstelsel beter gaat werken. Het water en de antioxidanten in de aubergine voorkomen bovendien het risico op ontstekingen.
Rauwe aubergine is giftig, daarom moet de aubergine altijd bereid worden als je het wil eten. Als je rauwe aubergine eet kun je maagpijn, diarree en andere symptomen krijgen, zoals braken, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid. Ook paprika is familie van de nachtschade en kan gevoeligheid veroorzaken.
Wat zijn nachtschades? De nachtschade maakt deel uit van een bepaalde plantenfamilie. Hieronder vallen de gewone aardappel (de zoete aardappel is afkomstig van een andere familie en is dus géén nachtschade), tomaat, aubergine, pepers (niet peperkorrels), goji-bes en paprika.
Aubergines hebben een korte bereidingstijd, maar je kunt ze niet rauw eten! Dit komt omdat aubergines 'solanine' bevatten, een natuurlijke stof die maag- en darmklachten kan veroorzaken. Al na 2 minuten verhitten is deze stof geheel verdwenen en is de vrucht goed verteerbaar.
Oogst aubergines wanneer ze net volgroeid zijn, met een glanzende schil en wanneer ze stevig aanvoelen. Doffe, zachte vruchten zijn overrijp en matig van smaak. Oogsten stimuleert de planten om nog meer vruchten te vormen.