De discussie in de media en in de politiek gaat nu vooral over het dragen van een boerka of nikab, kledingstukken die worden gedragen door uiterst orthodox islamitische vrouwen. In Nederland zijn dat maar een paar honderd vrouwen, maar in streng-islamitische landen zijn er veel mensen die dit dragen.
Exacte cijfers over het aantal vrouwen in Nederland dat een nikab of boerka draagt, zijn niet bekend. Experts schatten dat vijftig tot vierhonderd vrouwen een nikab - waarbij de ogen nog te zien zijn - dragen.
Het verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding geldt in en rondom gebouwen van de zorg, het onderwijs, de overheid en in de voertuigen van het openbaar vervoer. U mag op deze locaties geen kleding dragen die uw gezicht onherkenbaar maakt.
De Niqaab is een hoofddoek, terwijl de burka een volledig gewaad betreft. Ook zijn bij de niqaab de ogen van de vrouw nog te zien, terwijl dit bij de boerka achter een gaasje zit. In Nederland zijn boerka's en niqaab's zeer zeldzaam, maar is de meer conventionele hijaab een veelgezien verschijnsel.
Mensen mogen gezichtsbedekkende kleding dragen als die noodzakelijk is om hun lichaam te beschermen. Zoals het veiligheidsmasker van een lasser. Het verbod geldt niet voor cliënten, patiënten of hun bezoekers in woongedeelten van zorginstellingen, waar mensen voor langere tijd verblijven.
Het beste antwoord. Dat heb ik eens in Egypte gezien : Ze tillen de boerka zover op, dat ze er net met lepel of vork onder kunnen, er op lettend dat het gezicht bedekt blijft. Of ze hun mond dan ook afvegen aan diezelfde boerka, is me ontgaan.
De boerka in Nederland
De wet verbiedt het dragen van boerka's, niqaabs, integraalhelmen en bivakmutsen en in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en in overheidsgebouwen. Deze gezicht bedekkende kleding mag wel op straat worden gedragen.
Allah zegt ook: 'En zij moeten hun khimaar over hun boezems dragen. ' De khimaar is een kledingstuk waarmee de vrouw haar hoofd bedekt. Ook wordt zij opgedragen om deze khimaar over haar boezems te slaan, zodat niets van haar hals zichtbaar blijft.
Het argument om de abaya te dragen wordt vaak gebaseerd op een citaat uit de Koran: "O Profeet, vertel uw vrouwen en dochters, en de gelovige vrouwen, om zichzelf te bedekken met een los kledingstuk. Zo zullen ze worden herkend en zal hun geen kwaad overkomen" (Koran 33:59).
Een Nikah is een traditionele islamitische huwelijksceremonie. De Nikah heeft 3 hoofdonderdelen: een man en een vrouw die met elkaar willen trouwen, de getuigen, en een Mahr, oftewel het geschenk dat de bruidegom aan de bruid geeft.
Per 1 augustus 2019 zijn boerka's en andere volledige gezichtsbekende kleding verboden om te dragen in het openbaar vervoer en in gebouwen van het onderwijs, de zorg en de overheid. Er zijn twee redenen om gezichtsbedekkende kleding – zoals de bivakmuts – te verbieden.
Achtergrond. Lang niet alle moslima's dragen (volledig) gezichtsbedekkende kleding. Met name in conservatieve stromingen van de islam wordt gebruik van dergelijke kleding aangemoedigd of soms zelfs verplicht gesteld. Volgens deze gelovigen is het de wens van Allah dat vrouwen delen van hun lichaam bedekken.
Zoals uit het voorgaande al kan worden afgeleid, laat het Hof het Franse boerkaverbod in stand, zij het dat een verbod voor het doel van de openbare veiligheid als niet-proportioneel werd gekwalificeerd.
Het dragen van een boerka of nikab is volgens Darmoni, die onderzoek doet naar islam en feminisme, het toonbeeld van ongelijkheid. "Een vrouw draagt dat zodat haar schoonheid wordt bedekt en een man niet opgewonden raakt. Nou, laat die man maar leren met zijn libido om te gaan. Hij moet respect voor jou hebben."
Een nikab lijkt op de boerka, omdat dit kledingstuk ook het hele gezicht bedekt. De nikab bedekt alleen niet het hele lichaam, het is alleen een sluier. Daarnaast is het grote verschil dat bij de nikab je ogen zichtbaar zijn.
Hijab of ħidjāb (Arabisch: حجاب), bekend als een islamitisch hoofddoek, betekent in het Arabisch "bedekken" (werkwoord) en is gebaseerd op het woord: ħajaba (Arabisch: حجب) dat "zich sluieren, zich bedekken, verbergen of dekking zoeken" betekent. Het woord gebruikt in de Koran voor sluier is: khimār (Arabisch: خمار).
Voor vrouwen raden wij het dragen van erg korte rokken (minirokjes), korte jurken en hotpants op straat af. Ook doorschijnende kleding wordt afgeraden omdat deze aanstootgevend kan worden bevonden.
Onder een abaya
Je kan er eindeloos mee variëren. Een abaya zelf is meestal lekker simpel, dus je kunt er stoere sneakers onder dragen voor een chiq sporty look. Ik zou persoonlijk combineren met de kleur van mijn hoofddoek.
In feite dragen vrouwen een zwart gewaad dat bekend staat als een "Abaya". Mannen daarentegen dragen een witte tuniek die "Kandora" heet. Hoewel Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten ligt, is het een van de modernste en meest verwesterde steden van het land, dus er is enige flexibiliteit in dit opzicht.
De eerste reden voor het verbod is de sterke scheiding tussen kerk en staat; in Frankrijk ook wel laïcisme genoemd. Het laïcisme is nog steeds van invloed op het dagelijks leven in Frankrijk, in de vorm van een sterke overtuiging dat religie en geloof geen invloed mogen uitoefenen op de maatschappij.
Een Qamis thoub voor de heren van een betrouwbare kwaliteit. De stof is van een satijnenachtige stof gemaakt met een bescheiden glanslaagje wat fris en modern oogt. De naden zijn uitstekend afgewerkt. De Ideale thoub om tijdens een gang naar de Moskee te dragen of voor een gelegenheid.
De Koran zegt dat een hijab het lichaam moet bedekken, behalve het gezicht en de handen. Een moslima hoort zich bescheiden te kleden. Over het bedekken van het haar wordt niets vermeld. Het is niet de bedoeling je schoonheid aan iedereen te tonen.
Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
1 Het is verboden om in het openbaar vervoer en in gebouwen en bijbehorende erven van onderwijsinstellingen, overheidsinstellingen en zorginstellingen kleding te dragen die het gezicht geheel bedekt of zodanig bedekt dat alleen de ogen onbedekt zijn, dan wel onherkenbaar maakt.
Toen de islam in de zevende eeuw ontstond, werd de plaatselijke praktijk van de sluier overgenomen. Zo hadden bijvoorbeeld rijke christelijke vrouwen in het Byzantijnse rijk de gewoonte om zich te bedekken opdat de `gewone' man op straat hen niet kon zien.