Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.
Niet omdat het super moeilijk is om het te leren, maar vooral omdat je met gewoon surfen en suppen leert hoe het board moet voelen en je het beter onder controle hebt voordat je op een foiling surfboard stapt.
Wat is windfoilen? Windfoilen of hydrofoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank ongeveer 50 cm boven het water zweeft i.p.v. over het water. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, die onder de windsurfplank is bevestigd.
Let op de snelheid
Wanneer je met een e-foil gaat varen, let dan goed op de snelheid die je maximaal kunt halen. Sommige e-foils halen snelheden tot wel 30 km/uur en vallen dan in de categorie 'snelle motorboot'.
Vanaf slechts windkracht 3 (8 knopen) is Wingsurfen al leuk om te doen! Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Windfoilen is niet moeilijk. Een beetje windsurfer zal al vrij snel kunnen varen, hoewel je in het begin als een rodeorijder op en neer zal gaan. Om het gemakkelijker te maken adviseren wij te starten met een kortere mast tussen 50 en 75 centimeter.
De vuistregel voor beginnende wingsurfers is om een board te kiezen met 30 liter volume meer dan je lichaamsgewicht. Dus weeg je 80 kilo kies dan een board met 110 liter volume. Dan weet je zeker dat je snel resultaat gaat boeken.
Wat is Foil surfboard
Een foil surfboard is een surfplank met een hydrofoil (draagvleugelboot), die zich onder de plank in het water uitstrekt. Dit ontwerp zorgt ervoor dat het board boven het wateroppervlak zweeft en je met verschillende snelheden kunt surfen.
Daarnaast is ook het materiaal belangrijk. Je hebt carbon foil masten en je hebt aluminium foil masten. De carbon masten zijn lichter en stijver, maar wel een stuk fragieler dan de aluminium masten. Carbon masten hebben wel de beste performance van de twee.
De belangrijkste “verkeersregels” op het water zijn: Bij het windsurfen heeft de persoon die verder aan de benedenwindse kant vaart, dus aan de lijnzijde, altijd voorrang. Daarom is de regel “luwte voor de wind” van toepassing. Als twee surfers elkaar tegenkomen, is de regel: “bakboord voor stuurboord“.
Naish Kite Foil Complete 960/85 Standard
€ 1.329,00 incl.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Surfen is een watersport. Surfen is met een board (plank) een golf rijden richting het strand, terwijl je op het board staat. Surfen doe je in de zee, de oceaan, soms in een rivier en tegenwoordig steeds vaker in een groot soort van zwembad (een “wavepool”).
foil → uitwerken, verijdelen, afweren, frustreren.
Windfoilen is een nieuwe vorm van windsurfen, waarbij de windsurfplank zo'n 50 centimeter boven het water zweeft. De windsurfplank gaat zweven door een vleugelconstructie, de windfoil genaamd, onder de plank.
Een wingfoil spot met vlak water is heel fijn om een goede wingfoiler te kunnen worden. Achter een blokkendam, strekdam of andere beschutting voor het water is het meest ideaal maar natuurlijk niet overal voorhanden. Zorg ervoor dat de wind je altijd terug naar de kant voert.
Om echt te kunnen windsurfen is minstens windkracht 2 tot 3 nodig. Dit is tevens de juiste windkracht om windsurfen te leren. Waait het harder dan dat, dan zul je steeds opnieuw van de plank geblazen worden.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Op zoek naar een nieuwe hobby voor deze zomer? Plunder je spaarrekening dan maar, want een basis elektrisch surfboard kost je al snel zo'n € 6000. Heb je nog wel even tijd om te oefenen voordat het echt lekker weer wordt.
Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.