Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Introverten zijn meestal goede luisteraars en zullen eerst nadenken en dan pas praten. Extraverten zijn mensen bij wie de energie naar buiten is gericht op mensen, activiteiten en dingen. Het zijn vaak energieke types, spraakzaam en enthousiast.
Ambivert is een persoonlijkheidstype dat tussen introvert en extravert in zit. Je karakter past dus niet standaard in het hokje van de twee uitersten. Je persoonlijkheid is meer genuanceerd in vergelijking met introverte en extraverte personen.
[psychologie en sociologie] Tegenpool van extravert. De introverte persoon is graag alleen, trekt zich in gezelschap terug, gaat liever vissen dan naar een receptie en praat minder dan een extraverte persoon.
Introverten zijn rustige en bedachtzame mensen. Ze hebben vaak veel expertise op hun vakgebied, maar dit is niet altijd zichtbaar voor anderen. Ze krijgen dan ook regelmatig te horen dat ze zichzelf meer moeten profileren en moeten laten zien in de organisatie.
Doordat introverten vaak meer op de achtergrond zijn in groepen, tijd nodig hebben om hun gedachten te ordenen en het lastig vinden om in te breken in gesprekken, ervaren extraverten ze regelmatig als passief. Ook omdat introverten weinig praten over wat ze doen en de hoeveelheid werk ze verzetten.
Een extravert persoon is gericht op de wereld om hem of haar heen. Extravert is het tegenovergestelde van introvert. Introvert is namelijk meer verlegen, teruggetrokken. Een extravert iemand krijgt juist energie van interactie met andere mensen en wordt door anderen gezien als open, spontaan en levendig.
Mensen die introvert zijn praten vaak alleen als ze ook echt denken dat ze wat te zeggen hebben. De 'small talk' wordt dan vaak achterwege gelaten. Maar spreek een introvert persoon eens in een rustige situatie aan en praat over een onderwerp dat hem of haar interesseert, dan zal je snel op dit vooroordeel terugkomen.
Wees dus altijd zo open en eerlijk mogelijk. Begrijp ook goed hoe jullie allebei met gevoelens en gedachten omgaan. Extraverte partners praten vaak openlijk over wat ze denken, terwijl introverte mensen zich meer terugtrekken en het alleen willen verwerken. Het is belangrijk om deze verschillende te accepteren.
Een kwestie van prikkels
Als je introvert bent, ben je gevoelig voor prikkels van buitenaf. Je raakt sneller overprikkeld. Om op te laden heb je het nodig om rust te nemen. Ben je extravert, dan heb je prikkels van buitenaf juist nodig om je goed te voelen.
Zowel introverte als extraverte mensen zijn nodig op de werkvloer. Gelukkig maar, want het is niet mogelijk om als introvert een extravert persoon te worden of andersom. Wel kun je jezelf aanleren om flexibel te zijn door bijvoorbeeld meer extraverte gedragingen aan te leren.
De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf. Een hoge mate van zelfreflectie is dan ook kenmerkend voor dit type – en we schreven al eerder over hoe goed dat is. Verder hebben ze een rijke fantasie en houden ze van dagdromen.
Introversie is gerichtheid op de binnenwereld, energie krijgen van op jezelf zijn, rustig en bedachtzaam zijn, extraversie is gerichtheid op de buitenwereld, energie krijgen van gezelschap, spraakzaam en open zijn. Introvert werd oorspronkelijk door Sigmund Freud in zijn theorie over het libido gebruikt.
Door goed te communiceren, compromissen te sluiten en de ander in zijn waarde te laten, wordt een relatie als deze een groot succes. Zo'n 75 procent van de bevolking is extravert en 25 procent is introvert. De kans dat je als introvert een relatie krijgt met een extravert is dus best groot.
Introversie is deels aangeboren en wordt deels beïnvloed door je opvoeding en de cultuur waarin je opgroeit. De hersenen van introverte mensen zijn gevoeliger en nemen daardoor meer prikkels van hun omgeving op. Dat kost energie, waardoor introverten zich liever van tijd tot tijd afzonderen.
Niks meer voelen betekent vaak dat je waarschijnlijk denkt dat je leven geen zin meer heeft. Als je dat denkt, is het goed mogelijk dat je ook gaat denken aan zelfdoding. Een afgevlakt gevoel of emotioneel verdoofd zijn, ontnemen iemand doorgaans ook de lust om te leven.
Egocentrische mensen vinden het bijvoorbeeld fantastisch om telkens over hun favoriete onderwerp te praten: zichzelf. Ze doen er dan ook alles aan om het gesprek hun kant op te sturen. Jouw inbreng? Ach, niet belangrijk.
Vaak komt een gesloten houding voort uit een gevoel van onveiligheid. De persoon in kwestie heeft op een bepaald punt in zijn of haar leven een link gelegd tussen kwetsbaar zijn en gekwetst worden. Die link is vaak, bewust of onbewust, zwaar beladen met angst en kan daardoor niet zo makkelijk worden uitgewist.
Ambiverts vertonen zowel introverte als extraverte kenmerken en zijn volgens dit onderzoek de grootste groep: 68% van de mensen schijnt deze persoonlijkheid te hebben. Ambiverts voelen zich comfortabel in zowel kleine groepen als een drukke sociale gelegenheden, afhankelijk van de situatie.
Waar introverte mensen hun aandacht richting op hun binnenwereld, richten extraverte mensen hun aandacht op de wereld om hun heen. De omgeving laadt ze op. Extraverte personen denken vaak hardop en ordenen zo hun gedachten. Introversie en extraversie bevinden zich op een continuüm: niemand is dus volledig extravert.
De schatting is dat 75 procent van de mensen een extravert temperament heeft en de overige 25 procent zou introvert zijn. Het grootste verschil tussen extraverten en introverten zit hem voornamelijk in de manier waarop ze a) met prikkels van buitenaf omgaan en b) waar ze energie uit halen.