Zo zorgt boter natuurlijk voor een heerlijke geur, kleur en smaak, maar het maakt je deeg of beslag daarnaast ook kneedbaar en vormbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat de structuurbouwers in je recept (gluten, eiwitten, suiker) worden beschermd en niet uit kunnen drogen.
Verzadigde vetten in boter hebben sterke anti-tumor- en anti-kankereigenschappen. Boter bevat geconjugeerd linolzuur, dat is een krachtig anti-kankermiddel, spierbouwer, en immuniteitbooster. Vitamine D in boter is essentieel voor de absorptie van calcium. Beschermt tegen tandbederf.
Het product zorgt niet alleen voor een lekkere geur en smaak, maar het zorgt ook ervoor dat deeg of beslag kneedbaar en smeuïg is. Daarnaast beschermt boter de ingrediënten gluten, suiker en eiwitten, zodat het baksel niet uitdroogt. Of je nu koekjes, cake of bladerdeeg gaat maken, boter is een onmisbaar ingrediënt!
Boter in brood
Het zorgt niet alleen voor smaak en binding, maar ook voor malsheid. Gebruik je te weinig boter, dan wordt het brood droog en taai. Gebruik je te veel boter, dan wordt het juist vast en zwaar, met een zachte en vochtige korst.
In Nederland hebben we onvoldoende zon om op deze manier vitamine D aan te maken.Daarom is het eten en drinken van producten met vitamine D, waaronder boter erg belangrijk. Vind je boter niet lekker of eet je om andere redenen geen boter, dan is het dus moeilijk om de juiste hoeveelheid vitaminen binnen te krijgen.
Ze zorgen voor sterke botten, een gezonde lever-, hart-, en longfunctie, een goedwerkende zenuwsignaalwerking en een sterk immuunsysteem. Daarnaast zijn de verzadigde vetten in roomboter een transportmiddel voor de vele vitamines en mineralen die in de boter aanwezig zijn, (zoals: vitamine A, D, E en K2).
Hoeveel oliën en vetten per dag? Voor volwassen vrouwen is het advies om elke dag 40 gram oliën en vetten binnen te krijgen en voor mannen 65 gram. In de Schijf van Vijf voor jou kun je zien hoeveel jij nodig hebt.
Boter, technisch gezien een deegverrijker, maakt brooddeeg malser en beperkt de ontwikkeling van gluten , waardoor het brood zachter en malser wordt en een rijkere smaak krijgt.
Je kunt denken aan zonnebloemolie, koolzaadolie, olijfolie, kokosolie, lijnzaadolie, en ga zo maar door. Experimenteer per baksel welke olie je het beste vindt passen. Boter kun je niet 1 op 1 vervangen door olie, omdat boter meer water bevat dan olie.
Gluten is een eiwit dat ontstaat wanneer je bloem mengt met water. Het geeft brood z'n zachte, elastische structuur.
De taak van boter bij het bakken (naast het feit dat het heerlijk is) is om koekjes, cakes, taarten en gebak rijkdom, malsheid en structuur te geven . We veranderen de manier waarop boter in een recept werkt door de temperatuur te veranderen en te kiezen wanneer we het met de andere ingrediënten combineren.
Plantaardige olie, zoals zonnebloemolie, kokosolie of amandelolie zijn fijne vervangers voor boter. De meeste oliën hebben een neutrale smaak en doordat de olie meer vocht bevat, blijft de cake extra lang smeuïg.
In koekjes draagt suiker bij aan de knapperigheid, voor meringue is suiker essentieel om stevig schuim te krijgen en in cake draagt de suiker eraan bij dat deze smeuïg en zacht blijft. Daarnaast zorgt suiker ook voor het bruinen van een baksel.
Je hebt vetten zoals halvarine, margarine en/of bak- en braadproducten nodig om voldoende vitamine A en D binnen te krijgen. Het blijkt dat de aanbevolen hoeveelheden vitamine A en D moeilijk te halen zijn als je geen halvarine of margarine op je brood smeert.
Er is geen verschil. Boter en roomboter zijn dezelfde producten. In de volksmond wordt “boter” echter vaak gebruikt voor halvarines en margarines en is “roomboter” de echte boter, gemaakt van puur melk.
Het is perfect om op brood te smeren, groenten en pasta te beleggen en te gebruiken in recepten waarbij je niet zoveel controle wilt hebben over het zoutgehalte . De gezouten boter kan zelfs iets speciaals toevoegen!
Boter is niet extra, dus niet niet nodig.
Je lichaam heeft die vitamines en vetten juist hartstikke hard nodig. Van vet eten, word je niet per se zelf ook vet. Meer lezen over waarom je lichaam vetten nodig heeft doe je hier.
Ongezoete appelmoes is een geweldige vervanger voor boter om brownies, koekjes, cakes en snel brood lichter te maken . Voor elke kop boter die wordt gevraagd, gebruikt u 1 kop ongezoete appelmoes.
Boter is misschien wel het belangrijkste ingrediënt tijdens het bakken. Het vet geeft smaak aan jouw recepten en zorgt voor een smeuïg resultaat.
Bij het maken van banket speelt boter een fundamentele rol omdat het het deeg "waterdicht" maakt. Tegelijkertijd voegt het knapperigheid en kruimeligheid toe aan zanddeeg en alle droge banketsoorten (kleine cakes om onderweg te eten, bijvoorbeeld) en brengt het zachtheid en romigheid aan gerezen degen.
Zo zorgt boter natuurlijk voor een heerlijke geur, kleur en smaak, maar het maakt je deeg of beslag daarnaast ook kneedbaar en vormbaar. Daarnaast zorgt het ervoor dat de structuurbouwers in je recept (gluten, eiwitten, suiker) worden beschermd en niet uit kunnen drogen.
Boter bevat veel middellange en korte keten vetzuren, die speciale fysiologische functies hebben, zoals een gemakkelijke opname, een snelle stofwisseling, groeibevordering, breedspectrum antimicrobiële eigenschappen en het behoud van een gezonde darmflora .
Gevarieerd dieet voor ouderen: schijf van vijf
Gevarieerd eten, niet te veel snoepen en voldoende water drinken zijn de basis van een gezond dieet voor ouderen. Daarnaast geldt, net als voor jongeren, houd bij het samenstellen van je dieet zoveel mogelijk de schijf van vijf aan.
Minder verzadigd vet met halvarine en margarine
Wij adviseren daarom halvarine of margarine uit een kuipje of fles te gebruiken. Ter vergelijking: als je 6 boterhammen per dag eet, krijg je bij roomboter zo'n 16 gram verzadigd vet binnen, bij margarine ongeveer 6 gram en bij halvarine zo'n 3,5 gram.
Vroeger kreeg je vaak te horen dat je maximaal drie eieren per week mocht eten, omdat 'ze slecht zijn voor je cholesterol'. Dat advies blijkt intussen te streng, je mag gerust wat vaker een ei eten. Toch eet je het best niet meer dan zes eieren per week, eieren in bereidingen zoals mayonaise of gebak meegeteld.