Een ooievaarsbeet op het voorhoofd wordt ook wel een engelenkus genoemd. Daarnaast kunnen ze op het hele lichaam voorkomen. Rondom de ooievaarsbeet zou de huid niet opgezwollen of dik moeten zijn, en je kindje heeft er dan ook geen last van.
De vlekjes verdwijnen vanzelf
Het kan zes maanden tot een jaar duren voordat de vlekjes verdwenen zijn. In de loop van de tijd worden ze geleidelijk steeds lichter van kleur. De wat grotere en sterker gekleurde plekken in de nek kunnen langer zichtbaar blijven.
Oorzaak van een ooievaarsbeet
Als je kind een ooievaarsbeet heeft, dan zijn de bloedvaten op de bewuste plek van de huid licht misvormd. De bloedvaten staan door de misvorming verder open en laten daardoor meer bloed door. Doordat ze meer bloed doorlaten, heeft de plek een roze/ rode kleur.
U kunt een ooievaarsbeet herkennen aan: Roze en/of rode vlekken op of rond het gezicht van uw baby. Bij veel baby's zitten de vlekken in de nek, oogleden of het voorhoofd, maar in principe kunnen de vlekken over het hele lichaam voorkomen. Als de plek op het voorhoofd zit, wordt dit ook een 'engelenkus' genoemd.
Iedereen kent wel iemand met het fenomeen ''ooievaarsbeet''. Dat is niet gek, want de ooievaarsbeet komt bij 50% van de baby's voor. Je herkent deze vlekken aan roze/lichtrode kleur op de oogleden, op het voorhoofd, tussen de ogen, op de bovenlip en in de nek.
Een mongolenvlek is een blauwgrijze vlek die vaak voorkomt bij pasgeboren baby's met een donkere huid. De vlekken zijn een paar centimeter groot en komen meestal voor op de onderrug of op de billen. Ze kunnen ook groter zijn en op andere plaatsen voorkomen.
Een wijnvlek is een aangeboren vaatafwijking in de huid. Deze afwijking is al bij de geboorte zichtbaar en wordt gekenmerkt door uitgezette, paars-rode bloedvaatjes. Er is geen sprake van groei door celvermeerdering. Wijnvlekken worden ook wel capillaire malformaties genoemd.
Een aardbeivlek is een rode, paarse, blauwe of huidkleurige bult. In de bult zitten bloedvaatjes. De vlek wordt na een paar jaar vanzelf minder. Een behandeling is meestal niet nodig.
Een ooievaarsbeet kunnen we behandelen met een vaatlaser. De IPL is hiervoor het meest geschikt, omdat we daarmee de allerfijnste bloedvaatjes kunnen zien en raken. Het apparaat geeft een zeer hoge lichtintensiteit. Dat voelt aan als een warm speldenprikje.
De medische term voor een moedervlek is een “naevus naevocellularis”. (naevus = moedervlek; naevocellularis = pigmentcellen). Een moedervlek kan al bij 1 op de 100 pasgeborenen bij de geboorte te zien zijn. Meestal zijn moedervlekken pas tussen de 10e en 30ste levensjaar te zien.
Oorzaak en ontstaan
Hemangiomen ontstaan als bloedvatcellen zich snel delen en extra bloedvaten vormen. We weten niet wat daar de oorzaak van is. 4 tot 5% van de baby's heeft een hemangioom dat bij de geboorte vaak nog niet of nauwelijks zichtbaar is.
Berg zijn vette schilfers op het hoofd van je baby. Dit is niet erg. Binnen een jaar is het over.
Een wijnvlek ontstaat doordat kleine bloedvaatjes, de haarvaten, op de plek van de vlek te sterk zijn uitgezet. Daardoor stroomt er meer bloed doorheen dan op andere plaatsen, en ontstaat er een rode kleur. Waarom dit precies gebeurt, is nog niet aangetoond.
Tips tegen warmte uitslag
Kleed je kind luchtig (één laag of misschien zelfs wel geen laag is genoeg); Smeer je kind wel altijd in. Zet je kind zoveel mogelijk uit de zon (ja, ook dan zeker insmeren!); Zet je kindje na een warme dag lekker in een lauwwarm bad met alleen water, dep goed droog na afloop!
Klachten en symptomen bij leverhemangioom
De meeste hemangiomen veroorzaken geen of nauwelijks klachten. Soms is er sprake van vage buikpijn in de rechterbovenbuik die erger kan worden als de hemangioom groter wordt. Dit komt doordat het gezwel zo groot wordt dat het op omliggende organen of bloedvaten gaat drukken.
De meeste hemangiomen hebben geen behandeling nodig. Ze zullen vanzelf verminderen of verdwijnen. Bij sommige hemangiomen kunnen wel restverschijnselen overblijven, zoals littekens, extra vetweefsel, blijvend verwijde kleine bloedvaatjes vlak onder de huid en andere huidafwijkingen.
Hemangiomen kunnen worden behandeld met medicijnen, een laser of een operatie.
Wat is deze aandoening? Het Sturge-Weber syndroom (SWS) is een variabele aandoening met een progressief beloop dat op zich moeilijk te voorspellen valt. De kernsymptomen zijn een wijnvlek, meestal eenzijdig op het voorhoofd en rondom het oog. Het syndroom van Sturge-Weber is aangeboren, maar niet erfelijk.
Wijnvlekken komen bij 3 op de 1000 pasgeborenen voor en evenveel bij jongens als bij meisjes. Zelden ontstaan zij op latere leeftijd. Zij komen minder voor bij Aziaten en Afrikanen.
Het is een onschuldige huidaandoening die gelukkig geen kwaad kan. Wijnvlekken komen soms wel voor in combinatie met andere aandoeningen. Helaas zal deze vaatafwijking nooit spontaan verdwijnen. Gelukkig kan een vaatlaser de roodheid, dus de bloedvaatjes in de wijnvlek, doen afzwakken of zelfs helemaal doen verdwijnen.
Een blauwe baby (ook wel bekend als het blauwebabysyndroom) is in de volksmond een term gebruikt voor pasgeboren baby's met cyanotische verschijnselen zoals hartkwalen, methemoglobinemie en het respiratory distress syndrome. De blauwe huid wijst erop dat het kind niet genoeg zuurstof krijgt.
Een mongolenvlek of archipelvlek is een blauwgrijze vlek op de huid. De vlek wordt binnen enkele dagen na de geboorte zichtbaar en kan variëren in grootte. Het is goedaardig en je kindje heeft er geen last van.
Een café au lait macula (afgekort CALM) betekent letterlijk: “koffie met melk vlek “. Dit is in feite precies hoe de aandoening eruitziet. Het is een veel voorkomende goedaardige “moedervlek” die al tijdens de geboorte zichtbaar is, maar die soms ook pas na enkele weken of maanden na de geboorte manifest wordt.
Drie tot vijf van elke duizend kinderen wordt geboren met wijnvlekken. Ze manifesteren zich vooral in de hals en het gezicht. Deze afwijking moet onderscheiden worden van een haemangioom; dit betreft een plaatselijke toename van bloedvaatjes.
Een wijnvlek, oftewel een naevus flammeus, is een opvallende rode vlek op de huid die ontstaat door verwijde bloedvaatjes in de huid. Vaak is de wijnvlek bij de geboorte al aanwezig en kan in de loop der jaren groter worden.