Wanneer u werkdagen van 8 uur per dag heeft, betekent dit dat u in totaal 16 dagen vakantie per jaar kunt opnemen. De wettelijke vakantiedagen mag u als werknemer zijnde meenemen naar het volgende jaar. Het is van belang dat u deze wettelijke vakantiedagen binnen 6 maanden na het opbouwjaar op zal nemen.
Niet-opgenomen wettelijke vakantiedagen vervallen op 1 juli 2024; dus zorg dat je die in ieder geval op tijd opneemt. Deze kun je immers ook niet uit laten betalen. Bovenwettelijke vakantiedagen kun je rustig meenemen naar volgend jaar, tenzij je al op de grens van vijf jaar opsparen zit.
Ja, een werknemer kan vakantiedagen meenemen naar een volgend kalenderjaar. Maar niet onbeperkt. Voor vakantiedagen geldt de volgende houdbaarheid: Voor wettelijke vakantiedagen is de houdbaarheid 6 maanden.
Wettelijke vakantiedagen die u niet heeft opgenomen, vervallen een half jaar na het kalenderjaar waarin u ze heeft opgebouwd. Vakantiedagen die u bijvoorbeeld in 2021 heeft opgebouwd, vervallen op 1 juli 2022. Bij cao of schriftelijke overeenkomst kan een ruimere vervaltermijn zijn overeengekomen.
En de uren dan later gebruiken voor vrije tijd en/of verlof. De medewerker mag ieder jaar maximaal 66 verlofuren meenemen naar een volgend kalenderjaar. De verlofuren blijven maximaal vijf jaar staan.
Uren doorschuiven De CAO geeft een werknemer het recht om per jaar 66 uur te sparen (door te schuiven) naar het volgende jaar. Over het opnemen van deze verlofuren moeten op enig moment tussen de werkgever en werknemer wel afspraken worden gemaakt.
Je werkt 24 uur per week. Dit aantal uren werk je over drie werkdagen van 8 uur. Het aantal wettelijke vakantiedagen dat je opbouwt is dan 4 x 3 = 12 dagen. Je kan dan vier weken vakantie opnemen.
De werknemer behoudt sowieso zijn recht op zijn door arbeidsongeschiktheid niet opgenomen vakantiedagen en kan het saldo in voorkomend geval ook overdragen naar het volgend jaar (met toepassing van de aangepaste Jaarlijkse Vakantiewetgeving Werknemers).
Het is mogelijk om je vakantiedagen mee te nemen naar het volgende jaar. Je kunt er wellicht ook voor kiezen om de overgebleven uren uit te laten betalen. Wanneer je bij je werkgever vertrekt heb je vaak geen andere keus. In sommige gevallen kan je er beter voor kiezen om je vakantie uren op te maken.
Een werknemer moet zijn of haar wettelijke vakantie opnemen binnen de 12 maanden die volgen op het einde van het vakantiedienstjaar. Hieruit volgt dat de wettelijke vakantiedagen waarop een werknemer recht heeft niet kunnen overgedragen worden naar een volgend kalenderjaar. Dergelijke praktijk is onwettig.
Sinds 1 januari 2019 zijn de regels omtrent tijd voor tijd aangescherpt. Sinds die datum geldt een dergelijke regeling alleen nog als dit in de cao geregeld is. Wanneer het volgens de cao mogelijk is om tijd voor tijd te krijgen, moet de medewerker deze uren wel vóór 1 juli van het daaropvolgende jaar kunnen opnemen.
geen maximum toegestane termijn voor vakantie, alleen een minimale termijn. Volgens de wet moet de werknemer jaarlijks minimaal 2 weken aangesloten vakantie kunnen genieten.
Je bovenwettelijke vakantiedagen zijn 5 jaar geldig. Daarna verjaren ze. Je moet de dagen die je dit jaar opbouwt dus binnen 5 jaar opnemen. Soms blijven je bovenwettelijke vakantiedagen langer geldig dan 5 jaar.
Binnen de vijf jaar staat elk verlofuur voor het actuele loonuur. Ook kunt u deze uren meenemen naar uw nieuwe werkgever als hij binnen de sector GGZ valt. U kunt bij uitdiensttreding ook kiezen voor uitbetaling of levensloop.
Géén verplichting
De werkgever heeft niet de mogelijkheid om een werknemer te verplichten zijn vakantiedagen op te nemen. Op de werkgever rust ook niet de verplichting om de werknemer op vakantie te sturen. Het opnemen van vakantie is de verantwoordelijkheid van de werknemer zelf.
Voor het opnemen van vakantiedagen geldt dat een werknemer altijd eerst zijn vakantiedagen opneemt die als eerste voor verval of verjaring in aanmerking komen. Voor de meeste mensen zijn dit de wettelijke vakantiedagen. U moet wettelijke vakantiedagen opnemen in het opbouwjaar of in de eerste 6 maanden daarna.
Vakantiedagen laten uitbetalen
Je betaalt namelijk bijzonder loonbelasting Hoeveel belasting is per inkomen verschillend, maar de belasting kan oplopen tot wel meer dan 55%. Een voorbeeld: Je wilt 20 verlofuren met een salaris van 25 euro per uur laten uitbetalen. Bruto ontvang je 20 x €25 x 8% vakantiegeld = €540.
Wanneer je zelf ontslag neemt (of krijgt), worden je resterende vakantiedagen voor het jaar uitbetaald. Daarnaast bouw je vakantierechten voor het volgende jaar op wanneer je werkt.
Verval van wettelijke vakantiedagen
Als een werknemer zijn wettelijke vakantiedagen niet opneemt, vervallen deze een halfjaar na het kalenderjaar waarin ze zijn opgebouwd. Dat staat in de wet (art. 7:640a BW) . De wettelijk opgebouwde vakantiedagen over 2019 vervallen dus op 1 juli 2020.
Uitbetaalde vakantiedagen en de belasting
Heel belangrijk: over uitbetaalde vakantiedagen betaal je meer belasting dan over je reguliere salaris. De belastingdienst hanteert dan het hogere 'bijzonder' tarief, net als bij vakantiegeld, een dertiende maand en bonussen.
Wat als je medewerker ziek wordt tijdens de vakantie? Vanaf 2024 kunnen medewerkers hun vakantiedagen later inhalen wanneer ze ziek zijn tijdens hun verlof of wanneer een andere schorsing voorvalt tijdens hun verlof.
Hoewel de werknemer in ieder geval jaarlijks recht heeft op een vakantie van twee aaneengesloten weken, is hij niet verplicht een dergelijke vakantie op te nemen. Als hij er voor kiest in een bepaald jaar geen vakantie op te nemen, dan kan de werkgever hem in beginsel niet verplichten tot het (toch) opnemen daarvan.
Werknemers krijgen een wettelijk aantal vakantiedagen per jaar. In uren is dit 4 keer het aantal uren dat u per week werkt.
Vakantiedagen Parttime medewerker
Als je drie of meer dagen per week werkt, word je beschouwd als een parttime werknemer. Na één jaar in loondienst met een contract van 24 uren per week, heb je dus recht op vier keer 24 uur, wat neerkomt op een totaal van 96 uur vakantie.
Hebt u geen recht meer op kinderopvangtoeslag? En is uw kind in de afgelopen periode minder dan 230 uur per maand naar de opvang gegaan? Dan mag u de opvanguren die u nog niet hebt gebruikt, opmaken tot het eind van het jaar.