Bij de Europese Economische Ruimte (EER) horen alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland.
Europese Studentenkaart | European Education Area.
EU/EER burgers zijn alle die de nationaliteit van een EU (Europese Unie) of EER (Europese Economische Ruimte) land hebben.
EU-/EER-landen en Zwitserland
De landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland hebben afspraken met elkaar gemaakt over werken en sociale zekerheid.
Het belangrijkste argument was dat Noorwegen door toetreding een deel van de soevereiniteit zou verliezen. Ook zouden er fundamentele economische verschillen zijn tussen de EU en Noorwegen: in Noorwegen is de economie gebaseerd op visserij en olie, terwijl de EU een industriële economie heeft.
Geschiedenis van de betrekkingen
In 1992 stemde Zwitserland in een referendum tegen toetreding tot de Europese Economische Ruimte (EER). De positie van Zwitserland ten opzichte van de EU werd hierdoor extra bijzonder. Deze verkiezingsuitslag had tot gevolg dat de EU en Zwitserland begonnen met onderhandelingen.
EU-burgers hebben het recht om naar een ander EU-land te verhuizen om daar te werken zonder werkvergunning. Burgers van landen buiten de EU hebben in sommige gevallen het recht in een EU-land te werken of recht op een gelijke behandeling op het gebied van arbeidsvoorwaarden.
Als Nederlander bent u een EU-burger. Toch kunt u pas rechten ontlenen aan het EU-recht als u gebruik hebt gemaakt van het vrije verkeer van personen binnen de EU. Lees wanneer u als Nederlander een beroep kunt doen op het EU-recht.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
EER staat voor Europese Economische Ruimte (of EEA in het Engels).
Een student mag gedurende de looptijd van de vergunning: alleen in de maanden juni, juli en augustus voltijd werken; of maximaal 16 uur per week werken.
Zij betalen 2006 euro collegegeld per jaar aan de universiteit. Met andere Europese landen is afgesproken dat de overheid dit aanvult om de kosten voor de universiteit te dekken: gemiddeld 15.000 euro per student per jaar. Dat betalen ze ook voor Nederlandse studenten.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
De Europese landen die geen lid zijn van de EU: Albanië, Andorra, Armenië, Azerbeidzjan, Bosnië-Herzegovina, Faeröer, Georgië, Gibraltar, IJsland, Kazachstan, Kirgizië, Kosovo, Kroatië, Liechtenstein, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Noorwegen, Oekraïne, Oezbekistan, Rusland, San Marino, Servië, Tadzjikistan, Turkije, ...
Als een patiënt zijn Europese Ziekteverzekeringskaart vergeten of kwijt is, kan hij zijn zorgverzekeraar per fax of e-mail om een tijdelijk vervangingsbewijs vragen.
De naturalisatie tot Nederlander vraagt u aan bij uw gemeente. De gemeente stuurt uw aanvraag door naar de IND. De IND neemt de beslissing over uw aanvraag. Dat duurt maximaal 12 maanden.
Heeft u de nationaliteit van een EU-land, EER-land of Zwitserland? Dan mag u in Nederland wonen, studeren, werken of een bedrijf starten. U mag uw familieleden meenemen, ook als zij geen EU-burger zijn. Er gelden wel voorwaarden voor uw verblijf in Nederland.
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever.
Visum type C "met het oog op een verklaring van wettelijke samenwoning" Met dat speciaal visum kan je als je visumplichtig bent, naar België komen en hier kort, voor maximaal 90 dagen, verblijven. In die periode leg je een verklaring van wettelijke samenwoning af voor de Belgische ambtenaar van de burgerlijke stand.
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt.
Zwitserland en Noorwegen zijn de duurste vakantielanden. In Zwitserland liggen de prijzen van restaurants en hotels het hoogst van heel Europa: zo'n 67 procent hoger dan gemiddeld. Ook voedingsmiddelen zijn er veruit het duurst.
Omdat Zwitserland geen lid is van de Europese Unie, vragen veel mensen zich af of er een visum nodig is bij een verhuizing naar Zwitserland. In principe kunt u als Nederlander Zwitserland zonder visum bezoeken. Verblijft u echter langer dan drie maanden, dan moet u een verblijfsvergunning regelen.
Berufsmaturität/Fachmaturität/Specialised Maturity Certificate. Vergelijkbaar met: een havodiploma voor het algemeen vormende deel (NLQF 4/EQF 4) en een mbo-diploma niveau 2 of 3 voor het beroepsvormende deel (NLQF 2-4/EQF 2-4). Duur van de opleiding: 4 jaar.