Smaak. Rettich is vrij pittig van smaak, maar iets minder scherp dan radijs. Deze groente is erg geschikt als gezonde toevoeging aan een lekker belegd broodje of als gezond tussendoortje. Met een lekker dipsausje is het een heerlijke snack.
Je hoeft rettich niet te schillen, maar was hem altijd wel zorgvuldig. Rettich kun je hetzelfde verwerken als gewone wortel. In plakjes, stukjes, raspen… Heb je rettich waar het blad nog aan zit, verwijder deze dan, omdat dit voor een langere houdbaarheid zorgt.
De rettich komt uit Nederland. Wanneer is de rettich verkrijgbaar: Rettich is het hele jaar door verkrijgbaar.
Gezondheid. Daikon heeft een waterafdrijvende werking, maar is zonder meer gezond. Het heeft ook een zachte smaak en een goeie vertering. Als je 100 gram daikon eet heb je tot wel 34 percent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen!
De Rettich groeit, in tegenstelling tot het radijsje, onder de grond en is dan ook een heel stuk groter en wat milder van smaak. In Azië is deze (vergeten) groente een echte klassieker. Het wordt daar zowel rauw gegeten in salades, maar ook in cakes, soepen en stoofgerechten. Honden mogen met mate rettich eten.
Rettich is de grote broer van radijs en heeft een soortgelijke scherpe, ietwat bittere smaak. Rettich wordt ook wel daikon genoemd en ziet er uit als een enorm grote witte wortel. Je zal bijna nooit een hele daikon nodig hebben voor een recept, maar hij blijft wel een week goed in de koelkast.
Rettich wordt gezaaid in de maanden april, mei en juni, Rammenas en Daikin van half juni tot half augustus. Alle rassen houden van een lichte, goed doorwortelbare grond met weinig steentjes of takjes. We willen tenslotte mooie rechte wortels kunnen oogsten.
Rettich bereiden & bewaren
Zonder loof is rettich ruim een week in de koelkast houdbaar, met loof iets korter. Het beste verpak je de wortel in een plastic zakje met gaatjes. Rettich is niet geschikt om in te vriezen.
Waarom is een rammenas goed voor je gezondheid:
De rammenas behoort tot de groentesoorten met het meeste calcium. Calcium is van belang voor het behoud van sterke botten en tanden. Ook is calcium belangrijk voor de normale werking van je zenuwstelsel en spieren en helpt het je spijsvertering gezond te houden.
Als je dit leest kom je misschien op het idee om gelijk een hele berg rammenassen op te eten, maar dat is geen goed idee. Het lichaam heeft helaas moeite om de taaie vezels van de rammenas te verteren. Daarom is het raadzaam de rammenas met mate gebruiken en slechts enkele plakjes per dag te eten.
In die periode maak je de meeste kans bij de groenteboer, op de markt en bij biologische winkels. Supermarkten hebben de witte rammenas niet altijd in het assortiment. De rettich (rammenas) is nu wel bij AH te koop: https://www.ah.nl/producten/product/wi225353/ah-rettich .
Radijs is een groente en behoort tot een koolgewas. Bloemkool, Chinese kool, koolrabi en boerenkool zijn bijvoorbeeld ook familie van de radijs. De hele plant van de radijs is eetbaar en worden dan ook weleens door gerechten verwerkt.
Witte rammenas staat ook wel bekend als rettich of daikon. Witte rammenas is de grote zus van de bekende radijs. Het is een megagrote, witte wortel. Witte rammenas smaakt milder, minder peperig dan een radijsje.
Radijs bereiden & bewaren
Het beste doe je radijs in een plastic zakje met gaatjes. Dat radijs kort houdbaar is, komt door het hoge vochtgehalte. Ze worden hierdoor snel glazig of zwart van binnen. Radijs is niet geschikt om in te vriezen.
Het is een langwerpige witte wortel en familie van de radijs. De smaak lijkt ook op die van radijs maar dan pittiger. Net als radijs eet je rettich meestal rauw. Was en schil de rettich eerst en snij hem dan in plakjes of reepjes.
De koolrabi is een verdikte stengel van de koolplant. De koolrabi is ontstaan uit een kruising van wilde kool en wilde witte biet. Anders dan koolraap groeit koolrabi boven de grond, het is dus niet de wortel die je eet. Afhankelijk van de soort zijn de knollen bleekgroen of blauwviolet van kleur.
De pastinaak wordt ook wel 'witte wortel' genoemd. Dat is een logisch uitgangspunt, niet in de laatste plaats omdat het inderdaad een witgekleurde wortel is. Het is familie van de welbekende winterwortel, en kent in de keuken veel van dezelfde toepassingen: je kunt het rauw eten, maar ook bijvoorbeeld koken en bakken.
De rammenas heeft een zwarte buitenkant en is wit van binnen. De plant is eenjarig en wordt ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog. De rammenas zelf – een combinatie van verdikte penwortel en stengel – is langwerpig of rond.
Deze takuan (沢庵 soms ook takuwan of takuan-zuke) is een ingelegde daikon, een Japanse grote radijssoort die bv in bepaalde sushi rolls of in een bento-box geserveerd wordt, maar ook meer algemeen in de traditionele Japanse keuken.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
Daikon is meestal verkrijgbaar in de groothandel of grootwarenhuizen,(behalve in de winter.) Moest je het daar niet vinden zou ik een groentespeciaalzaak of een Aziatisch warenhuis opzoeken, daar is het vast en zeker te vinden.
Voorbeelden van vergeten groenten zijn pastinaak, schorseneren, aardpeer, meiraap, raapstelen, koolrabi, koolraap en postelein. Zeekraal en lamsoor worden ook vaak gezien als vergeten groenten.