De maximale worteldiepte voor mais zal in Nederland waarschijnlijk zo'n 100 tot 150 cm zijn maar de werkelijke worteldiepte kan veel kleiner zijn als gevolg van groeistadium of beperkingen in de bewortelbare diepte.
Zaai of plant de suikermais 15 cm uit elkaar. Zaai de korrels tussen 3 en 5 cm diep, en zorg ervoor dat de grond niet uitdroogt. Dek bij een koud voorjaar de grond af met vliesdoek om de kiemplanten te beschermen tegen uitdrogen en nachtvorst. Het vliesdoek geeft ook extra warmte.
Planten. Zoals hierboven al even aangestipt houd je bij het uitplanten een plantafstand aan van 75 x 20 cm.
Het kan tot maar liefst 4 meter hoog worden. We kennen Maïs vooral als het op grote vlakken aangeplante graan- en voedergewas. De bladeren van Maïs zijn 5-12 cm breed. Het is een éénhuizige plant, maar de bloeiwijzen met mannelijke en vrouwelijke bloemetjes zitten op gescheiden plaatsen aan één plant.
Voor de vorming van een kilo droge stof verbruikt mais gedurende de groeitijd van ongeveer 140 dagen ongeveer 170 – 300 liter water. Tarwe daarentegen verbruikt bij ongeveer dubbel zo lange groeitijd 350 – 510 liter per kilogram droge stof.
Mais heeft een hoge behoefte aan voedingsstoffen. Bemest daarom altijd ruim met stalmest of kompost met koemestkorrel. Het is ook raadzaam om tijdens het seizoen nog een keer flink bij te mesten met een stikstofhoudende mest.
Per plant oogst je twee tot drie kolven. Suikermaïs moet je oogsten op het moment dat de korrels zacht en lekker zoet zijn. Wacht je te lang, dan worden de korrels te hard.
Doordat onrijpe mais veel minder geschikt als veevoer, moeten boeren extra krachtvoer kopen, wat hen op kosten jaagt. De koeien en varkens verteren onrijpe mais veel slechter, waardoor er meer methaan en ammoniak in de mest zit en dat is weer slecht voor het milieu.
Een groenling, putter, duif, maar koolmezen willen ook wel een hapje van de mais mee eten. De maïs wordt voornamelijk gegeten door zaadeters zoals goudvink, heggemus, huismus, koolmees, pimpelmees, spreeuw, vink, sijs, putter… De kolf is eenvoudig op te hangen dankzij het touw bovenaan.
"Mais groeit 4,2 centimeter per dag" | Maiscoach.
Bij het zaaien van maïs, is het motto: "Zo snel mogelijk, zo laat als nodig." Als de grond warm, goed droog en bestand tegen belasting en de bodemtemperatuur ongeveer 8-10°C heeft bereikt, vindt het zaaien onder normale omstandigheden plaats van half april tot half mei.
Maïs komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika, waar het gewas duizenden jaren geleden door de oorspronkelijke bewoners veredeld werd tot grotere, voedzamere kolven. Zij zochten steeds de beste, lekkerste en grootste kolven uit om de maïs mee voort te planten.
Maïs heeft graag volle zon. Maar aangezien hij één van de grootste planten in de moestuin is, zal hij niet snel in de schaduw komen te staan.
Maïs is een eenjarige plant en ontstaat uit een geel tot lichtoranje zaadje dat veel harder en rimpeliger is dan de maïs uit de potjes en blikjes uit de supermarkt. De maïszaden ontkiemen snel en groeien binnen enkele dagen uit tot grasachtig plantjes.
Plantafstand; Houd bij het uitplanten van de mail een afstand aan van zo'n 75 x 20cm. Plaats van de mais; Zet bij voorkeur de planten niet op een rij, maar in een blok. Dit heeft te maken met de bestuiving. Als ze in een blok staan is de kans op een goede bestuiving beter dan naast elkaar.
Wat mag een konijn niet eten? Niet alle groenten zijn geschikt voor konijnen. Geef je konijnen geen bieslook, prei, ui, courgette, knoflook, bonen of erwten, rabarber, aardappelen, mais, vaste koolsoorten zoals rode kool, spruitjes en pas gemaaid gras.
niet kan verteren – zoals maïs – kunnen de gevolgen desastreus zijn. konijnen, van darminfecties tot stagnatie van de darmen.
Bij mais bevindt het groeipunt zich tot het 4-5 bladstadium onder de grond. Voor dit stadium kan mais de vorst redelijk verdragen. Als het groeipunt ook bevroren is, moet er mogelijk over- of bijgezaaid worden. Of het groeipunt bevroren is, is op dit moment (4-5 dagen na de vorst) al redelijk goed te beoordelen.
De oogstperiode van suikermais is meestal tussen begin augustus en eind september/begin oktober. Dit hangt sterk af van het ras dat je kiest, de zaaitijd en de externe factoren (zon, voeding, vocht). De meeste maisplanten zullen één tot twee maiskolven opleveren.
Dit is het geval wanneer er een slootje langs het maisveld ligt. Een maisplant is namelijk een tropische plant en de grond mag niet te nat zijn, want dan 'verdrinkt' de maisplant. Ten slotte kan het licht ook een rol spelen. wanneer er hoge bomen aan de rand van het maisveld staan, houden de bomen het licht tegen.
Groenbedekker na mais
Traditioneel gaat men na de maïsoogst een groenbedekker inzaaien. Doorgaans wordt de groenbedekker gezaaid tussen 20 september en 20 oktober. Het spreekt voor zich dat een geslaagde groenbedekker een grotere bijdrage zal leveren aan de organische stof.
Groei van 0,5 cm per uur
Daar werden de maisplanten in een week tijd gemiddeld ruim 87 centimeter langer. Omgerekend is dat een groei van een halve centimeter per uur.
Waarom is mais goed voor je gezondheid:
Maïs is een gezonde bron van koolhydraten, welke je lichaam van de nodige energie kunnen voorzien. Daarnaast bevat maïs een ruime hoeveelheid aan folaat (vitamine B11). Je lichaam heeft folaat nodig voor de aanmaak van cellen en weefsels, waaronder je rode en witte bloedcellen.
Het lichaam kan maïskorrels niet afbreken
Ze zijn uit cellulose opgebouwd, het hoofdbestanddeel van bijvoorbeeld katoen en hout. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.
Fosfaat, stikstof en kali
Bij een opbrengst van 18 ton droge stof per hectare hebben de maïsplanten ongeveer 240 kilogram stikstof nodig en ruim 80 kilogram fosfaat. De wetgeving staat echter niet toe om deze hoeveelheden aan te voeren in de vorm van mest.