Ze zijn beide even heet. Wel is het zo dat de Habanero duidelijk de zoetige smaak mist, die de Madame Jeanette wel heeft. Ook de Habanero peper scoort 350.000 op de Scoville schaal. Habanero's komen voor in Zuid Amerika en Mexico.
De Madame Jeanette, ook bekend als de Lemon Habanero, is een pittige en fruitige peper. De knalgele chilipeper heeft een sterke citrusachtige geur en smaak.
De Madam Jeanette is een hele hete, aromatische peper. Daarom wordt de Madam Jeanette meestal als smaakmaker meegekookt, om later weer uit het gerecht te worden verwijderd. Deze peper wordt veel gebruikt in de Surinaamse en Antilliaanse keuken en combineert heel goed met tomaten en gerechten met tropische vruchten.
Oorspronkelijk komt Madame Jeanette uit Suriname en schijnt vernoemd te zijn naar een hete dame uit Paramaribo. Deze dame oefende het oudste beroep van de wereld vurig uit. Deze frommelige, gele chilipeper is nauw verwant aan de Habanero en is net zo heet.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU.
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
Carolina Reaper – 2.2 miljoen SHU
Op de Scovilleschaal, die de 'heetheid' van pepers meet, scoort de Carolina Reaper gemiddeld al 1.569.300 eenheden, maar er zijn dus uitschieters die de 2,2 miljoen behaalt hebben en is daarom uitgeroepen tot de heetste peper ter wereld. Het is echt geen pretje om deze peper te eten.
De rijpe vruchten zijn geel en ongeveer even scherp als de oranje habanero (150.000 - 325.000 Scoville-eenheden).
Als je pikante pepers snijdt kan het zijn dat je handen een branderig gevoel geven, als je echter op voorhand je handen inwrijft met olie heb je daar geen last van. Wrijf ook niet in je ogen, EN veeg niet over je huid zoals bijvoorbeeld in je gezicht. De huid en je ogen zullen een sterk branderig gevoel geven!
Is Madame Jeanette gezond
Enkele voordelen zijn: het zit boordevol vitamine C en heeft een antibacteriële werking. minder snel verkouden worden. heeft een gunstig effect op het hart en de bloedvaten.
De twee soorten pepers lijken erg op elkaar, maar het verschil is dat de gele Adjuma iets pittiger is dan de Madame Jeanette. En dat de Madame Jeanette juist een fruitigere smaak en sterke citrusachtige geur heeft, vandaar de naam Lemon Habanero.
Madame Jeanette is een zeer scherpe (tussen de 100.000 en 500.000 op de schaal van Scoville) variant van de Spaanse peper Capsicum chinense, afkomstig uit Suriname. Hij is geel van kleur en wordt nog wel eens verward met de adjuma (of Yellow Lantern Chili). Adjuma is echter veel korter en nét even iets minder scherp.
Spaanse peper
De chilipeper die we in het Nederland het vaakst tegenkomen en altijd aanwezig is in de supermarkt, is de Spaanse – ook wel rode peper genoemd. De pittigheid kan een beetje variëren, maar ligt gemiddeld tussen de 5.000 en 15.000 op de schaal van Scoville.
Jalapeño smaak
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
Bewaartip voor dit product
Je kunt pepers ook in de vriezer bewaren. Allereerst was je de pepers en snijd je de steeltjes eraf. Vervolgens maal je ze fijn met een keukenmachine en schep je ze losjes in een glazen pot. Deze vries je in.
Pika is een soort rauwe sambal, wat op Curacao bij bijna alles wordt gegeten. En het is echt héél, héél pittig. Voor mij te pittig om als echt sausje te eten (want soms doen ze dat dus op Curacao, maar het is een heerlijk ingrediënt om bijvoorbeeld aan mayonaise toe te voegen.
Of de Madame Jeanette-peper niet zo lang te laten meekoken; 5 minuten bijvoorbeeld. Naar mate de peper langer wordt meegekookt wordt het gerecht scherper. Het meekoken van 30 minuten levert een heel pittig gerecht op.
Bij de roti hoort een sambal van Madame Jeanette pepers. Deze sambal is erg heet, maar de smaak is heerlijk en een roti zonder sambal is niet compleet. Koop de pepers op de markt of in een Surinaamse toko, dan zijn ze goedkoper dan bij de supermarkt.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
Op scoville-schaal vallen ze tussen de 100.00 en 350.000 eenheden. Zaden van de Madame Jeanette Peper van eind maart tot begin juni bij minimaal 20 °C binnenshuis zaaien of bij voorkeur in een kasje. Na circa 7 weken overpotten en geleiden met touw of Plantenstokjes 25 cm.
'Pikant eten vormt geen enkel probleem voor de gezonde maag. Ook wie een gevoelige maag heeft, zal aan vurig voedsel geen blijvende schade overhouden, hoogstens wat ongemakken zoals een zwaar gevoel of krampen. Maak je daarover niet ongerust. Dit heeft gewoon te maken met aanleg.
De resultaten waren verrassend: wie regelmatig hete pepers eet, loopt 26% minder kans om te sterven aan hart- en vaatziekten en 23% minder kans om te overlijden aan kanker. Globaal lag de kans om te sterven zelfs een kwart lager bij mensen die regelmatig pikant eten.
De Bhut Jolokia (of Naga Jolokia, Ghost Pepper) stond in het Guinness Book of Records beschreven als heetste peper ter wereld en is liefst twee keer zo heet als de voorgaande “kampioen”, de Red Savina. Met Scoville Units van 800,000 ~ 1.001.300 is deze peper “nucleair” te noemen.