Een waterblazer heeft verschillende benamingen zoals: Doodlebooster, hondenblazer of hondenföhn. De waterblazer is een apparaat (vaak ter grootte van een miniprullenbak) waarmee je als baasje zelf gemakkelijk je hond droog kunt blazen.
Blaas op een lage stand even door de vacht van een grote afstand om nog losse haartjes uit de vacht te halen. Door de waterblazer vanaf een verre afstand op de vacht te blazen wordt de vacht open geblazen. De huid is zichtbaar. Zo kun je de vacht/huid controleren op teken.
“Wanneer en hoe vaak gebruik ik de waterblazer? Bij regen, zon, in de herfst, na een wandeling, op vakantie, na een strandbezoek, na het zwemmen, in de winter; kortom het hele jaar door! Als de vacht nat is om de vacht droog te blazen. Dat is het meest voor de hand liggend.
De waterblazer is dus ideaal voor het goed onderhouden van de hondenvacht! Waarom is een waterblazer beter dan een föhn? Het verschil zit hem in de enorme blaaskracht en minder luchtstroom. Daarbij blaast een föhn voornamelijk hete lucht en bij lang gebruik is dat schadelijk voor de vacht.
Een waterblazer wordt ook wel een 'Doodlebooster' genoemd. Een waterblazer is een apparaat waar lucht uitkomt waarmee je je hond kunt droog blazen. Daarbij blaas je ook direct viezigheid zoals zand, blaadjes en andere rommel uit de vacht van je hond.
De beste hondenföhn en waterblazer van dit moment is de Buxibo. Deze betaalbare hondenföhn is geschikt om je hond droog te blazen na een wasbeurt, maar ook om hem schoon en droog te blazen na een wandeling in de regen. Je kunt zelf het vermogen (500 tot 2400 Watt) en de temperatuur (30°C tot 70°C) instellen.
HOE VAAK NAAR DE TRIMSALON ? Dit komt voor veel Doodle-eigenaren als verrassing; Vanaf 6 maanden is het een must iedere 8-10 weken de vacht in de trimsalon te laten behandelen. Om de vacht klitvrij en op praktische, maar toch zeer aaibare lengte te houden is het echt raadzaam uw Doodle op tijd te laten trimmen.
Zet je hond op de trimtafel (als hij daaraan gewend is) en borstel hem. De waterblazer staat nog niet in de buurt van de tafel, maar ergens anders in de ruimte. Laat iemand de waterblazer aanzetten (op de laagste stand) terwijl jij bezig bent met je hond. Beloon je hond regelmatig als hij met jou bezig is.
Als je Doodle voornamelijk binnen blijft, hoef je hem misschien maar eens in de paar weken te borstelen. Als de hond echter vaak buiten speelt, kun je hem maar beter minimaal twee keer per week borstelen. Omdat de Labradoodle golvend of krullend haar heeft, kan de vacht gemakkelijk klitten.
De hondenfohn is een apparaat dat, net als bij een normale “mensen” föhn, warme lucht blaast. Dankzij de warme lucht kan je de vacht van jouw hond snel drogen. Je kan het dus echt zien als een fohn die wij gebruiken, alleen dan speciaal gemaakt voor honden.
Je doodle heeft het te warm of is zelfs oververhit. Zorg ervoor dat je hond zo snel mogelijk kan afkoelen. Je kunt dit bijvoorbeeld doen door hem mee te nemen naar een koele schuur of keuken met tegelvloer. Hier kan hij geleidelijk maar efficiënt afkoelen naar zijn normale temperatuur van 38 tot 39 graden.
Voor Labradoodles raden wij een waterblazer aan die van hoge kwaliteit is, en beschikt over een hoge blaaskracht. Je wil geen power te kort komen voor het openblazen van de dikke vacht van je Labradoodle. De kwaliteit van de blazer is belangrijk omdat je vrij vaak de waterblazer zal gaan gebruiken.
Begin bij de poten en zo ga je steeds verder omhoog. Het is belangrijk dat je tegen de haarwortels in blaast en de waterblazer niet te lang op dezelfde plaats gebruikt. Dit kan namelijk erg pijnlijk zijn voor je Doodle. Bij het blazen in de buurt van de ogen en oren, moet je extra voorzichtig zijn.
Waterblazer Typhoon (DHD-3000F – Shernbao)
Deze waterblazer is zeer krachtig en daardoor uitermate geschikt voor langharige honden, krulvachten en dikke vachten. Geschikt voor o.a. de Poedel, Briard, Bearded Collie, Husky, Labradoodle en Newfoundlander.
Hoe snel de vacht precies groeit verschilt ook per labradoodle. Elke hondenbezitter is anders in hoe ze de vacht van hun hond graag zien. De standaard vachtlengte van een labradoodle is 10 tot 15 cm. Als je het liever wat korter hebt, kun je de vacht van je doodle elke 6-8 weken trimmen om de pluisjes weg te houden.
Was niet meer dan noodzakelijk om de vetlaag van de huid intact te laten ofwel de mogelijkheid tot herstel te geven na een wasbeurt. Indien je regelmatig jouw Doodle wilt wassen probeer dit te beperken tot eens per 8 weken.
De nieuwe vacht groeit door de oude heen. In deze periode gaat de vacht snel klitten en/of vilten. Het is heel belangrijk om regelmatig & goed te borstelen om dit te voorkomen. De vachtwissel begint tussen de 7-8 maanden en duurt gemiddeld toch zeker tot de 15e maand.
Belangrijk is in ieder geval de hond zo snel als mogelijk droog te krijgen. Wij adviseren daarom kortharige rassen te drogen met een honden handdoek en langharige honden of honden met een dikke (onder)vacht te drogen met een waterblazer.
Zorg er wel voor dat de föhn koude lucht blaast en blaas je hond nooit droog met hete lucht. Hete lucht is wederom erg slecht voor de hondenhuid en -vacht.
Je kunt wel een schatting maken en dan zou je in het eerste levensjaar van je labradoodle gemiddeld rond de 3000-3500 euro kwijt zijn. Vanaf het eerste jaar zul je gemiddeld 1000 euro per jaar kwijt zijn. Bedenk dus voor je een labradoodle aanschaft dat dit best dure honden zijn.
Het knippen van de poten is prettig omdat de Australian Labradoodle niet verhaart, maar wel vuil mee naar binnen neemt. Knip het overhangende haar van de poten weg, maar zorg dat de tenen niet zichtbaar zijn. Tussen de kussentjes kan je met een klein schaartje het haar lekker kort houden.
Een fleecevacht heeft haren met een kleine slag erin, bij een curly fleece zijn de krullen duidelijker zichtbaar. Alle vachten zijn geschikt voor mensen met een allergie, maar bij bepaalde vormen van astma of bij allergie voor huisstofmijt is de fleece vacht nog meer aan te raden.
Haaruitval is heel normaal bij honden. Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat.