Interne consistentie of dimensionaliteit is de samenhang van items in een psychologische en psychometrische test, in hoeverre de items in de test één dan wel meerdere begrippen meten. Het is daarmee een element van de begripsvaliditeit van een test, de mate waarin de test of de meting aan zijn doel beantwoordt.
Interne consistentie is een betrouwbaarheidsscore die toegekend wordt aan meetinstrumenten die een kenmerk twee keer op een andere manier meten. Soms is het mogelijk om in één meetinstrument twee keer hetzelfde te meten.
Interne consistentie garanderen
Je berekent de correlaties tussen vragen die hetzelfde meten, om te bepalen of de antwoorden op deze vragen samenhangen. Een respondent zal op twee (of meer) vragen die hetzelfde meten en voldoende met elkaar samenhangen ongeveer dezelfde antwoorden geven.
Betrouwbaarheid wordt meestal onderscheiden in interne en externe betrouwbaarheid. Met interne betrouwbaarheid wordt gedoeld op een mogelijke vertekening van de onderzoeksresultaten door de invloed van een individuele onderzoeker. Het gaat hierbij om controleerbaarheid.
Er zijn vier soorten betrouwbaarheid in onderzoek die algemeen worden beschouwd: Interne consistentie Betrouwbaarheid. Test-hertest betrouwbaarheid. Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid.
De meest simpele manier om de betrouwbaarheid van een meetinstrument vast te stellen is door twee keer een meting te verrichten bij dezelfde onderzoekseenheden en met hetzelfde meetinstrument. Krijg je er twee keer dezelfde score uit dan lijkt het instrument in hoge mate betrouwbaar.
Die interne validiteit van onderzoeksinstrumenten vertaalt zich dus naar geloofwaardigheid bij kwalitatief onderzoek. Dé manier om die geloofwaardigheid te vergroten is het goed documenteren van de verzamelde data. Zorg dat je interviews en focusgroepen opneemt met een voicerecorder of een camera.
Interne validiteit is de mate waarin je met zekerheid kunt stellen dat een vastgestelde oorzaak-gevolgrelatie (causaal verband) niet door andere factoren kan worden verklaard. Externe validiteit is de mate waarin je je resultaten kunt generaliseren naar andere omstandigheden of groepen.
Cronbach's alpha (of: Cronbachs alfa in het Nederlands) wordt gebruikt om de mate van samenhang (interne consistentie) tussen meerdere enquêtevragen te meten.
De externe validiteit of generaliseerbaarheid refereert naar de mate waarin het resultaat van het onderzoek veralgemeenbaar is naar andere populaties dan de studiepopulatie.
Interne inconsistentie: de subtestscores liggen niet rondom de gemiddelde score van het kind op een factor of schaal, maar vertonen opvallend sterke of zwakke punten. Er kan geen betrouwbare uitspraak worden gedaan over de totale factor- of schaalscore, maar er moet per subtest beoordeeld worden.
Een negatieve item-totaal-correlatie of zelfs een negatieve alpha duidt op inconsistentie binnen de schaal. Is dit het geval bij een of enkele items, dan ben je waarschijnlijk vergeten deze in de juiste richting te coderen of te spiegelen.
Verschil tussen je interne en externe milieu
Je externe milieu bestaat uit de omgeving die om jou heen zit. Je interne milieu bestaat uit je bloed, lymfe, weefselvloeistof en het cytoplasma van je cellen. Voedingsstoffen moeten geschikt worden gemaakt voor opname in je interne milieu, je lichaam.
Interne consistentie is de mate waarin een leertraject (of leerinterventie) logisch in elkaar zit. Externe consistentie gaat over de mate waarin er draagvlak is voor het leertraject binnen de organisatie.
intern bijv. naamw. Uitspraak: [ɪnˈtɛrn] van binnen, of binnen een bepaalde groep Voorbeelden: `het interne geheugen van je computer`, `een intern onderzoek naar misstanden in het bedrijf`Antoniem: extern interne geneeskunde (geneeskunde van...
Cronbachs alfa is een maat voor interne consistentie oftewel voor de homogeniteit van de vragen. Een hoge score, zeg groter dan 0,70, wijst op een hoge mate van betrouwbaarheid zodat je een somscore kunt maken. Je kunt je voorgenomen hebben de tevredenheid over de woning te onderzoeken.
Een positieve alpha geeft aan dat het fonds beter heeft gepresteerd dan de bèta had voorspeld. Daarentegen betekent een negatieve alpha dat het fonds slechter presteerde dan op grond van zijn bèta werd verwacht. ' Alpha wordt gemeten na aftrek van kosten, en dat is een belangrijke maatstaf voor Morningstar.
Als we de betrouwbaarheid van een instrument onderzoeken door de meting letterlijk op dezelfde manier te herhalen spreken we van 'test-hertestbetrouwbaarheid'.
Constructvaliditeit: Meten we de constructen goed? - Inhoudsvaliditeit: Is het hele spectrum van het construct/begrip goed gemeten? - Criteriumvaliditeit: Voorspelt de meting een criterium? - Constructvaliditeit in engere zin: Is het bedoelde construct goed gemeten?
In een experiment manipuleer je een onafhankelijke variabele om het effect op een afhankelijke variabele te onderzoeken. Externe variabelen kunnen de interne validiteit van je onderzoek schaden door alternatieve verklaringen voor de gevonden resultaten te bieden.
Validiteit (validity) betekent dat je daadwerkelijk het verschijnsel meet dat je beoogt te meten. Wanneer je bijvoorbeeld een fenomeen als 'vertrouwen' wilt meten, zul je moeten nagaan of het instrument dat je daarvoor wilt gebruiken, ook echt geschikt is voor dat doel.
Bij validiteit gaat het om het meten wat je beoogt te meten. Bij betrouwbaarheid daarentegen gaat het om de vraag of je onderzoeksresultaten hetzelfde zouden zijn als je het onderzoek op dezelfde wijze nogmaals uitvoert.
De validiteit en betrouwbaarheid van je scriptie worden bevorderd door de afbakening in je onderzoeksvraag, opzet van je onderzoeksmethode(n), de keuze voor je respondenten, de wijze van dataverzameling en je data-analyse. Dit betekent dat je hierover al moet nadenken in je plan van aanpak of onderzoeksvoorstel.
De validiteit in kwantitatief onderzoek heeft normaliter te maken met welke vragen je stelt aan de respondenten. Validiteit betekent dat jouw gevonden resultaten straks ook inhoudelijk juist zijn. Om de validiteit te waarborgen kun je de vragen vaak het beste opstellen (dat is ook het meest betrouwbaar!)