Blad van de Indonesische citroenboom.
Limoenblad of djeroek poeroet is het donkergroene, glanzende blad van de Kaffir limoen, een struik uit zuidoost Azië. De blaadjes groeien altijd met zijn tweetjes, als een tandem aan de takken. (foto). De blaadjes ruiken en smaken heel duidelijk naar frisse limoen.
Daon Djeroek Poeroet (djeruk purut) is een blad van de Indonesische citroenboom. Daon staat voor blad. De vrucht van deze boom heet dan ook Djeroek Poeroet of Kaffir Limoen. Smaak is fruitachtige citroen smaak.
U kunt limoenblaadjes eventueel vervangen door een stukje limoenschil. CITROENGRAS: Als u vers citroengras kneust, komt er een heerlijke geur vrij. De citroengras-stengel wordt mestal in z'n geheel meegekookt.
Limoenblaadjes vind je gedroogd (en soms ook vers) bij alle natuurwinkels, maar ook bij de supermarket. Maar ik ga liever naar een Aziatische winkel, daar vind je limoenblaadjes in grotere hoeveelheden en zijn ze goedkoper. Je kunt ze ook online bestellen, o.a.. bij Pit & Pit.
De termen 'limoenblad' en 'citroenblad' worden wel eens door elkaar gebruikt. De essentie is dat het gaat om het blad van de keffir of kaffir (limoenboom uit Azië). Dit product gebruik je vergelijkbaar met laurierblad. Het is diepgevroren en gedroogd verkrijgbaar.
Djeruk Purut (wordt ook gespeld als Djeroek Poeroet) is Indisch Limoenblad. Ik verwar het regelmatig met Daun Salam, maar de blaadjes zijn iets ronder van vorm.
Perfect als vervanger voor verse gember! Je vindt gemberpoeder gewoon in het kruidenschap bij je supermarkt. De derde optie is gemberpuree. Dit is ook een prima vervanger voor verse gember.
Dan is het bij het gebruik van recepten goed om te weten wat nu de verhouding tussen poeder en vers is. Want je kunt verse gember prima vervangen door gemberpoeder, en andersom. Dus gemiddeld genomen: 1,5 cm gemberwortel= 1 theelepel gemberpoeder.
Als je het weglaat uit een recept zal het resultaat niet heel erg anders zijn. Maar je kunt het eventueel vervangen door curry-blaadjes of toch laurier. Vers, ingevroren en gedroogd te koop.
Overigens kun je de limoenblaadjes wel gewoon eten als je ze uiterst fijn snijdt. Anders zijn ze wat taai. Ook sterrenchefs koken er graag mee, want het is een prachtig ingrediënt.
Daun salam, in het Nederlands ook wel salamblad, is het blad van de boom Syzygium polyanthum uit Azië. Het wordt - doorgaans in gedroogde vorm - gebruikt in de Aziatische keuken en wordt ook wel "Indonesische laurier" genoemd. De smaak is citroenachtig.
Onze kaffir limoenblaadjes of djeroek poeroet zijn de gedroogde blaadjes van de kaffir limoenstruik. Deze blaadjes hebben een frisse geur en smaak die wat doet denken aan limoen, maar intenser. Ze zijn een populair ingrediënt in Indonesische, Thaise en andere oosterse keukens.
Gember biedt een bom van gezonde eigenschappen. Het bevat vezels en diverse vitamines en mineralen die je lichaam beschermen tegen ontstekingen. Het helpt tegen misselijkheid en menstruatiekrampen en het bevordert de opname van voedingsstoffen terwijl het anderzijds je insulinegehalte helpt te reguleren.
Gemberpoeder werkt 10x sterker dan verse gember en bevat meer actieve componenten en nutriënten. Dit komt doordat het verhitten en drogen van de wortel ervoor zorgt dat sommige bestanddelen omgezet worden in nog beter werkzamebestanddelen. Reden genoeg dus dit lekker aan je eten toe te voegen.
Hoeveel gember mag je per dag
Als je gember eet, dan is het ongeveer 1 cm van de gember per maaltijd per dag. Het verschilt wel per persoon, dus kijk even goed aan hoeveel je aankan. Omdat het bloedverdunnend is en warmte verhogend, is het belangrijk om een goede inschatting te maken hoeveel gember je per dag kan eten.
Daun Salam blad wordt ook wel Indonesische Laurier genoemd. Dit blad gebruik je door het mee te laten stoven in je gerecht. De bladeren geven een beetje citrusachtige smaak af.
In de keuken kun je eindeloos veel gerechten maken met kerrieblaadjes. Denk aan de gedoodverfde curry, maar ook soepen, stoofjes, chutneys en zelfs rijst kun je ermee op smaak brengen.
INDISCHE LAURIER oftewel SALAMBLAD: Salamblad is een typisch ingrediënt uit de Indische keuken en wordt vaak vergeleken met laurierblad. Het lijkt alleen in uiterlijk op laurier en heeft dus niet de smaak ervan.
Hoe te gebruiken? Een of meer blaadjes in hun geheel meestoven in curries en soepen. Je eet ze daarna meestal niet op, kan wel, maar is niet gebruikelijk. In reepjes gesneden (zonder de nerf) in soepen of ter garnering op curries, salades, noem maar op.
Je kunt deze Djeruk Perut blaadjes gebruiken voor het verfijnen van bijvoorbeeld curries en soepen. Ook lekker is om een aantal blaadjes klein te snijden en over een stukje vis in de oven te strooien. Deze limoenblaadjes van Thai Dancer zijn gedroogd en moet je voor gebruik bij voorkeur even laten weken.
Citroenblad is een frisse smaakmaker met een limoenachtige smaak. De bladeren zijn donkergroen van kleur. Het is niet gebruikelijk om de blaadjes te eten. Meestal worden ze toegevoegd in hun geheel aan bijvoorbeeld een curry of soep en er daarna weer uitgehaald, net zoals gedaan wordt met laurierbladen.
U kunt eenvoudig online daun salam kopen bij de Kruiden Koning. Daun salam, in het Nederlands ook wel salamblad, is het blad van de boom Eugenia polyantha uit Azië. Deze bladeren worden in Indonesische gerechten gebruikt waaronder Rendang.
Meestal gebruikt men een of twee blaadjes per gerecht. Voor consumptie dient u het blad te verwijderen. Ze passen prima in de soep, groentegerechten en bereidingen met vlees en vis. Het Salam blad wordt toegepast in veel gerechten van e Aziatische keuken.