Er was eens... een beeldschone prinses met een bijzondere naam: Sneeuwwitje. Haar moeder de koningin had haar die naam bij haar geboorte gegeven, omdat haar huid zo wit als sneeuw was, en haar haar zo zwart als ebbenhout.
Het is onduidelijk waar het verhaal precies vandaan komt, maar waarschijnlijk bestond Sneeuwwitje al voordat de gebroeders Grimm het verhaal opschreven in 1812. Dit komt omdat de gebroeders Grimm hun verhalen niet zelf bedachten. Zij verzamelden bestaande sprookjes en legenden in Duitsland en schreven deze op.
De originele naam is Sneewittchen. Tegenwoordig schrijft men in het Duits echter Schneewittchen. De eerste editie van het verhaal verscheen in 1812, de zevende en laatste in 1857. Het verhaal zelf is hoogstwaarschijnlijk ouder, maar de precieze oorsprong is onbekend.
Aan die spiegel vroeg ze iedere dag: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de schoonste in 't hele land? - O koningin, gij zijt de schoonste in het land. Maar op een dag zei de spiegel: O koningin, de schoonste hier bent gij, maar Sneeuwwitje is duizendmaal schoner dan gij!
De moraal van het verhaal is om niet narcistisch en trots te zijn, want dat heeft nare gevolgen. Het verhaal van Sneeuwwitje werd geschreven door de gebroeders Grimm. In de eerste uitgave van de Kinder- und Hausmärchen was het niet de boze stiefmoeder die al het kwaad aanrichtte, maar haar eigen moeder.
De moraal van een verhaal is de diepere betekenis van een tekst. Deze staat er vaak niet letterlijk in, maar is de belangrijke boodschap die de schrijver van een verhaal aan jou over probeert te brengen.
Het verhaal van "Sneeuwwitje en de zeven dwergen" speelt zich af in een pre-industrieel, middeleeuws Europa. Dat verklaart onder meer de klederdracht van de personages, hoewel ook anachronismen de film zijn binnengeslopen. Zo draagt 1 van de dwergen een brilmontuur dat pas in de 18e eeuw opdook.
In de Disney versie uit 1937 verschenen de zeven dwergen onder de volgende namen: Doc (Ned: Doc) - is de leider van de groep. Doc draagt een bril en haalt soms zijn woorden door elkaar.
Sneeuwwitje is een sprookje in het Nederlandse attractiepark de Efteling. Het sprookje opende in 1952. Sneeuwwitje opgebaard in een glazen kist in een grot met de 7 dwergen om haar heen was 1 van de eerste 10 oorspronkelijke sprookjes.
De Boze Koningin is de antagonist uit de film Sneeuwwitje en de zeven dwergen.
' Kort daarna kreeg zij een wonderschoon dochtertje, dat blank als sneeuw en rood als bloed was; dat noemde zij Sneeuwwitje. En zóó verheugde zij zich over haar liefelijk kind, dat zij van blijdschap stierf.
Sneeuwwitje en de zeven dwergen (originele titel Snow White and the Seven Dwarfs) is een Amerikaanse animatiefilm uit 1937, geproduceerd door Walt Disney Animation Studios en uitgebracht door RKO Radio Pictures.
Als zij in haar glazen kist ligt, ontwaakt zij door een kus van haar prins. Dit motief heeft Disney kennelijk ontleend aan het sprookje van Doornroosje (AT 410), waarin de prins de slapende schoonheid na 100 jaar wakker kust.
Doornroosje werd voor het eerst opgeschreven tussen 1330 en 1345 in de Franse roman Perceforest. Dit is de oudste versie van het verhaal dat over is gebleven, maar het verhaal kan nog ouder zijn.
Ze neemt de gedaante van een oude koopvrouw aan die korsetkoorden aan Sneeuwwitje verkoopt, en zodra ze die gebruikt, zit haar korset zo strak dat ze dood neervalt. Gelukkig maken de dwergen de koorden los en komt Sneeuwwitje weer tot leven.
De Efteling kwam vermoedelijk aan zijn naam door een hoeve die gebouwd werd in de 16de eeuw en de naam "Ersteling" had. De hoeve verdween, maar de buurtschap kreeg de merkwaardige naam van de hoeve. De naam verwijst waarschijnlijk naar het feit dat deze hoeve de eerste was die op de nieuw ontgonnen grond stond.
Kapelaan Rietra en Pastoor De Klijn komen in 1933 met het plan om een sportpark aan te leggen ten zuiden van Kaatsheuvel. Met dit idee werd de basis voor de Efteling geboren. Twee jaar later opent op 19 mei 1935 R.K.Sport- en Wandelpark met een hoofdvoetbalveld, twee oefenvelden en een speelweide.
Waar de naam 'Efteling' vandaan komt, niemand die het precies weet. Twee mogelijke Brabantse verklaringen: het park is vernoemd naar een 14de-eeuws buurtschap, de 'Efterlinc', of het is een verbastering van een 16de-eeuwse hoeve met de naam 'Ersteling'.
De jager kan zich echter niet tot deze snode daad zetten en laat Sneeuwwitje gaan. Sneeuwwitje belandt uiteindelijk bij de Zeven Dwergen: Doc, Grumpy, Happy, Sleepy, Bashful, Sneezy en natuurlijk Dopey. Deze namen zijn overigens door Walt Disney bedacht, want in het oorspronkelijke sprookje zijn de dwergen naamloos!
De centsprent Sneeuwwitje vertelt in zestien afbeeldingen het verhaal van Sneeuwwitje (zie bijlage 2 en 3). In grote lijnen is het hetzelfde verhaal uitgetekend en geschreven als de oorspronkelijke Grimm-versie, maar er is een aantal verschillen op te noemen.
Rapunzel: Mont Saint-Michel, Frankrijk
Het getijdeneiland Mont Saint-Michel in Normandië lijkt wel heel erg op het koninkrijk Corona waar Rapunzel vandaan komt!
De oven is al gestookt en de heks is inmiddels van plan om ook Grietje hierin te duwen. Ze vraagt Grietje om het brood uit de oven te halen. Grietje, die de list doorheeft, doet alsof ze niet weet hoe de oven werkt. Als de heks het voordoet wordt ze door Grietje zelf de oven in geduwd, haar dood tegemoet.