Het is belangrijk dat een koelkast waterpas staat. Als de koelkast op een onstabiele ondergrond staat, staat de koelkast vaak ook niet waterpas. Behalve dat er rare geluiden van de koelkast komen kan dit ook nog is extra energie kosten. Zorg ervoor dat de koelkast waterpas staat.
Het is belangrijk dat je koelkast waterpas staat. De deuren vallen hierdoor gelijk en je koelkast koelt beter.
Nieuwe koelkast
Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof. Hierna kun je de nieuwe koelkast in gebruik nemen.
Hoe vaak moet een koel- of vrieskast aanslaan? Hierop is geen eenduidig antwoord te geven. Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt.
Een koelkast verplaats je bij voorkeur staand met een steekwagen of tilband. Wanneer je hem schuin of liggend verplaatst, komt er olie in de compressor terecht, wat schade aan je koelkast veroorzaakt. Zodra de koelkast op de gewenste plek staat, sluit en zet je het apparaat aan.
Hoewel niet wenselijk, kan de koelkast op zijn kant worden gelegd. Vergeet niet dat koelkasten na vervoer altijd een aantal uur staand tot rust moeten komen. Als het apparaat op zijn kant wordt vervoerd, kan dit oplopen tot twee keer zo lang.
Zorg ervoor dat de achterkant van de koelkast minimaal 10 centimeter van de muur af staat, zodat de warme lucht makkelijk weg kan stromen.
Iedere koelkast maakt geluiden bij het koelen van jouw etenswaren. Dit is normaal, aangezien de compressor werkt om de koelruimte van koude lucht te voorzien. Als de koelkast aanslaat zal je dit horen, dus maak je geen zorgen. In veel gevallen is het geen enkel probleem als jouw koelkast geluid maakt.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van uw koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Maak de koelkast goed schoon. Stel de thermostaat opnieuw in. Controleer de temperatuur. Zorg voor een volle koelkast.
Laat een nieuwe koelkast minimaal vier uur op zijn plek staan voor je hem inschakelt. Dit heeft alles te maken met de koelvloeistof in de leidingen van de koelkast. Zet je de koelkast te snel aan, dan kunnen de leidingen verstopt raken.
Laat de koelkast eerst rusten voordat je hem aanzet
De koelvloeistof heeft namelijk eerst de tijd nodig om tot rust te komen. In de gebruiksaanwijzing van de koelkast staat hoe lang je precies moet wachten totdat je het apparaat aan mag zetten. Meestal moet je 4 tot 24 uur wachten.
Zet de vriezer dan voor in ieder geval 24 uur lang niet aan, zodat de olie weer in de compressor kan zakken. Wanneer u de vriezer wel goed heeft vervoerd kunt u deze 30 minuten tot 4 uur laten rusten. De exacte tijd verschilt per vriezer. Kijk hiervoor in de handleiding van het apparaat.
Een simpele manier om te controleren of je koelkastdeur goed sluit, is door een stukje papier tussen de deur en de koelkast te steken. Trek daarna voorzichtig het papiertje uit de gesloten deur. Wanneer je weerstand voelt, sluit de koelkastdeur nog goed.
Temperatuur koelkast controleren
De temperatuur van de koelkast meet u niet door te thermometer er in te hangen. Om een zo precies mogelijke temperatuur te meten moet u de thermometer in een glas water plaatsen. Daardoor meet u de temperatuur van het water, wat een beter beeld geeft van de temperatuur van de koelkast.
Het beste antwoord. Ja, door kortsluiting zal het brandbaar gedeelte even branden en dan uitdoven.
Dit kan de volgende oorzaken hebben: De ingestelde koelkasttemperatuur is te laag (minder dan 3°C). De koelkast is te vol waardoor de lucht onvoldoende kan circuleren of ronddraaien. Er ligt onverpakte bladgroente buiten de groentelade.
Genoeg ventilatie is enorm belangrijk bij het inbouwen van een koelkast. Er moet voldoende koude lucht aangevoerd kunnen worden en het apparaat wil vervolgens zijn warmte ook weer kwijt. Tot voor kort was daarom een rooster in de keukenplint nodig; in heel veel gevallen zeker niet de allermooiste oplossing.
Het is bekend dat de isolatiewaarde van [de koelkast] erg groot is. Dit kan incidenteel tot geluidsproblemen leiden bij het uitzetten en inkrimpen van het isolatiemateriaal. Herstel is niet mogelijk, omdat de plek waar het geluid vandaan komt niet is te lokaliseren.
3 Denk aan de ventilatie
Genoeg ventilatie is ook van cruciaal belang bij het inbouwen van een koelkast. Zowel onder als boven moet genoeg ruimte zijn voor beluchting en ontluchting. Dit zorgt voor een lager verbruik en een langere levensduur van het apparaat. Wij raden een ventilatieruimte van minstens 200 cm² aan.
Over het algemeen zal een koelkast tussen de 0,5 kWh tot 1 kWh per dag verbruiken.
Een koelkast werkt over het algemeen het beste in een omgeving waar het tussen de 16 en 30 graden is. Als het lang warmer is, kan het apparaat kapot gaan.
Een van de eerste tips heeft alles te maken met een goede voorbereiding. Wil je de koelkast vervoeren, dan moet de koelvloeistof tot rust gekomen zijn. Door de koelkast 24 uur van tevoren uit te zetten, krijgt de koelvloeistof de kans om te stollen. Pas dan is een veilige verhuizing mogelijk.