Een cortado is een sterke shot espresso met een heerlijk warme melk. In principe hoort er geen schuimlaag op een cortado, maar dat wordt soms toch weleens gedaan. In Spanje noemen ze deze koffie dan 'leche y leche' (melk en melk). Een cortado wordt normaliter geserveerd in een klein glaasje en niet in een koffiekopje.
Bij een cortado wordt de espresso 'gesneden' door warme melk. Er gaat net zoveel als of soms net iets meer melk dan espresso in deze koffie. Deze melk heeft geen schuim; in tegenstelling tot een macchiato, waarbij schuim ondenkbaar is.
De term cortado wordt zelf breed geassocieerd met verschillende koffie- of espressodranken die met melk zijn "vermengd". De cortado lijkt erg op of is hetzelfde als de Italiaanse macchiato of de Franse noisette.
Een Italiaan zal je niet snel een cappuccino na 11.00 uur zien drinken. Dit is namelijk echt 'not done' in Italië. Cappuccino wordt gezien als een typisch ontbijt drankje en wordt in Italië daarom niet na 11.00 gedronken. Uiteraard kun je er als toerist vaak wel mee weg komen.
Een cortado drinkt daarom het lekkerst uit een cortado glas. Over het algemeen is een cortado glas iets groter dan een espressokopje (12 – 14 cl.), zo kun je extra melk toevoegen als je van een iets mildere cortado houdt. Naast de smaakbeleving heeft het kopje of glas ook invloed op de temperatuur.
Ten eerste, drink het terwijl het nog heet is , omdat het snel zijn temperatuur kan verliezen vanwege zijn kleine formaat. Ten tweede, vermijd het toevoegen van suiker of gearomatiseerde siropen, tenzij je de smaak van de koffie wilt maskeren. Tot slot, serveer het met een gebakje of een hartige hap om de perfecte balans van smaken te ervaren.
Bij Cortados krijgt u ook een klein glaasje bruiswater om de door koffie overgoten smaakpapillen te reinigen en een stevige, bruisende afsluiting van een lange lunch te bieden .
Om niet te gehaast te hoeven eten is het beter om tussen 13.00-14.00 uur aan tafel zitten. Na de lunch komt aan het einde van de middag, rond 16.00 uur, het Italiaanse leven weer op gang. Vrijwel alle winkels (behalve de grote supermarkten) zijn 's middags gesloten. Het avondeten in Italië begint vanaf 20.00 uur.
Hoewel het voor sommigen misschien vreemd lijkt, is de gewoonte om na 11 uur 's ochtends geen cappuccino te bestellen in Italië geworteld in traditie en het geloof dat de drank het beste geschikt is voor de ochtend . Het is een culturele norm die van generatie op generatie is doorgegeven, maar zoals bij elke cultuur, veranderen en evolueren dingen met de tijd.
De reden waarom je er vaak een glas water bij krijgt is trouwens niet om je mond te spoelen na de koffie maar wel net voor je hem begint te drinken om optimaal van de pure smaak te kunnen genieten. Het straffe is dat dit kleine kopje koffie er uit noodzaak is gekomen.
Het doel is om het melkgedeelte warm te houden omdat je er twee in een latte hebt. Het eerste grote verschil tussen de twee is dat een cortado veel sterker is en romiger smaakt.
Cafe con leche
Het wordt vaak geserveerd in een grote kop. In Spanje krijg je deze niet altijd met een schuimlaagje. Mocht je dat lekker vinden kun je voor de zekerheid beter voor een cappuccino gaan.
Als je het met melk wilt, zeg dan ' con latte '.
Uiteraard is de versie met bruine suiker en havermelk een beetje anders, maar de smaak komt nog steeds dicht in de buurt van die van een cortadito. Dat is een cortado die gezoet is met gecondenseerde melk of suiker , soms met toegevoegde kaneel of vanille.
Cortado. Een cortado is een espresso met een kleine hoeveelheid warme melk.
Une noisette
Als een café crème te veel koffie en vooral te veel melk voor je is, dan kun je kiezen voor een noisette. Dat is een koffie in espresso-formaat met wolkje opgestoomde melk erin. En soms krijg je het kannetje warme melk ernaast, zodat je zelf kunt doseren.
Italiaans ontbijt 'a casa'
Maar ook thuis is het ontbijt van Italianen vooral zoet en eenvoudig, met warme thee of cappuccino. Heel langzaam zie je de ontbijt tradities ook in Italië veranderen met een bakje yoghurt en muesli aangevuld met een vruchtensap om de dag goed te beginnen.
Veel Italianen genieten van een espresso terwijl ze aan de bar staan. Koffie op basis van melk, zoals cappuccino's, worden echter alleen 's ochtends gedronken . In Italië is de overtuiging dat het drinken van koffie op basis van melk na een maaltijd, vooral 's middags of 's avonds, de spijsvertering kan verstoren.
Als de Italianen klaar zijn met eten, stopt het tafelen nog niet. Dan is het namelijk tijd voor dolci, cafe en digestivo: zoetigheden, koffie en digestieven! Een digestief is een vaak redelijk sterke drank, die na de maaltijd wordt gedronken. Soms ín de koffie, soms ernaast of na de 'cafe'.
Is het onbeleefd om eten op je bord te laten liggen in Italië? Ja, het wordt gezien als verspilling en kan gezien worden als respectloos tegenover de chef . Probeer je bestelling op te eten of vraag om kleinere porties als je het niet zeker weet.
Aangezien de Italianen ongeveer zes uur tussen hun lunch en diner hebben, nemen ze meestal tussendoor nog een snack. Zoiets heet een merende en is meestal een ochtend- of middaghap om mee te nemen. Het kan zoet zijn zoals fruit of biscotti, een hard koekje, of hartig zoals crackers of een stuk pizza al taglio.
De lunch is de hoofdmaaltijd van de dag en duurt tot wel twee uur ! Als u van plan bent om met de lokale bevolking te lunchen, reserveer dan tijd. Een typische Italiaanse lunch bestaat uit een primo (pasta-, soep- of risottogerecht), een secondo (gerecht op basis van vlees of vis) en een contorno (bijgerecht).
Verbetering van de koffie-ervaring
Het drinken van espresso is een zintuiglijke ervaring die verder gaat dan alleen cafeïneconsumptie. Bruisend water draagt bij aan deze ervaring door de mond voor te bereiden op de intense shot koffie, waardoor de smaak van espresso nog uitgesprokener en aangenamer wordt .
Koolzuurhoudend water staat bekend om zijn goede eigenschappen op het gebied van je transit en spijsvertering dankzij de combinatie van natuurlijk CO2 en natriumbicarbonaat. Die laatste verlicht inderdaad het ongemak van de spijsvertering door wat lucht en ruimte in je buik vrij te maken.
Water bij koffie
Maar in eerste instantie heeft dit glas water een heel ander doel. Koffie is een goedje wat de smaakpapillen optimaal kunt prikkelen, maar na een aantal slokken proef je het minder goed. Door water tussendoor te drinken neutraliseer je de smaak, waardoor je de koffie weer beter kunt proeven.